Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, KKTC’nin son 10 yılda Eğitim Bakanlığı anlayışının gündelik sorunlara yönelen palyatif çözümlerin yeni sorunlar doğuran bir yapısının söz konusu olduğunu kaydetti. 

"Eğitim Bakanlığı yüzünü geleceğe dönmeli" 

Artık Eğitim Bakanlığı’nın bu yapıyı terk ederek geleceğe dönük vizyoner bakış açısı ve stratejik plan kapsamında sorunları çözmeye yönelik adımlara ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Sarpten, “KKTC’de okul öncesinden yükseköğrenime kadar, her kademede ciddi anlamda değiştirmemiz ve dönüştürmemiz gereken unsurlar var. Bunu da yapmanın birinci koşulu stratejik bir eğitim planı oluşturmaktır” dedi. 

"Eğitim, 20 yıl sonrayı planlayabilmeyi gerektiriyor" 

KKTC eğitim sisteminde gündelik sorunlar üzerinde yoğunlaşarak tüm zaman ve enerjiyi buna harcamanın eğitimi geleceğe taşımak adına en büyük problemi oluşturduğunu ifade eden Sarpten, “Çünkü eğitim dediğimiz şey aslında bugünü değil, 15-20 yıl sonrasını ilgilendiren bir durum. Biz çocuklarımızı, gençlerimizi geleceğe ve gelecekte karşılaştıkları problemleri çözmeye yönelik yetiştiriyoruz. Bundan 10 yıl önce bugünkü birçok meslek grubunun adı bilinmiyordu. Bundan 10 yıl sonra da bu hızlı değişimin getirisi olarak ne gibi meslek gruplarının ortaya çıkacağının da bilinmesi çok da mümkün değil” diye konuştu. 

"KKTC eğitim sistemi çağdaş eğitim kuramlarını içeren, stratejik planlara ihtiyaç duyuyor" 

Eğitim sisteminin geleceğe yönelik çalışmalar ve ön görüler ışığında gençlerin geleceğine yönelik katkıda bulunmayı amaçlamak için yüzünü geleceğe çevirmek durumunda olduğunun altını çizen Sarpten, bugün uğraşan bir eğitim sisteminin eksik, hatalı ve niteliksiz bir eğitim sistemi olamayacağını ifade etti. Sarpten, KKTC eğitim sisteminin geleceğe vizyoner bir bakış açısı ile bakabilen, çağdaş eğitim kuramlarını içeren, hazırlanan stratejik eğitim planı çerçevesinde eğitimdeki sorunları çözerek dönüştüren bir yapıya acilen ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

"Eğitimde birden çok kangrenleşen sorun var"

KKTC eğitim sisteminde tek bir sorundan bahsedilemeyeceğinin altını çizen Sarpten, birden fazla sorunun aynı oranda sıralanabileceğine dikkat çekti. Sarpten, “Kolej giriş sınavından, tam gün eğitim, özel eğitimden eğitim öğretim sınıflarındaki ve okul ihtiyaçlarına ve eğitimdeki laiklik anlayışına kadar birçok sorundan aynı oranda söz etmek mümkündür.

"Sistemi oluşturan tüm unsurlar eleştiri alıyor"

Kaliteli bir yükseköğretim politikasının da ülke eğitim sisteminden ayrı tutulamayacağına işaret eden Sarpten, “Nitelikli bir yükseköğretim politikamızın olup olmamasına kadar eğitim sistemini oluşturan tüm unsurlar ele alınmalıdır. Çünkü bugün neredeyse bu unsurların hepsi eleştiri almaktadır. Bu eleştiriler kapsamında tartışmalar yaparak bu sorunların nasıl düzenleneceğini ve dönüştürüleceğini ortaya koymamız ve sorunlara yönelik plan hazırlamamız gerekmektedir” diye konuştu. 

"Bugün yapılan değişiklik, 15 yıl sonra kendini gösteriyor"

Eğitim alanında çözüm ve önerilerin çok hızlı bir şekilde hayata geçirilemeyeceğinin de altını çizen Sarpten, bugün yapılan bir değişikliğin ancak 15 yıl sonra kendisini gösterebildiğini söyledi. Sarpten, “Öncelikle yapılacak olan planlama ile nitelikli bir eğitim sistemi kurmanın temelini oluşturmaktır” dedi. 

“Kıbrıs Türk devlet yönetiminde tüm alanlarda plansızlık hakim”

“Öteden beri Kıbrıs Türk devlet yönetiminde genel olarak tüm alanlarda plansızlık hakim” diyen Sarpten, ülke yönetiminin tüm teşkilatlarındaki en büyük problemin de bu olduğunu ifade etti. Sarpten, planlamada öncelikli olarak en çok ihtiyaç duyulan alanın eğitim olduğuna dikkat çekerek, eğitimin geleceğe yönelik bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti. 

"Okul sayıları yetersiz, her kademede yeni okula ihtiyaç var"

KKTC’de okul sayısının nüfusa oranla yeterli olmadığının görüldüğünü dile getiren Sarpten, “Girne’de 83 çocuğumuzun okula başlayamadığı tartışmalarını unutmadık biliyoruz, sınıfların kalabalık olduğu tartışmalarını göz ardı edemeyiz, yine Girne-Mağusa ve Lefkoşa’da büyük ve kalabalık okulların var olduğunu biliyoruz. Tüm bunlar eğitim sistemine yeni okullar kazandırmamız gerektiğinin açık kanıtıdır. Ancak akşamdan sabaha kadar bir okul yapılamayacağı da bir gerçektir ve bunun için de acilen bir planlama gerekmektedir. Üstelik bu okullar sadece belirli bir kademede de değil, bu ülkede hem okul öncesi hem ilkokul, ortaokul, lise ve mesleki teknik öğretimde yeni okullara ihtiyaç var. Bunu sağlamanın da yolu yine planlamadır” dedi. 

"Öğretmenler için de çağdaş eğitim kuramları ışığında düzenleme şart"

Sarpten, eğitimde temel taşlardan biri olan öğretmenlerin istihdamı, atanması ve yükselmesi gibi hizmet içi veya hizmete girmeden önceki eğitimleri için çağdaş eğitim kuramları ışığında çağdaş planlamalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 

"KKTC’de özel eğitim yok denecek kadar az"

KKTC’de özel eğitimin de yok denecek kadar az olduğunu belirten Salih Sarpten, bunun için de ciddi planlamalara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Sarpten, eğitim temelinde tüm alanlarda ciddi stratejik planlamalara ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

“Birkaç hükümet süresine ihtiyaç duyacak planlamalar hayata geçirilmeli”

Eğitim planlamalarının hükümet dönemlerini aşacak sürelere ihtiyaç duyduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Sarpten, “Bir hükümet süresi için yetmeyecek, birkaç hükümet süresine ihtiyaç duyacak planlamaların da artık hayata geçmesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın önündeki milli de bunu ifade eder. Tüm topluma, ülkede yaşayan tüm kesimleri kapsayan bir bakanlık olması ve yapılan çalışmaların da tüm ülkeyi kapsadığını anlatır bu da uzun soluklu eğitim planlamaları gerektirir” şeklinde konuştu.