Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmelerine devam ediyor.

Komite bugün ilk olarak 15 milyon 500 bin TL olan Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesini görüşerek oybirliğiyle onayladı.

Komite bütçe görüşmelerinin yedinci günü olan bugün ayrıca 248 milyon 256 bin 700 TL olarak öngörülen Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı ile 340 milyon 363 bin 100 TL olarak öngörülen İçişleri ve Çalışma Bakanlığı bütçelerini görüşecek.

Komitedeki bütçe görüşmeleri yarın tamamlanacak.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında ilk sözü alan Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Maliye Şube Müdürü Melih Gür, sözlerinin başında Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş’ın selamlarını iletti. Gür, Teşkilatın gerekli teçhizat ve donanıma sahip olduğunu, ancak yenilemeye ihtiyaç duyulduğunu, personel istihdamları yaptıklarını, halkın güvenliğini sağlayacak adımları sürekli attıklarını belirtti.

DP UG Milletvekili Özdemir Berova da, ülkenin güzide kurumlarından sivil savunmanın her zaman halkın ve devletin yanında olan bir kurum olduğuna işaret ederek, teşkilatın özellikle doğal afetlerde halkın destekçisi olduğunu vurguladı, disiplinli çalışmalarının gurur verici olduğunu kaydetti.

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da, teşkilatın ülkenin “gözbebeği” olduğunu söyleyerek, sivil savunmanın hem ülkeye hem kamuya hem de vatandaşlara verdiği hizmetleri anlattı, eğitimlerle herkesi doğal afetlere hazırladığını, ayrıca uluslararası alanda yer aldığını dile getirdi.

Oğuz, sivil savunmanın insan hayatını korumak gibi önemli bir faaliyet alanında hizmet verdiğini, bu yüzden teçhizat ve personel kapsamında yatırımlara ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, dayanıklılık ve performans açısından bunların gerekli olduğunu anlattı.

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, sivil savunmanın ülke için önemine işaret ederek, başarılı ve disiplinli çalışmalarından dolayı Teşkilatı kutladı. Tatar, sivil savunmaya her zaman sahip çıkılması ve desteklenmesinin de şart olduğunu kaydetti.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğluları da, sivil savunmanın ülkeye hizmetlerine teşekkür etti. Hamzaoğluları, sivil savunmanın Karpaz bölgesindeki okullarda bazı öğrencilere yaptığı kıyafet desteklerine değinerek, bu desteklerin tüm öğrencilere yapılmasını istedi, ayrıca öğrencileri götürdükleri gezilerde daha hassas olunması gerektiğini söyledi.

DP UG Milletvekili Hasan Taçoy da, sivil savunma ekiplerinin hiçbir şekilde hizmetlerini esirgemeden tüm imkanlarıyla insanlar için çalıştığına vurgu yaparak, bakanlığı döneminde teşkilat ile birlikte yaptığı çalışmalardan örnekler verdi.

Taçoy, teşkilatı çalışmalarından dolayı kutladı, ayrıca geçen yıl Girne açıklarında yaşanan mülteci dolu geminin alabora olması vakasında yaşananları anlattı. Taçoy, sivil savunmanın burada elindeki tüm imkanlarıyla her şeyi düşünerek her türlü hizmeti verdiğini ve özveriyle çalıştığını belirterek, Maliye’den beklentisinin Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığından hiçbir şeyin esirgenmemesi ve desteklenmesi olduğunu söyledi.

Taçoy, teşkilatın kadrosunun gençleştirilmesi ve teçhizatlarının her daim yeni olmasının önemine işaret etti.

DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek de, sivil savunmanın ülke için önemini vurgulamaya defa defa gerek olmadığını, sivil savunmanın öneminin ortaya koyduğu icraatlarla görüldüğünü ifade etti.

Dinçyürek, bakanlığı döneminde sivil savunma ile yakın işbirliği içerisinde çalıştığını, geçen yıl ilk kez ülkeye geçici de olsa yangın helikopteri kazandırdıklarını, bunun yanında sivil savunmanın doğal afetlere hemen müdahale etmesi ve “keşke” denmemesi için etkinliğini artıracak takviyenin yapılması gerektiğini vurguladı.

KKTC’de sivil savunmada konuşlandırılacak bir ilk müdahale helikopterinin gerekli olduğuna işaret eden Dinçyürek, acil olaylara etkin müdahale edebilecek bir helikopter için çalışmalar yapılmasını önerdi.  Bunun yıl içinde yapılacak çalışmalarla finans ve altyapısının oluşturulabileceğini ve 2017 bütçesine konabileceğini ifade eden Dinçyürek, başarılar diledi.

Komite Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, teşkilatın ve teşkilat personelinin çalışkanlığının örnek olduğunu belirtti. Soyer, Sivil Savunma Teşkilat Başkanının komiteye “selam” gönderdiğini ancak kendisini burada görmeyi ve komitenin sivil savunmaya verdiği önemi başkanın da komiteye verdiğini göstermesini beklediğini söyledi, siteminin başkana iletilmesini istedi.

Soyer, Başbakanlık yaptığı dönemde sivil savunma ile yakın işbirliğine girdiklerini, tatbikat ve altyapı yatırımlarını değiştirdiklerini ve teşkilata büyük bir atılım sağladıklarını belirterek, devletin de sivil savunma ile birlikte çalışarak geniş bir acil afet durumu için koordineli çalışmasını düzenleyecek bir komiteyi yasal zemine oturtması gerektiğini kaydetti. 
Sivil Savunma Başkanlığının Başbakanlıkta olacak bir koordinasyon merkezi ile ülkede deprem tehlikesine karşı önlemler alması gerektiğine işaret eden Soyer, bu konuda gerekli kurtarma senaryoların ve gerekli alet ile teçhizat altyapısının oluşturulmasının önemine değindi.

Bu bölgenin deprem kuşağında olduğunu ve deprem ile tusunami yaşanabileceğini ifade eden Soyer, konuşmasının ardından bütçeyi oylamaya sundu.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesi 15 milyon 500 bin TL olarak oybirliğiyle onaylandı.