Deniz Abidin


Bir süre önce solda bir çatı altında toplanma hedefiyle görüşmeler sürdüren partiler arasında yer alan BKP ile TKP-Yeni Güçler, ortak bir zeminde birleşme noktasında sona yaklaştı.
 
Yeni Bakış’a konuşan parti yetkilileri, birbiriyle yarışan ya da kavga eden bir yapının topluma faydası olmadığına dikkat çekerek, çözümden, hukuktan, adaletten yana olan kesimleri birlikte hareket etmeye çağırdı.
 
UBP-DP hükümetinin bugüne kadar gelmiş geçmiş diğer hükümetlerden daha fazla hırsızlık, yolsuzluk, usulsüzlük yaptığına dikkat çekilerek, vatandaşlık adı altında her türlü usulsüzlüğün yapılmakta olduğu, bu nedenle toplumun önüne ciddi bir alternatif konulması gerektiği belirtiliyor.
 
BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, sadece solda değil, demokrat ve yurtsever kesimlerin ortak bir mücadele esasında birlikte hareket etmesini savunduklarını belirterek, görüşmeler neticesinde TKP-Yeni Güçler ile çalışmaların ilerletildiğini, ancak henüz herhangi bir isim üzerinde netleşmediklerini kaydetti.
 
TKP-Yeni Güçler Başkanı Mehmet Çakıcı da, Nisan ayında yapılması öngörülen seçimlere geniş bir katılımla girmeyi amaçladıklarını, ancak oluşturulacak olan ortak zeminin sadece seçime yönelik olmayacağına dikkat çekerek, söz konusu birlikteliği devam ettirme düşüncesinde olduklarını söyledi.
 
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise solun bir çatı altında toplanmasına sıcak bakmadıklarını ifade ederek, “TKP ile neyi görüşeceğiz? Bizden ayrılan ve bizi bölmeye çalışan küçük bir grup ile ilgili hukuki süreç devam ederken bizim şu an için görüşecek bir durumumuz yok. Biz TDP en geniş çatıdır diyoruz. Solda örgütlenmek isteyen, bu ülkede barış, demokrasi isteyen ve kendi evinin efendisi olmak isteyen varsa buyuşun TDP’nin kapıları açıktır” dedi.

Bir süre önce solda bir çatı altında toplanma hedefiyle görüşmeler sürdüren partiler arasında yer alan BKP ile TKP-Yeni Güçler, ortak bir zeminde birleşme noktasında sona yaklaştı.
 
 
İzcan: “Ortak bir zemin yaratmak istiyoruz”
 
Çalışmalarla ilgili Yeni Bakış’a konuşan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, sadece solda değil, demokrat ve yurtsever kesimlerin ortak bir mücadele esasında birlikte hareket etmesini savunduklarını belirterek, bunun için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. İzcan, bazı partilerle görüştüklerini ifade ederek, sendikalar ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerin devam etmekte olduğunu kaydetti. İzcan, görüşmeler neticesinde TKP-Yeni Güçler ile çalışmaların ilerletildiğini söyledi. İzcan, hedeflenenin sadece TKP-Yeni Güçler ile olmadığını belirterek, TDP, CTP, KSP ve YKP ile görüşüldüğünü söyledi. İzcan, partiler arası görüşmelerin devam etmekte olduğunu söyleyerek, bir takım sendikalarla da temasların sürdüğünü dile getirdi. İzcan, çözümden, barıştan ve demokrasiden yana kesimleri ortak bir çatı altında toplamanın esas hedef olduğunu kaydetti.
 
“Hep birlikte hareket etme arzusundayız”

İzcan, şöyle devam etti, “Birlikte hareket etmeye çalışıyoruz. Önümüze çıkacak her türlü süreçte hep birlikte hareket etme arzusundayız. Çalışmalarımız sürüyor. Örgütlerle tartışmalarımız devam ediyor. Henüz herhangi bir isim üzerinde netleşmedik. Ancak ortak bir isim altında hareket etme yönünde fikirlerimizi söylüyoruz. Sol ve yurtsever kesimin mücadelesini sokakta, meydanda, seçimde ve Kıbrıs konusunda verilen mücadelede birlikte karar vereceği ortak bir zemin yaratmak istiyoruz. Biz birlikte harekete diğer partileri de katmak istiyoruz”
 
“Birbiriyle yarışan ya da kavga eden bir yapının topluma faydası yok”

İzcan, UBP-DP hükümetinin bugüne kadar gelmiş geçmiş diğer hükümetlerden daha fazla hırsızlık, yolsuzluk, usulsüzlük yapan bir hükümet olduğuna dikkat çekerek, vatandaşlık adı altında ise her türlü usulsüzlüğün yapılmakta olduğunu belirtti. İzcan, toplumun önüne ciddi bir alternatif konulması gerektiğine vurgu yaparak, parça parça duran yapıları bir çatıda birleştirip birlikte topluma bir seçenek yaratmak istediklerini kaydetti.
İzcan, “Parça parça durup birbiriyle yarışan ya da kavga eden bir yapının topluma hiçbir faydası yoktur. Çünkü alternatif olamıyorlar ve söylemden ileri de gidemiyorlar. Kıbrıs sorununda federal çözümü savunacak hem de emeği, demokrasiyi, çalışanın hakkını ve kendi kendini yönetmeyi savunacak ortak bir güç yaratılmalıdır” diye konuştu.
 
“Çeşitli gerekçelerle katılmak istemeyenler olabilir”

İzcan, “Çözümden, hukuktan, adaletten yana olan kesimleri birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” diyerek, “bunu evet diyenlerle hayata geçireceğiz” dedi. İzcan, bu yönde gelişmelerin olduğunu ifade ederek, tüm bunları erken bir zamanda sonuçlandırmayı hedeflediklerini kaydetti. İzcan, “Çeşitli gerekçelerle katılmak istemeyenler olabilir, bunu göreceğiz” dedi. İzcan, toplu bir güç yaratmak istediklerini belirterek, seçim olursa seçime de birlikte girecek ve toplumun önüne bir seçenek koyacak bir mekanizma yaratmak istediklerini söyledi. İzcan, partilerin çalışmalarına devam edeceğini, ancak toplumsal olaylarda birlikte hareket edecek ortak bir güç yaratma hedefinde olduklarını kaydetti. İzcan, önümüzdeki bir ay içinde sürecin netleşeceğini belirtti.
 
Çakıcı: “Hep birlikte hareket etmeye ihtiyaç var”

TKP-Yeni Güçler Başkanı Mehmet Çakıcı da, solda birlikte hareket etmeyi arzuladıklarını ifade ederek, Nisan ayında yapılması öngörülen seçimlere de geniş bir katılımla girmeyi amaçladıklarını söyledi. Çakıcı, parti meclisi kararında da bütün partilerle görüşüp birlikte hareket etmek ve güç birliği yaparak seçimlere katılmanın yer aldığını anımsatarak,  peşkeş ve yolsuzlukların üzerine ancak bu şekilde gidilebileceğinin altını çizdi. Çakıcı, ülkede Halk Partisi gibi “Balon” partilerin de olduğunu ileri sürerek,  bu partinin bir takım kişiler tarafından şişirildiğini kaydetti. Halkın bunlardan kurtulması gerektiğini belirten Çakıcı, hep birlikte hareket etmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Çakıcı, diğer partilerle de temas içinde olduklarını ve bu yolu yürümek istediklerini ifade ederek, bu yöndeki  çabalarının sürdüğünü dile getirdi.
Çakıcı, “Diğer partilerle hareket etmeyi istiyoruz, ancak mümkün olanı da gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.
Oluşturulacak olan birliğin sadece seçime yönelik olmayacağına vurgu yapan Çakıcı, söz konusu birlikteliği devam ettirme düşüncesinde olduklarını kaydetti. Çakıcı, ayrıntıları konuşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.  
 
Özyiğit: “TDP en geniş çatıdır”

Yeni Bakış’ın  “Solda birlik” konusunda görüşlerine başvurduğu  TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, solun bir çatı altında toplanmasına sıcak bakmadıklarını ifade ederek, “TKP ile neyi görüşeceğiz? Bizden ayrılan ve bizi bölmeye çalışan küçük bir grup ile ilgili hukuki süreç devam ederken bizim şu an için görüşecek bir durumumuz yok” dedi.
Özyiğit, şöyle devam etti, “Biz öteden beri solda bir çatı altında toplanmaya karşıyız. Birileri için bir çatı arama durumu varsa başka yola gideceklerdir. Biz TDP en geniş çatıdır diyoruz. Solda örgütlenmek isteyen, bu ülkede barış, demokrasi isteyen ve kendi evinin efendisi olmak isteyen varsa buyurun TDP’nin kapıları açıktır. TDP yoluna emin adımlarla devam etmektedir. Son yapılan kamuoyu yoklamaları da bunu göstermektedir. Biz kendi örgüt ağımız içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz”