“Çarşaf liste” olarak adlandırılan tek bölge seçim sistemi getiren, bundan sonraki seçimde ilk kez uygulanacak olan Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda yanlış anlamalara neden olabilecek teknik ifadelerin düzenlenmesi amacıyla değişiklik yapılıyor.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan oybirliğiyle geçen yasada teknik düzenlemeler için hazırlanan tasarı, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi’nde bugün görüşülmeye başlandı.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ başkanlığında yapılan komite toplantısına CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, UBP milletvekilleri  Erdal Özcenk, Zorlu Töre ve Ersin Tatar, TDP Milletvekili Zeki Çeler ile Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı katıldı. 
Başbakanlık’tan Müsteşar Metin Beyoğlu ile Bügem Kırgın da toplantıda davetli olarak yer aldı.

GÜRÇAĞ: “SADECE TEKNİK İFADELER DÜZELTİLİYOR”

Yasada değişiklik nedenleriyle ilgili olarak TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Komite Başkanı UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, ad-hoc komitede görüşüldükten sonra Meclis Genel Kurulu’ndan oy birliğiyle geçen yasada öze ilişkin değil, sadece teknik düzenleme yapıldığını söyledi.

Gürçağ, özetle şunları söyledi:

“Yanlış değerlendirmelere, kavram kargaşasına neden olabilecek teknik ifadeler düzeltiliyor. Bunun dışında Genel Kurul’dan oybirliğiyle geçen yasa aynen yürürlüğe girecek. Bundan sonraki seçimlerde ‘çarşaf liste’ olarak bilinen seçim sistemi uygulanacak. Her milletvekili adayı, ortalama 175 bin seçmenin huzuruna çıkacak. Seçmen, 6 ilçeden aday olacak milletvekili adaylarından istediğine oy verebilecek.”