Havadis'ten Kardelen Göksu'nun haberine göre, Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi babutsa seyyar tezgâhlarda yine yerini aldı. Birçok faydası olduğu ispatlanan ve dikenli kaktüs türü bir ağaçta yetişen bu meyvenin soyuluşu da çok zahmetli. Aslında ülkemizin birçok yerinde görebileceğimiz babutsa ağacı Serdarlı (Çatoz) bölgesinden daha yoğun görülüyor, bu nedenle Serdarlılı vatandaş babutsadan ekmek parasını çıkarıyor.

Mısır inciri olarak da bilinen babutsaya ise ilgi çok büyük.

Tezgahlarda yerini aldı

Serdarlı’da toplanıp ülkenin neredeyse her yerine ulaşan, Pazar ve market tezgahlarında yer alan, mahkemeler ve banka önleri gibi birçok yerde seyyar tezgahlarda alıcıları ile buluşan babutsa, Serdarlı’daki birçok ailenin de geçim kaynağı.

Toplaması ve soyulması zahmetli

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan babutsanın toplaması ve soyulması oldukça zahmetli bir iş. Öte yandan seyyar tezgahlarda sergilenen babutsa soyularak tanesi 1 TL’den müşterilerle buluşuyor. Babutsa sadece meyve olarak da yenmiyor, dondurması ve reçeli de yapılıyor.

Her derde deva

İlgi ve talepten memnun olan satıcılar, babutsanın sindirimi kolaylaştırdığını ve vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi. Öte yandan yapılan araştırmalara göre babutsanın birçok hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği de ispatlanmıştır. babutsa stres, yorgunluk, bitkinlik gibi, hepimizin şikayet ettiği sorunların çözümü olarak da gösteriliyor.

Köylerde daha çok bulunuyor

Lezzet bakımından da farklı bir tada sahip olan bu meyve, Kıbrıs’taki babutsa isminin yanı sıra, Adana’nın ‘Cennet meyvesi’, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ise Mısır inciri veya Türkiye’de daha çok dikenli incir olarak tanımlanıyor. Köylüler tarafından çok daha kolay ulaşılması ile bilinen bu meyve büyük kentlerimizde ise seyyar satıcılar ile veya marketlerde kendisine müşteri buluyor

AYRI KAREDE

Kanarya:  Bu işi büyüklerimden öğrendim

Serdarlılı, 51 yaşındaki Latif Kanarya, 20 yıldır seyyar tezgahında babutsa sergileyip, satıyor. Çocukluğundan bu yana babutsa işiyle uğraşan Kanarya, bu mesleği büyüklerinden görerek yapmaya karar vermiş. Babutsa satmaya karar verdikten sonra kendine bir seyyar tezgah alan Kanarya, Babutsa satmak dışında geçimini sağlamak için spor salonunda çalıştığını söyledi. Kanarya “Babutsa yaz ayları için yenilebilecek en güzel meyvelerden biridir, zaten tadıyla herkesin ilgisini çekiyor. Babutsaları Serdarlı’dan toplayarak, müşterilerimle buluşturuyorum. Öte yandan babutsaya olan ilgi ve talep beni sevindiriyor” dedi.

Habeş: ilgi çok büyük

Serdarlılı, 37 yaşındaki Hasan Habeş. 26 yıldır babutsa toplayıp, satıyor. İhtiyaçtan dolayı bu işe küçük yaştan başlayan Habeş, bahçesi olduğu için rahatça toplayıp sattığını söyledi. Bu iş dışında inşaat işiyle uğraşan Habeş, 2 çocuğu ve eşiyle geçimini inşaat ve babutsadan sağladığını söyledi. Habeş “İlgi çok büyük ve bu bizi çok mutlu ediyor. Turisti de, yerlisi de severek tüketiyor aynı zamanda belediye bize burada satış yapma imkanını sağladığı için teşekkür ederiz” dedi.