Yeni Bakış gazetesinden Deniz Abidin'in haberine göre; Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, hükümetin, CMC Maden Alanı'nın temizlenmesi için Serbest Bölge ve Limanlar Dairesi tarafından 2003 yılında 49 yıllığına kiralanmasını içeren sözleşmeyi iptal etmesi çağrısında bulundu.

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş:

“Şirket sözleşme gerekçelerine uymadı”

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, hükümet programında CMC maden alanı rehabilitasyonu ve sonrasında yapılacak olan tüm ekonomik faaliyetler için Lefke Belediyesi, LAÜ, bölge halkı ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapılmasının yer almasını değerlendirerek, hükümetin, ilk önce CMC Maden Alanı'nın temizlenmesi için PORT İSBİ şirketi ile yapılan sözleşmenin iptal edilmesi gerektiğini belirtti. 

Karlıtaş, Lefke İlçesi’nin CMC konusunda artık somut adım beklemekte olduğunu ifade ederek, CMC Maden Alanı'nın temizlenmesi için Port İsbi şirketine kiralanmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen ilgili şirketin sözleşmesinin gerekçelerinin hiçbir maddesini yerine getirmediğini kaydetti. Karlıtaş, atık alanının 2003 yılında kısa adı Doba Ltd. olan şirkete 49 yıllığına kiralandığı, bu şirketin de 2007 yılı sonunda PORT İSBİ olan şirket ile iş birliğine gidip atık alanını adı geçen şirkete devrettiğini ifade etti. 

“Hükümet sözleşmeyi iptal etmeli”

Karlıtaş, bugüne kadar CMC konusunda hiçbir ilerleme sağlanmadığını belirterek, hükümetin söz konusu şirket ile olan sözleşmeyi iptal etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Karlıtaş, ne Doba LTD.’in ne de PORT İSBİ olan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkat çekerek, hükümetin söz konusu şirket ile sözleşmeyi iptal etmesini istedi. 

“El altından başka şirkete devredilmeye çalışıldı”

Karlıtaş, gelmiş geçmiş hiçbir hükümet döneminde bölgenin denetlenmediğine dikkat çekerek, başına buyruk yapının devam etmekte olduğunu söyledi. Karlıtaş, söz konusu şirketin burayı hava parasına birilerine el altından devretmeye çalıştığı duyumları aldıklarını belirterek, önceki hükümetler zamanında bu şekilde pazarlıkların döndüğünü kaydetti. Karlıtaş, arzularının CMC alanının şeffaf, demokratik, belediye, üniversite ve sivil toplum ile birlikte paylaşılarak hükümetin de içinde olacağı bir modelle tekrardan temizleme yöntemine ilişkin bir kriter yaratılması olduğunu belirtti. 

“CMC konusunda hareketleneceğiz”

Hasan Karlıtaş, “CMC Maden Alanı 15 yıl içinde temizlenebilir. Bu mümkündür, iyi bir yönetimle temizlenerek rehabilite edilmesini bekliyoruz. CMC konusu geçmişten beri tartışılan bir konudur. Zararları geçmişte ispatlandı. Bölük pörçük biraz kamuflaj yapılmaya çalışıldı. Ancak bu şekilde hala duruyor oluşu bölgenin en olumsuz özelliği konumundadır. Çevre kirliliği ve görüntü açısından ve insan sağlığı açısından yeni dönemde projelerle yetki sorununu bölgeden yok edip, turizmi, tarımı tartışmak durumundayız” diye konuştu. 

Hasan Karlıtaş, Lefke sivil toplum örgütleri olarak pazartesi günü bölgenin sorunlarının tartışılacağı toplantıda CMC konusunun da gündeme geleceğini belirterek, “Bu konuda araştırma yapıyoruz, hareketleneceğiz” dedi. 

Lefke Belediye Başkanı Kaya:

"10 yıl boşuna harcandı"

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da, CMC atık alanının hiçbir şekilde belediyeye bağlı olmamakla birlikte Devlet Emlak Malzeme Dairesi’nin sorumluluğunda olan CMC mülklerinin bir parçası olduğunu belirtti. Kaya, alanın temizlenmesi için bugüne kadar somut bir sonuca varılamadığını söyleyerek, en son verilen şirketin temizleme bakımından ön projeler hazırladığını, ÇED Raporu hazırladığını, ancak uygun bulunmadığını belirtti. Kaya, kısacası bu süre zarfında geçen 10 yılın boşuna harcandığını kaydetti. 

“İş tanımını devlet ortaya koymalı”

Aziz Kaya, ciddi bir şekilde uluslararası anlamda kişisel bir hizmet satın alınıp bunun ne şekilde nasıl bir yöntemle temizlenmesi gerektiğini devletin belirlemesi gerektiğine dikkat çekti. Kaya, bu konudaki iş tanımını devletin ortaya çıkarması gerektiğine vurgu yaparak, gerekirse devletin uluslararası da olsa bir hizmet alarak projelendirmesi gerektiğini belirtti.

Kaya, bu şekilde bir ihaleye çıkılması gerektiğini dile getirerek, bu ihalenin bedelini oradaki arazilerin kullanılmasıyla ya da ödenmesi yöntemiyle sağlanabileceğini kaydetti. Kaya, burada duyarlı olan sivil toplum örgütlerinin gerek projelendirme gerekse işin takibi konusunda içinde olmaları gerektiğini belirtti. 

“Ciddi sağlık sorunları oluşturmaktadır”

Kaya, şöyle devam etti, “Denizin kenarında 2 bin dönümlük arazi atıl durumdadır. Bölgeye çok fazla atık malzeme depolanmıştır. Burası ciddi sağlık sorunları oluşturmaktadır. Gerek arazi olarak öldürülmüş gerekse yarattığı ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bir şirkete verildi, yapamadı. O da başka bir şirkete verdi, onun da temizleme yönteminin ÇED Raporu uygun bulunmadı. Devletin bu yöntemi belirleyecek uluslararası alandan bir hizmet satın alması gerekmektedir. İnsana zarar vermeden diğer ülkelerde nasıl bir uygulama yapılıyor diye bakılması gerekir. Hükümet ciddi anlamda bu konuda hizmet satın almalıdır.”