Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, Kamu Hizmetleri Komisyonunda, yoğunluktan dolayı kamu personeli sınavlarının gününde yapılamadığını ve bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirerek, “2015’te değişen sınav tüzüğüne göre, sözlü olarak sürdürülen sınavların hem yazılı hem de sözlü hale getirilmesi ile Kamu Hizmetleri Komisyonunda sıkıntılar yaşanmaya başladı” dedi.

“Sınavlar zamanında yapılmıyor”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Metin Atan, Kamu Hizmetleri Komisyonunda, yoğunluktan dolayı kamu personeli sınavlarının gününde yapılamadığını ve bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirerek, “Bu konuda KTAMS’la birlikte sınavların sözlü yapılması için girişimlerimiz söz konusudur. 2015’ten önce sınavlar sözlü ve gününde yapılmaktaydı, 2015’te değişen sınav tüzükle birlikte hem yazılı hem de sözlü bir sınav sistemi getirildi. Bilindiği üzere sorular da Türkiye’den geliyor ve bundan kaynaklı olarak Kamu Hizmetleri Komisyonunda sıkıntılar yaşanıyor. 2015, 2016 yıllarında yapılması gereken sınavlarda bu nedenle hala yapılamamıştır, 3-4 yılı geçmiş olmasına rağmen yapılamayan sınavların olması üzücüdür” dedi.

“Atamalar yapılmadığı için büyük sıkıntılar var”

Bu noktadaki rahatsızlıklarını başbakana da yazılı olarak bildirdiklerini anlatan Atan, “Kamu Hizmetlerinin de bu noktada sıkıntılı olduğunu belirttik. Buna bağlı olarak Personel Dairesi’nde de atamalar yapılamadığı için büyük sıkıntılar var” şeklinde konuştu.

“Çalışanlar mağdur oluyor”

Sınavların gününde olmamasından dolayı çalışanların mağdur olduğunu vurgulayan Atan, “2015 yılından önce kamuda çalışanların yükselmeleri ile ilgili sınav Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından sözlü yapılmaktaydı ve bu sınavlar o dönemde zamanında yapılıyor ve erken bitiyordu. 2015 yılında sınav tüzüğü değiştikten sonra yazılı ve sözlü kapsamında yapılan sınavlar, yoğunluktan dolayı çok ileri tarihlerde yapılmaya başlandı. Biz geçen hükümet döneminde bu tüzüğü değiştirmeye ve düzenlemeye çalıştık ama seçim yasaklarına takıldık. Eğer sözlü sınav yapılmış olsaydı, bu birikmeler bu kadar olmaz ve bu sıkıntılar da yaşanmazdı” dedi.

“Bu tüzük ve bu yapıyla olmaz”

Kamuda 15 - 16 bine yakın memur olduğunu belirten Metin Atan, “Bu sınav tüzüğü ile ve Kamu Hizmetleri Komisyonunun hantal yapısıyla bu şekilde gitmez. Bizim öncelikli şikâyetlerimizden biri de gününde terfilerin yapılamamasıdır. Yapılamadığı içinde haklı olarak çalışanlar mağduriyet yaşıyor” diye konuştu.

“Gecikmeler sıkıntılara yol açıyor”

Atan, sözlerine şu şekilde devam etti; Kamu-Sen olarak biz sınav tüzüğünü yeniden değişerek sözlü sınava geçilmesini önerdik ve kamuya giriş sınavlarının bu şekilde rahatlatılmasını talep ettik. Bunun yanında Kamu Hizmeti Komisyonunun bu güne kadar en iyi şekilde ve şeffaf çalışan bir komisyon olduğunu da söyleyebilirim. Ama bu sınavlardaki gecikmeler sıkıntıya yol açıyor.”

“Kamuda motivasyon düşüyor”

Sınav tüzüğü değişip yazılı ve sözlü olduktan sonra bu sıkıntıların arttığını belirten Atan, “Bir tarafta öğretmenlerin sınavı, diğer tarafta yeterlilik sınavı, hemşire sınavları ve birçok sınav vardır. Haklı olarak da komisyon bu sınavları sıraya koymak zorunda kalıyor ama, sınavları sırayı koyduğu zaman bazı sınavlar olması gereken tarihin bir buçuk ya da iki yıl sonrasına denk gelebiliyor, hal böyle olunca da kamuda motivasyon düşüyor. Bu sefer kamu personeli sınav olmadı diye bizi sıkıştırmaya başlıyor” dedi.

“Tüzük ivedilikle değişmeli”

Sınav tüzüğünün ivedilikle değişmesi gerektiğini vurgulayan Atan, “Burada esas sorumlunun hükümetler olduğunu söyleyebiliriz. Bugün Başbakanla görüşmemiz gerçekleşecek ve bu görüşmede bu konunun da altını çizeceğiz” şeklinde konuştu.

“Tüzük değişince sistem tıkandı”

KTAMS’ın bu konuda, KAMU-SEN’den biraz farklı düşündüğünü ifade eden Metin Atan, “KTAMS liyakat adına yazılıya girilmesini ve yazılıdan sonra hak ederse sözlü sınava gidilmesini savunuyor. Bizde KAMU-SEN olarak, aynı düşüncedeyiz. Bu noktada amaç yıllarca dairelere münhal açılmayarak, hep geçicilerle boşluklar dolduruldu ve insanlar 4’üncü dereceden girip yükselmeden 25 yılın sonunda emekli olup işten ayrılıyordu. Bizde bu bağlamda dedik ki bu insanlar zaten çalışıyor, disiplin suçları da yok, askeri bir sistemle 3 yılda terfilerini doldurarak kişiler sözlü sınavla yükselsin diye teklif sunduk. İlk bu şekilde başlamış ve hızlı bir sistemle ilerlemişti. Ama daha sonra 2015’te tüzük değişip de yazılı ve sözlü olunca, bu tıkanıklıklar baş gösterdi. Bizde tekrar sözlüye dönülsün ve rahatlama olsun diye talepte bulunduk” dedi.

“Müdür personelin çalışıp çalışmadığını belirtmeli”

Atan, sözlerine şu şekilde son verdi; “Sözlü sınava giden danışmanın, çalışmayan personeli ifşa ederek, terfi almasının uygun olmadığını da dile getirmesi gerekir. Çünkü Kamu Hizmetleri Komisyonu personelin daire içinde çalışıp çalışmadığını tam olarak bilmemektedir. Ama bu nokta birazda siyasete ve popülizme bağlanmaktadır. Bu nedenle daire müdürleri bu radikal kararı verip personelin çalışmadığını söyleyemiyor.”