Kıbrıs’ın her iki yakasında da büyük bir infiale yol açan “Elmas- Zerrin- Eylül” Güzelyurtlu cinayeti davası dün Strazburg’da görüşüldü. Güzelyurtlu ailesi bu kez Strazburg’da İngiltere Kraliçesi’nin avukatı unvanı (Queen Counsellor) bulunan Alper Ali Rıza, Güzelyurtlu ailesinin haklılığını Strazburg’da yeniden mahkeme önünde anlattı.

Edinilen bilgiye göre davanın karara kaldığı kaydedildi. Türkiye Cumhuriyeti ile Kıbrıs Cumhuriyeti, bu sabah Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’de başlayan Güzelyurtlu Davasında sanık olarak yargılandı. Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti Güzelyurtlu ailesi cinayetinin faillerinin yargılanması sırasında ‘işbirliği yapmayarak adaletin tecelli etmesini engelleme’ suçundan hakim karşısına çıktığı bildirdi.

Savunma değil siyaset yaptılar

Strazburg’da görülen davada sanık koltuğunda beraber oturan Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiyeli avukatlar, savunma yapmak ve adaletin yerini bulması için konuşmak yerine siyaset yaparak birbirlerini suçlayıcı konuşmalar yaptı.

Aradan geçen 13 yıla rağmen halen aydınlatılamayan ve geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Güzelyurtlu ailesi cinayetinin aydınlanmaması ile ilgili hem Kıbrıs Cumhuriyeti hem de Türkiye suçlu bulunmuştu.

Cinayeti işleyen sekiz kişi olaydan sonra KKTC’ye kaçmış ve Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının iade talebine rağmen bu reddedilmişti. Ardından KKTC makamları harekete geçerek sekiz kişiyi tutuklamış ve Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarından ‘delilleri’ istemiş ancak bu da reddedilince sekiz zanlı ‘delil yetersizliğinden’ 11 Şubat 2005 günü serbest bırakılmışlardı. Yaşanan bu olaylar üzerine Güzelyurtlu ailesi konuyu 2007 yılında AİHM’e taşımış ve her iki devlet aleyhinde dava dosyalamıştı. Geçen yıl Nisan ayında mahkemenin aldığı kararda her iki devletin yargılanma sürecinde temel insan hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği sabit görülmüş ve ailenin açtığı davayı haklı bularak her iki devlete de toplam 7 davalıya 8500’er Euro manevi tazminat ödeme ceza vermişti.