Lefkoşa’da yaşayan kimsesiz ve fiziksel engelli Sercan Çolak’ın sosyal medya kullanıcıları tarafından sosyal medyada yayınlanan videosu görenleri üzüntüye boğarken, devlet yetkilileri dün konuya müdahil olarak Sercan’ın tedavi edilmesi amacıyla hastaneye kaldırıldığını söyledi. Lefkoşa Türk Belediyesi ise dün Sercan’ın pislik içerisinde hijyen koşullarından uzak evinden yaklaşık olarak 4 kamyon çöp çıkartarak, evi yaşanabilir duruma getirmeye çalıştı.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a konuşan Sosyal Hizmetler Müdürü Aydan Başkurt, Sercan’ı tedavi etmek ve bakımını üstlenmek amacıyla daha önce girişimlerde bulunulduğunu ancak Sercan’ın bunu kabul etmediğini dile getirdi. Başkurt, 30 kiloya kadar düşen 50 yaşındaki kadın Sercan’ındurumunun kötüye gitmesi nedeniyle Sosyal Hizmetler Yetkilileri tarafından ikna edilerek hastanede tedavi altına alındığını kaydetti.

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel ise özel gereksinimli insanları korumanın ve bakımını sağlamanın devletin görevi olduğunu belirtti.

Yasalarla ilgili Kıbrıs Postası’nın bilgi aldığı Avukat Ahmet Said Sayın ise Ruh Sağlığı Yasası’nın 1930’lu yıllardan kalmasını eleştirerek, çağdışı kalmış yasalarda reform yapılması gerektiğini söyledi.

BAŞKURT: “SERCAN’A EVİNDE BAKILMASI AMACIYLA BİR BAKICI TUTACAĞIZ”

Kıbrıs Postası’na konuşan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan BaşkurtSercan Çolak’ın Barış ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi altına alındığını belirterek, Sosyal Hizmetler Dairesi yetkililerinin konuyla ilgilendiğini söyledi. Çolak’ın tedavisinin sağlanması amacıyla Sosyal Hizmetler Dairesi olarak daha önce girişimlerde bulunduklarını ancak Çolak’ın her defasında tedaviyi ve yardım talebini reddettiğini ifade eden Başkurt, “Sosyal Hizmetler Dairesi daha önce Sercan’ı tedavi etmek, kendisine bakıcı tutmak konusunda Sosyal Hizmetler Dairesi Tüzüğü uyarınca girişimlerde bulundu. Ancak Sercan’ın yardım almayı reddetmesi üzerine durumu daha kötüye gitti. Şuanda Sercan’ı ikna etmeyi başardık ve hastanede tedavi görüyor.  Tedavisinin tamamlanmasının ardından Sercan’a evinde bakılması amacıyla bir bakıcı tutacağız. Evi de dün belediye yetkilileri tarafından temizlendi” şeklinde konuştu.

BAŞEL: “HER ZAMANKİ GİBİ BU DURUM DA DEVLETİN ACİZLİĞİ”

Kıbrıs Postası’na konuşan Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, Sercan Çolak ve onun gibi korunmaya ve bakıma muhtaç kişilerin bakımını üstlenmenin devletin görevi olduğunu ifade etti.Başel, “Her zamanki gibi bu durum da devletin acizliği” değerlendirmesini yaparak, devletin üstlenmesi gereken sosyal hizmetler görevini halkın üstlenerek, sosyal medyada da Sercan için çağrı yapılmasının ardından devletin konuya müdahale etmesini devletin sosyal politikası olmamasına bağladı.

“BU İNSANLAR KADERİNE Mİ TERK EDİLECEK?”

Engelli ve kimsesiz vatandaşlara devlet yardım eli uzatmamasını ‘ihmal veistismar’ olarak değerlendiren Başel, engelli, yaşlı ve çocukların korunmasının sosyal devlet anlayışına göre devletin yetkisinde olduğunu ifade ederek, “Duyarlı sosyal medya kullanıcıları sosyal hizmetlerin görevini üstlendi. Sosyal hizmetlerin yetersiz olduğu toplumlarda bu durumla karşılaşılır. Bu da ülkede sosyal hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve sosyal devlet politikasının olmadığını gösterir. Ancak bu sürdürülebilir bir durum değil. Yasa yok diye bu insanlar kaderine mi terk edilecek?” dedi.

“DEVLET, YOKSULLUKLA MÜCADELEYİ ELE ALMALI, BU İNSANLARIN SOSYAL BİR HAKKIDIR, DEVLETİN LÜTFÜ DEĞİL”

Sercan’ın elektrik ve su faturasını ödeyememesi nedeniyle insanlık dışı bir hayata terk edildiğini belirten Başel, özel gereksinimli insanların elektrik, su faturaları gibi giderlerine indirim yapılması gerektiğini kaydederek, engelli maaşları hakkında yasada net ibareler bulunmadığını da dile getirdi. Ramazan ayı yaklaştığı zaman devlet tarafından yapılan yardımların tüm yıla yayılması gerektiğini savunan Başel, “İnsanlara sadece ramazan ayında yardım ediliyor. İnsanlar yılın diğer 11 ayı açtır. Devlet tarafından yapılan bu yardımlar yılın 365 gününe yayılmalı. Sadece özel günlerde yardım etmek doğru değil. Devlet yoksullukla mücadeleyi ele almalı, bu insanların sosyal bir hakkıdır, devletin lütfü değil” şeklinde konuştu.

“SOSYAL MEDYADA ‘İNSAN ONURU’ ZEDELEYECEK PAYLAŞIMLAR YAPILMAMALI”

Başel, sosyal medyada Sercan örneği gibi olayda kişilerin deşifre edilmesinin insan onuruna yakışır bir hareket olmadığını kaydederek, sosyal medya kullanıcılarına da uyarıda bulundu. Söz konusu durumlarda yardımcı olmak isteyenlerin sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda dikkatli davranması gerektiğini belirten Başel, “İnsanlar yardımcı olmak istiyor tabi, ancak insanların kötü durumlarının sosyal medyada yayınlanması ‘insan onurunu’ zedeliyor. Bu nedenle sosyal medya kullanıcılarından daha dikkatli davranmalarını rica ediyorum” dedi.

SAYIN: “SOSYAL DEVLET POLİTİKASI YOK”

Kıbrıs Postası’na konuşan Avukat Ahmet Said Sayın ise Anayasa’nın sosyal devlet ve güçsüzlerin esenlendirilmesi ilkesine göre, güçsüz düşmüş kişilere devletin el uzatması gerektiğini belirterek, Sercan’ın durumunun hükümetin sosyal hukuk anlayışına ters düştüğünü dile getirdi. Anayasa’nın öngördüğü şekilde ‘özel bir barınma kurumu’ bulunmadığını ifade eden Sayın, bu konuyla ilgili politikası olmadığını kaydetti.

“1930’LU YILLARDAN KALAN YASALAR VAR”

Günümüzde ülkede gereçli olan yasaların bazılarının 1930’lu yıllardan kaldığını ve çağdışı uygulamalar içerdiğini belirten Sayın, Ruh Sağlığı Yasası ve Ceza Yasası’nın buna örnek olarak verilebileceğini ifade ederek, “1985 tarihli Anayasa yönergesinde 1930’lu yıllardan kalma yasalarda reform yapılmalı. Bazı yasalarda ufak tefek tadilatlar yapıldı ancak, bir kumaşa kaç defa yama yapılacak? Bu nedenle yaşanan gelişmeler ışığında, çağa uygun şekilde yasalarda profesyonel yasa yapıcılar tarafından reform yapılması şart. 30’lu yıllardan sonra birçok akıl hastalığı tanımı yapıldı. Bu nedenle yasanın buna uygun şekilde yapılması gerekiyor. Ceza Yasası’nda ise suçlu çocuklarla ilgili birçok eksiklik var. Çocuklar ya affediliyor ya da yetişkin insanlarla aynı cezaevine gidiyor. Ceza Yasası da çağın gerisinde kalmış durumda ” dedi.

BESİM: “BARIŞ VE RUH HASTALIKLARI HASTANEMİZDE TEDAVİYE ALINDI”

Sosyal medyada gündeme gelen Sercan olayı ile ilgili Sağlık Bakanı Feliz Besim sosyal medya hesabından açıklama yaparak,  Sercan’ın hastanede tedavi altına alındığını söyledi.

Besim’in paylaşımı şöyle:

“Değerli dostlar facebook üzerinden alkol bağımlısı bir kadının videosu yayınlanıyor. Bilmenizi isterim ki kadın bugün itibarıyla Barış ve Ruh Hastalıkları Hastanemizde tedaviye alındı. Hastamız iyidir. Tedavi sonrasında Sosyal Hizmetlerle birlikte hastanın nasıl rehabilite edileceği planlanacak. Sevgi ve saygılarımla...”

ÇELER: “DEVLET OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ise Sercan’ın durumunun üzücü bir durum olduğunu belirterek, devlet olarak elinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Çeler paylaşımı ise şöyle:

“Arkadaşlar herkes müsterih olsun Sertaç arkadaşımız hastanede kontrolüne saatler önce alındı. Günlerdir mahkeme kararı ile evden çıkarmaya ve kontrol altına almaya çalışıyoruz fakat direnmekte ısrarlıydı. Daha önce de tedavi altına alınmış fakat her defasında geri dönüşünde aynen devam ediyor. Çok üzücü bir durum. Fakat devlet olarak biz elimizden geleni yapmaya ve tedavisi için gerekeni yerine getirmeye kararlıyız. Haber yapan arkadaşlara da ricamız eleştirilerden önce biraz daha araştırma yapıp yayın yapmalarıdır.
Vatandaşlarımızın duyarlılığına da ayrıca teşekkür ederim...”