Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, UBP hükümetinin hemen ardından gerçekleşen seçim tarihinin çok kötü bir zamanlama olduğunun altını çizen TKP Yeni Güçler Genel Sekreteri Sonay Adem, bugün içinden geçilen ekonomik ve sosyal olumsuz sürecin de hazırlayıcısının yine bu tarih olduğuna vurgu yaptı. 

"Kötü seçim takvimi, alınacak önlemlerin önünü kesti" 

Erken seçimin KKTC adına hem ekonomik hem sosyal hem siyasal alınacak önlemlerin alınamamasına neden olacak kötü bir takvim olduğuna vurgu yapan Adem, “Bütçenin geçirilememesinden ötürü kaynaklanan sorun, maalesef birçok konuda hem hükümete girenleri hem de Meclis’e giren siyasi partileri birebir bağlayan bir durum oldu” dedi. 

“Hiçbir partiye nasip olmayacak bir umutla geldiler, ancak yine hiçbir partiye nasip olmayacak umutsuzluk yaşattılar”

Koalisyon hükümeti ile birlikte halkta geniş bir umut penceresi açıldığına ancak bunun da çok kısa sürdüğüne dikkat çeken Adem şöyle konuştu: “Halktaki bu umut, hiçbir hükümete nasip olmayacak şekilde kısa süre içerisinde destek almalarını sağlamakla birlikte yine hiçbir hükümete nasip olmayacak şekilde de halkta bir umutsuzluk ve hayal kırıklığı yaşattı.”

"Koalisyondan hayal kırıklığı ve umutsuzluk çıktı"  

Adem, “Umutları çok erken tüketen bir yapı ortaya çıktı, kısa süre içerisinde yaşanan ekonomik ve siyasal olumsuz bazı gelişmeler halktaki olumsuzluğu tetikleyerek umutsuzluğu besler bir hale gelmiştir” ifadelerini kullandı. 

"Döviz karşısında hükümet, eli kolu bağlı durdu"

Umutları tüketerek, büyük bir umutsuzluğu pompalayan koalisyon hükümetinin döviz karşısındaki çaresizliğinin altını çizen Adem, “Dövizin gerek konjonktürel anlamda gerekse de dünyadaki ekonomik gelişmelerin dayattığı sonuçlar açısından değerlendirdiğimizde hükümetin, eli kolu bağlı olarak hiçbir şey yapamadan durması veya tedbir adı altında yapmaya çalıştıklarını alkışlayanlar da sadece ticaret kesimi olmuştur” diye konuştu. 

"Önlem adı altında sadece ticari çevrelere yarar sağlandı, halk fakirleşti"

Dört partili hükümetin önlem adı altında attığı adımların sadece Ticaret Odası ve ithalatçılara yönelik olduğuna vurgu yapan Adem, halk adına herhangi bir menfaat ve yarar sağlayacak olan herhangi bir gelişmenin de söz konusu olmadığını dile getirdi. “Halk çok kötü bir fakirleşme ile karşı karşıyadır” diyen Adem, hem enflasyonun çift haneli rakamlarla sürekli olarak büyümesi hem de asgari ücretlerdeki geriliğin de içinden çıkılmaz bir hal aldığını dile getirdi.   

"Asgari ücrete yapılan komik artış, hükümetin kiminle yürüyeceğini gösterdi"

2018 asgari ücrette yapılan komik değişiklikle hükümetin kimlerin yanında nasıl bir tavır sergileyeceğinin de açık habercisi olduğunun altını çizen Adem, “Kendi deyimleri ile asgari ücrete komik bir artış yaptıklarını biliyoruz. Böyle bir anlayış ile kiminle yürüyebilir bu hükümet, Ticaret Odası ile tabii ki. Ki Ticaret Odası da açıkça söylüyor zaten hükümet görüşleri ile görüşlerinin örtüştüğünü. Bize de Allah bağışlasın demek düşer” diye konuştu. 

"KKTC de vatandaşlar da büyük bir felakete doğru sürükleniyor"

Olayın halka yönelik kısmına bakıldığında ise, ülkenin de vatandaşların da büyük bir felakete doğru sürüklendiğini vurgulayan Adem, hızlı artışını sürdüren dövizin de durma gibi bir niyetinin olmadığının açıkça görüldüğüne değinerek, fakirleşmenin derinleşerek patlama noktasına geleceğine dikkat çekti. 

“Meclis kreş değil”

Bozulan siyaset anlayışının ve yozlaşmaların yeni yüzler ya da daha gençleşme ile toparlanacak bir olgu olmadığına işaret eden Adem, “Meclis kreş değil. Oraya birileri yetiştirilmek için gönderilmez. Yeni yüz yeni yüz diye diye çok kötü bir noktaya geldi olay” dedi.

"Özersay, izlediği kötü propagandayı da tüketti"

Adem, özellikle koalisyon hükümetinin ana gövdelerinden biri olan Halkın Partisi ve lideri Kudret Özersay’ın siyasete dönük izlediği kötü propaganda ile başa geldiğini ve çok kısa bir sürede bunu da tükettiğini dile getirdi.

"Yalan ve demogoji üzerine yapılan siyaset kısa vadede başarılı olsa bile uzun vadede çöker"

 Adem, siyasetin başarılı olması için amaçlananın kısa vade değil, uzun vade olması gerektiğine değinerek, “Yalan ve demogoji üzerine yapılan siyaset kısa vadede başarılı olsa bile uzun vadede halka olumlu bir sonuç vermesi mümkün değildir” diye konuştu. 

"Siyasal çalkantılar yerel seçimlerden sonra da devam edecek"

KKTC siyasi yaşamının yerel seçimlerden sonra da ciddi bir çalkantılı döneme gireceğine işaret eden Sonay Adem, 2018 yılının siyasette yeni gelişmelerin olacağı, siyasi partiler içerisinde yeni devinimlerin olması için ciddi tartışmaların olacağı yöne göre evrileceğine işaret etti. 

“Vatandaş, desteklediği partilerin düzelmesi için çaba harcamalı”

 Adem, “Çünkü halkın umutları tükendiği oranda, eğer halk siyasal partileri desteklemekten, en azından kendi siyasi partilerinin düzelmesi için bir çabaya girmekten vazgeçerlerse daha ciddi tablolarla da karşı karşıya kalacağız” şeklinde konuştu. 

“Bizden bir şey olmaz, çözüm olsun da kurtulalım” anlayışı yeniden canlandı 

Son zamanlarda siyasette tükenmişlik ve umutsuzluğun açıkça gözlemlendiğinin altını çizen Adem, “Çok kısa süre içerisinde artık umut Federal Kıbrıs anlayışına bağlandı. Artık bizden bir şey olmaz belki çözüm olur da kurtuluruz anlayışına büründü siyasal düzlem yeniden. O açıdan bunun çok iyi bir değerlendirmeye tabi tutulması gerekiyor” dedi.