Ogün Bardak isimli vatandaş, sahibi olduğu Barkar Oto Galeri’de satmak üzere kendi adına almak istediği aracın devrinin mümkün olmadığının söylendiği halde kısa bir süre sonra Lefkoşa Gümrük ve Rüsumat Müdürlüğü tarafından verilen talimatla Girne Gümrük Müdürlüğü’nde aracın Germany Car Parts Ltd. direktörü İzzet Köle’ye şartlı olarak devredildiğini söyleyerek isyan etti. 

Yurt dışından araba satın almak için gittikleri Girne Gümrük Müdürlüğü tarafından arabanın satışının galeri adına olursa gerçekleşebileceği yönünde bilgilendirildiklerini anlatan Bardak, Lefkoşa Gümrük ve Rüsumat Müdürlüğü’nün ise kendilerine yabancı uyruklu birinin KKTC’de araba satışı yapmasının mümkün olmadığını söylediğini anlattı.

Bardak, Türk asıllı Alman vatandaşı Muhammet Taha Coşkun isimli satıcıdan almak istedikleri ancak gümrük müdürlüğü tarafından kendilerine devredilemeyeceği söylenen KTY 49 plakalı Mercedes marka arabanın Lefkoşa Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Mustafa Çobanoğlu’nun talimatıyla Güzelyurt’ta faaliyet gösteren Germany Car Parts Ltd. direktörü İzzet Köle’ye devredildiğini ve arabanın şu anda gümrüğe beyan edilmemiş bir şekilde antrepoda bekletildiğini iddia etti.

Yaşadıkları süreci anlattı

Bardak, aracı almak için uğraştıkları sürecin, Türk asıllı Alman vatandaşı Muhammet Taha Coşkun’un Almanya'ya dönmesi gerektiği için KTY 49 plakalı Mercedes marka aracın vekaletini Erkin Alioğlu’na vermesiyle başladığını anlattı. Arabanın vekaletini alan Erkin Alioğlu’yla birlikte Girne Gümrük Müdürlüğü’ne istenilen tüm belgelerle birlikte gittiklerini söyleyen Ogün Bardak, müdürlükte “arabanın devrinin galeri adına yapılabileceği, şahıs nezdinde devrinin söz konusu olamayacağı” cevabıyla karşılaştıklarını belirtti. Bu cevabın ardından Lefkoşa Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoğlu’yla görüştüğünü Çobanoğlu’nun da kendisine “vatandaş olmayan yabancı uyruklu birinin KKTC’de araba satamayacağı gibi vekalet verme hakkının da olmadığını” söylediğini aktaran Ogün  Bardak, “Lefkoşa Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoğlu’na gittik. Bu arabanın kesinlikle devrolamayacağını söyledi. Çobanoğlu bana, arabanın sahibi yabancı uyruklu olduğu için değil satış vekaletname bile veremez dedi” ifadelerini kullandı. 

“Almanya’ya gidecekken öğrendik”

Bardak, arabanın devrinin yapılabilmesi için yeniden Almanya’ya götürülmesi ve devir işlemlerinin Almanya’da koçan sahibi Muhammet Taha Coşkun ve "Barkar Oto Galeri" adına yetkilendirilmiş bir kişi tarafından gerçekleşmesi gerektiğinin söylenmesi üzerine, arabanın vekaletini alan Erkin Alioğlu’nu arabayla birlikte Almanya’ya yollamaya çalıştığı sırada arabanın başkasına devrinin gerçekleştirileceği haberini aldıklarını anlattı.

Müdür söylediklerinin zıddı gerçekleşiyor…

Bardak, olayı anlatmayı şöyle sürdürdü: “Girne Gümrük Müdürlüğü’nde bize koçan galeri adına olursa devrin yapılacağını söylediler, şahıs olduğu için yapılamayacağı ifade edildi. Daha sonra görüştüğümüz Lefkoşa Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoğlu da vatandaş olmayan birinin KKTC’de kesinlikle araba satamayacağını söylemesine rağmen biz Almanya'ya araçla birlikte adam göndermeye çalışırken, arabanın sahibi Muhammet Taha Coşkun’un beni Almanya'dan arayarak arabanın devrinin başkasına yapılacağını söylemesi karşısında şok oldum” dedi.

“Araç gümrüksüz şekilde bekletiliyor”

Arabanın devrinin Lefkoşa Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoğlu’nun Girne Gümrüğü’ne verdiği talimatla Germany Car Parts Ltd. sahibi İzzet Köle’ye yapıldığını iddia eden  Ogün Bardak, söz konusu gümrüksüz arabanın da şu anda İzzet Köle’ye ait antrepoda bekletildiğini savundu.

Bardak, aracı almak için uğraşırken, gümrüğe şartlı devir yapılması yönünde öneride bulunduklarını anlatarak, kendilerine ret cevabı veren Lefkoşa Gümrük Müdürlüğü’nün daha sonra arabayı şartlı devrettiğini öğrendiklerini söyledi.  Bardak, “Lefkoşa Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoğlu, bana yabancı uyruklu birinin KKTC’de kesinlikle araba satamayacağını, hatta KKTC’de vekalet bile veremeyeceğini söyledi.  Mustafa Çobanoğlu, arabanın devri için koçan sahibi Muhammet Taha Coşkun’un KKTC’ye girdiğini ve işlemleri kendi adına gerçekleştirdiğini söyledi. Ancak arabanın devrinin gerçekleştirildiği tarihte Coşkun adada değildi. Şartlı olarak arabayı devralmayı önermeme rağmen onu da kabul etmedi ancak aradan çok kısa bir süre geçtikten sonra aynı arabanın şartlı olarak bir başkasına devredilmesi talimatını nasıl verdi?” diye sorarak yapılanın çifte standart ve haksızlık olduğunu savundu.

Gümrük memuru inisiyatif kullanabilir

Devredilmesi için uğraştıkları arabanın kısa bir süre sonra başkasına devredilmesinin nedenlerini araştırdıklarını ifade eden Ogün Bardak, son olarak kendilerine eksik evrak verdikleri gerekçesiyle aracın devrinin gerçekleştirilemediği açıklamasının yapıldığını ama bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bardak, kendilerinden istenen tüm evrakları eksiksiz teslim ettiklerini söyledi.

Yasal olarak keskin birtakım yaptırımların olmadığı gümrük işlemlerinde gümrük memuru gümrüğe beyan edilen ürün, araç ya da eşya için sunulan evraklarda eksiklikler görür ya da evraklardan tatmin olmazsa ekstra evrak isteyebilme veyahut gümrük işlemlerini gerçekleştirmeme inisiyatifine sahipken, aracın devriyle ilgili eksik evraklarının olmadığı ve istenen tüm yasal evrak tedarikini yaptıklarını savunan Bardak, “Eksik evrak ya da şüpheli bir durum da söz konusu değildi, bizden istenen tüm evrakları eksiksiz teslim ettik” diyerek, gümrüğe eksik hiçbir şey sunmadıklarının altını çizdi.  

Bu nasıl oldu?

Bardak, Müdür Mustafa Çobanoğlu’nun KKTC’de gerçekleşmesinin kesinlikle mümkün olmadığını söylediği bir işlemi İzzet Köle’nin yapabilmesi için nasıl talimat verdiğini açıklamasını istedi.

Müdüre ulaşmak mümkün olmadı

Bu arada, Yeni Bakış Gazetesi olarak tüm uğraşlarımıza rağmen konuyla ilgili bilgilerine başvurmak için ulaşmaya çalıştığımız Lefkoşa Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Mustafa Çobanoğlu'na ne daire santralinden ne de direkt hattından ulaşmak mümkün olmadı.

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi