Havadis'ten Bertuğ Topal'ın haberine göre, Ulusal Birlik Partisi’nde sona eren aday seçim sürecinin ardından, liste dışında kalan Dr. Hamit Bakırcı ve Dr. Ergün Serdaroğlu, “aday kesme” sürecinin kurbanı olduklarına inanıyor.

UBP’ye destek veren bağımsız milletvekillerinin ve mevcut milletvekillerinin tamamı aday listesinde yer alırken, yalnızca İskele’den Dr. Hamit Bakırcı ve Girne’den Ergün Serdaroğlu liste dışı kaldı. Bakırcı, “kadın kotası” nedeniyle liste dışı kalırken, Serdaroğlu’nun aldığı oy oranı ise, listelere girmesi için yeterli olmadı.

Hamit Bakırcı, “Ben tamamen UBP üyesinin iradesine saygı duydum ama gombina da gerekliymiş. Gombinayı bilmiyorsan, siyaseti de bilmiyorsun demektir. O zaman ben de mesleğime dönerim, gombinayı bilmeyenin siyasette ne işi var?” sorusu ile olaya eleştirisel ve sitemle yaklaştı.

Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu ise partideki üye sisteminin yanlış olduğunu ifade ederek yeni vatandaş olanların bile üye yazıldığını ifade etti.

Cinsiyet kotasını da eleştiren Serdaroğlu, cinsiyet kotasının biraz daha aşağıya düşürülmesi veya kontenjan olarak listeye konulması gerektiğini belirtti.

Bakırcı: İskele dışında irade gelişti

Ulusal Birlik Partisi İskele Milletvekili Hamit Bakırcı Havadis’e yaptığı açıklamada saf bir şekilde her şeyi üyeye bıraktığını ve destek beklediğini ifade etti. İskele dışında bir iradenin parti içerisinde geliştiğini gördüğünü kaydeden Bakırcı, bu durumunu üzücü olduğunu belirtti.

“Gombina bilmiyorum”

Hamit Bakırcı, bunca yıldır İskele için enerjisini harcadığını ifade ederek “Siyaseti bilmiyorum, gombina bilmiyorum o zaman evime gideyim” diyerek sitemini belli etti. Bakırcı, parti içerisinde özellikle İskele dışından bazı çevreler tarafından bazı oyunlar oynandığını kaydetti.

“Doktorluğa geri döneceğim”

Milletvekili adayı olamamasının ardından doktorluğa geri döneceğini ifade eden Hamit Bakırcı, mesleğini bundan sonraki dönemde icra etmeye devam edeceğini kaydetti.

Siyasetten de kopmayacağını kaydeden Bakırcı, “Karpaz halkı ile aramda bir bağ var. Elimden geldiğince, bölge halkı için, bölge halkıyla birlikte siyasete devam edeceğim” dedi.

“Başka partide olmam”

Siyasi hayatını bundan sonra yine Ulusal Birlik Partisi’nde yürüteceğini ifade eden Hamit Bakırcı, “Başka partide olmayacağım. Ulusal Birlik Partisi için mücadele etmeye devam edeceğim. Benim partim burası” diye konuştu.

“İskele için çalışacağım”

Hamit Bakırcı, milletvekili olamaması nedeniyle İskele için çalışmayı bırakmayacağını kaydederek bundan sonra da İskele için tüm enerjisini sarf edeceğini ifade etti. İskele insanı için siyaset yapmaya devam edeceğini kaydeden Bakırcı, bölge insanını hiçbir şekilde yalnız bırakmayacağını da ekledi.

“Kotaya saygılıyım”

Seçim ve Halk Oylaması Yasası nedeniyle partilerde uygulanan milletvekili aday sayısının yüzde 30’u kadarının herhangi bir cinsiyetten olması gerektiği noktasında da konuşan Bakırcı, bu kotaya ve kurala da saygılı olduğunu ifade etti.

Bakırcı, “Yasayı geçirenler arasında ben de varım, oy verdim. Şimdi bu yanlış diyemem. Ama yanlış olan şu ki, bundan böyle İskele halkının iradesi hiçbir zaman temsil edilmeyecek. İskele’den birileri mecliste olacak ama buna nüfusu daha kalabalık olan yerler karar verecek” dedi.

Serdaroğlu: Dargınlık yok ama sistem yanlış

Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu ise Havadis’e yaptığı açıklamada partiye karşı bir dargınlığı olmadığını ifade etti ancak parti içinde uygulanan üyelik sisteminin de yanlış olduğunu belirtti.

“Gelişi güzel üye yazıldı”

Üyelik sisteminde gelişi güzel üye yazıldığını ifade eden Ergün Serdaroğlu, geçmişte delege sisteminin var olduğunu ve delege sisteminin üye sisteminden daha güvenilir bir sistem olduğunun bilindiğini belirtti.

“Yeni vatandaşlar üye yazıldı”

Ergün Serdaroğlu, üyelik sistemini eleştirerek “bazı ailelerden bir bakıyorsunuz bir anda 100 tane üye yazılıyor. Görmediğimiz insanları üye yazdılar. Yeni vatandaşları bile üye yazdılar. Parti içerisinde bu sistem yanlış uygulanıyor” şeklinde konuştu.

“Süre kısıtlı geldi”

Ergün Serdaroğlu, tüm bölgelerdeki üyelerin herkese oy verebildiği bir sistemde bölgelerdeki üyeleri tam manasıyla tanıyamadan seçime gidildiğini kaydederek sadece bölgedeki üyeleri tanıma fırsatlarının olduğunu söyledi.

“Cinsiyet kotası doğru değil”

Cinsiyet kotası ile ilgili de eleştirilerde bulunan Serdaroğlu, “örneğin Girne’de 3 kadın bulamadık.Cinsiyet kotasının oranı çok fazladır bu nedenle biraz aşağıya düşürülebilir. Ya da kontenjanlarla kadınlar aday yapılabilir” diye konuştu. Serdaroğlu, kota ile daha fazla oy alanların önünün tıkandığını belirtti.

“Seçimde listeler döndü”

Serdaroğlu, Ulusal Birlik Partisi’nin ön seçiminde liste dağıtımı yapıldığını ve bunun güçlü şekilde duyumlara dayandığını belirtti. Bazı üyelerin eline listeler verildiğini kaydeden Serdaroğlu, bunun parti içi birliği zedeleyebileceğini belirtti.

Seçime kadar Meclis’e gitmeye devam edeceğini de kaydeden Serdaroğlu, bundan sonraki dönemde de siyaseti sürdürmeyi planladığını belirtti.