Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Uzman Klinik Psikolog, TKP-Yeni Güçler Güzelyurt milletvekili adayı İpek Özsoy, son günlerde KKTC’de kriminal olaylardaki ciddi patlamaları Yeni Bakış’a değerlendirdi. 

“Sosyal, toplumsal ve ekonomik koşullar, politik, eğitim, yasal altyapısızlık”

Her gün bir yenisi ile karşılaşılan kriminal olayların artışında sosyal, toplumsal ve ekonomik koşullar, politik, eğitim, yasal altyapısızlık gibi birçok etkenin belirleyici olduğunu anlatan Özsoy, “Ülkemizde kriminal olaylarda ciddi bir patlama olduğu görülmektedir. 

Bunun nedenlerine bakılacak olduğunda, sosyal, toplumsal ve ekonomik koşullar, politik, eğitim, yasal altyapısızlık,  gibi birçok boyutun bu durum üzerinde etkili olduğu görülmektedir” dedi. 

“Sosyal kuralların, sosyal kontrolü de yapılmalıdır”

Toplumsal değerlerin sosyalleşme aracılığı ile öğrenildiğinin altını çizen Özsoy, “Bu değerler bireylerin toplumda nasıl davranmaları, düzenli bir şekilde toplum halinde birlikte nasıl yaşamaları gerektiğini bilmelerini sağlayan sosyal kuralları oluşturmaktadır. 

Bu değerlerin bilinmesi, bireylerin bu değerlere uygun davranacağını garanti etmez, zorunlu kılmaz. Bu anlamda sosyal kontrol bireylerin öğrenilen sosyal değerlere uymasını sağlamak için gereklidir” şeklinde konuştu. 

“Polis, mahkemeler, hapishane resmi kontrolü sağlıyor”

 Ceza yargı sistemi, polis, mahkemeler, hapishane gibi unsurların sosyal kontrolün resmi tarafını oluşturduğuna dikkat çeken Özsoy, resmi olmayan tarafta ise sosyal kontrolün büyük önem arz etiğini vurguladı.  

"Suç oranı, birçok kolun düzgün çalışması ile asgariye indirilebilir"

Özsoy, yine toplumda artış gösteren kriminal olaylarda aileler, eğitim, akran grupları, çalışma koşulları, kitlesel medya, din gibi unsurların da belirleyici olduğuna işaret ederek, tüm bu yapıların düzgün çalışması sağlandığında ise suç unsurlarının da en az seviyede yaşanabileceğine dikkat çekti. 

“Toplumsal şiddette, hukuki güvenlik ve eğitim yeterli değil”

KKTC’de etkin hukuki, güvenlik ve eğitim önlemlerinin yeterli olmadığına vurgu yapan Özsoy, “Uyuşturucu bağımlılığı, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, kumar bağımlılığı, toplumsal şiddet gibi sosyal sorunlarla bilimsel olarak ve etkin bir şekilde mücadele edilmediği de ortadadır” dedi. 

“İnsan haklarına uygun olmayan ve caydırıcılık noktasında eksik kalan yasalar sorun”

İngiliz zamanından kalma, insan haklarına uygun olmayan ve caydırıcılık noktasında eksik kalan yasaların mevcudiyetine de dikkat çeken Özsoy, “Ayrıca uygunsuz bir şekilde dağıtılan vatandaşlıklar ve denetimsiz bir şekilde ülkeye giriş çıkışlar sebebiyle de bozulmuş bir demografik yapımız söz konusudur” ifadelerini kullandı. 

"Sistemsizlik, işsizlik, göç, psikoaktif madde kullanımının artması da etkileyici"

Ülkedeki kriminal olaylardaki artışın bir diğer sebebinin de sistemsizlik olduğuna değinen Özsoy, toplumun; işsizlik, göç, psikoaktif madde kullanımının artması, trafikteki sorunlar, vergi eşitsizliği, devletteki altyapısızlıktan kaynaklı insan haklarına aykırı yasal düzenlemeler gibi çok ciddi sorunlarla mücadele ettiğini kaydetti. 

“Bireysel depresyon dallanıp budaklanıp toplumsal depresyona dönüştü”

Birçok alan ve konuda ülkece yaşanan sorunlar nedeni ile toplumun geleceği için kaygılandığını ve umutsuzluk, karamsarlık yaşadığını anlatan Özsoy, “Bireysel depresyon dallanıp budaklanıp toplumsal depresyon durumuna gelmiştir.

 Bu toplumsal depresyon sonucunda da sosyal kurallara uymada önemli bir etken olan aidiyet hissiyatı kaybedilmiş durumdadır, çünkü halkımızın büyük bir çoğunluğu inançlarını kaybetmiştir. 

Aidiyet duygusu ve geleceğe yönelik inancı olmayan bir toplumda da kriminal olaylarda artış olmasının beklenen bir durum olduğunu düşünmekteyim” şeklinde konuştu. 

“Suçları caydırıcı yaptırımlar, herkese eşit uygulanmalı”

Bir suçu önlemeye yönelik etkin hükümet girişimlerinin ve politikaların olması gerektiğine vurgu yapan Özsoy, “Önleme politikalarında etkin bir şekilde yasal düzenlemeler yapılmalı, ciddi yaptırımlar uygulanmalı ve bu yaptırımlar herkese eşit bir şekilde uygulanmalı, sorunlarla bilimsel bir şekilde mücadele edilmeli ve eğitim sistemi düzenlenerek sosyal sorunlarla mücadeleye küçük yaşlardan başlanmalıdır” ifadelerini kullandı.