Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Yapısal olarak incelendiğinde, erkeklik hormonu olan testosteronun sentetik olarak üretilmiş versiyonu olan ‘steroid’ içeren ilaçların kas kütlesini kısa ve hızlı şekilde artırması nedeniyle vücut geliştirmek amacıyla bilinçsizce kullanıldığı sosyal medyada da yankı bulurken konu hakkında Eczacılar Birliği Basın Danışmanı Zakire Kaleli Kıbrıs Postası’na konuştu.

KALELİ: “STEROİD İÇEREN İLAÇLAR, SPORCULARIN HORMON DENGESİNİ ALTÜST EDİYOR”

Eczacılar Birliği Basın Danışmanı Zakire Kaleli ‘steroid’ içeren ilaçların KKTC’deki eczanelerde yeşil reçete ile satıldığını ve söz konusu ilaçların tıpta hormon tedavisi gerektiren hastalıkların tedavisinde kullanılmak amacıyla üretildiğinin altını çizerek, “Kas geliştirmek isteyen sporcular steroid içeren ilaçları bilinçsizce kullanıyor. Söz konusu ilaçlar aslında tıpta hormon tedavisi için kullanılan ilaçlar. Bu ilaçlar tedavi gereği kullanılmadığı zaman sporcuların hormon dengesini altüst ediyor. Steroid kullanımı, çabuk ve zahmetsiz şekilde kas yapmak isteyen sporcuların başvurduğu bir yöntem ancak insan sağlığına büyük zararları var” şeklinde konuştu.

“SPORCULARIN KULLANDIĞI STEROİD İÇEREN İLAÇLARIN KAYNAĞI KKTC’DEKİ ECZACILAR DEĞİL”

Steroid içeren ilaçların KKTC’deki eczanelerde yeşil reçete olmaması durumunda satılmadığına dikkat çeken Kaleli, reçetesiz şekilde temin edilen ilaçların KKTC’ye kaçak yollarla yurtdışından sokulduğunu iddia ederek, “Eczacılar Birliği olarak reçetesiz ilaç satma konusunda tedbirli davranıyoruz ve üyelerimiz de reçetesiz ilaç satma tehlikesinin bilincinde. Sporcuların reçetesiz temin ettiği steroid içeren ilaçların kaynağı KKTC’deki eczacılar değil. Yeşil reçete ile satılan ilaçları çoğu zaman eczacılar olarak bizler bile zor buluyoruz. Spor salonlarında kullanılan steroid içeren ilaçların yurt dışından kaçak olarak ülkeye sokulduğu düşüncesindeyiz. Bu noktada devlet kontrolü gerekiyor” dedi.

“İLAÇ KULLANIMI HAKKINDA KÜÇÜK YAŞTAN İTİBAREN BİLGİ SAHİBİ OLUNMALI”

Eczacılar Birliği olarak ilaç kullanımı hakkında gençlere bilgi vermek amacıyla okullarda seminer vermek istediklerini kaydeden Kaleli, bu amaç kapsamında sosyal sorumluluk projesi geliştirdiklerini de sözlerine ekleyerek, “İlaç kullanımı hakkında küçük yaştan itibaren bilgi sahibi olunması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle birliğimiz okullarda gençlere yönelik ilaç kullanımı konusunda bilgi vermek amacıyla sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmek için çalışma başlattı” şeklinde konuştu.