“Birleşmiş Milletler üzerlerine düşeni yapacak, garantör güçler kendilerine düşen yükümlülükleri üstlenmelidirler ve uluslararası toplum destekçi olmaya devam etmelidir. Ama hepimiz de toplumların kendilerini izleyerek hareket etmeliyiz”.

Dün Kıbrıs’ta görev yapan dokuz ülkeden 16 BM polisi görevlisi için gerçekleştirilen madalya töreninde konuşan Genel Sekreterin özel Temsilcisi ve UNFİCYP Başkanı, Birleşmiş Milletlerin ileriye doğru adımlar atılması için, yaratıcı düşünceler ve kararlı eylemler için hala olanak olduğuna inandığını belirtti.

“Müzakereler liderlerin ama adanın geleceği tüm Kıbrıs halkının sorumluluğudur” diyen Spehar, gerek iki liderin gerekse Kıbrıs’ın kadın ve erkeklerinin daha parlak, ortak bir gelecek için yolu açacak kişiler olduğunu vurguladı.

“Daha çok vatandaşın, Kıbrıs’ı yeniden birleştirme hedefi güden liderleri destekleme çağrısına yanıt vermesini umuyoruz”.

UNFİCYP’in, başarılı bir müzakere olması ve yaşayabilir bir sonuca varılması için gerekli koşulları oluşturmaya çalışarak müzakere sürecini destekleme konusunda önemli bir rol oynadığını kaydeden Temsilci “herkes geçen Temmuz’da Konferansın kapanmasından sonra müzakerelerin yarım kaldığını biliyor” dedi.

Konuşmasında, barış gücü misyonunun Kıbrıs’ta operasyonlarına başladığı zamandan beri, BM polisinin Kıbrıs’ta oynadığı önemli role de değinen Spehar, UNFİCYP’in başvuru şartlarını başarılı bir şekilde uygulanmasını bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

BM polisinin tampon bölgede devriye gezdiğini, yerel yönetimlerle temas içinde olduklarını ve düzen ve asayişi ve normal koşulları geri dönüşü sağladıklarına vurgu yaptı.

Spehar, ayrıca, geçen kasım ayında UNFİCYP’in stratejik olarak onaylanmasıyla, kuvvetler karargahında hizmet veren ve “hizmet vermek için bulundukları ada insanlarına” daha yakın olmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok BM polisinin görev aldığını belirtti.

BM polisinin Kıbrıs’ta taraflar arasında oynadığı role de değinen Temsilci, bunun Ortak İletişim Odasını (Joint Communications Room) kolaylaştırdığını, suçlar ve insani konularda ve Teknik Komitelerle de Suç konularında  bilgi alış verişi sağlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Spehar son olarak 16 polis subayına ve polisle ilgili konularda kıdemli Norveçli Danışman Ann-Kristen Kvilekval’a hizmetlerinden dolayı teşekkürlerini sundu.