Sosyal medyada bu konuda halkı uyaran bir vatandaş, 'Bugün Lefkoşa'daki evime gelen ve kendisini su arıtma pazarlamacısı olarak tanıtan bir adam su tahlili yaparak kullanmakta olduğum sebil ve çeşme suyunun kirli olduğunu kanıtlamak için elektroliz testini yaptı. Bu pazarlamacının yapmış olduğu elektroliz testinin aslında suyun kirliliğini değil sudaki mineralleri ayrıştıran bir test olduğunu bildiğimden kendine kanmadım (...) Kıbrıs'ta ilk defa böyle bir hile kullanıldığını duydum. Arkadaşları bu konuda dikkatli olmaya ve bu gibi pazarlamacılara kanmamaları hususunda uyarırım...' ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de yayınlanan Sabah gazetesi, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde bazı pazarlamacıların kapı kapı dolaşarak deney adı altında çeşitli hilelerle içme sularını kötüledikleri yönünde ihbarlar üzerine uzmanların halkı uyardığını yazmıştı. 

Pazarlamacıların yaptığının temel olarak suyun kimyasal yapısından kaynaklanan ve dışarıdan müdahale ile gerçekleşen elektroliz olayı olduğunu ifade edilirken hile konusunda şu ifadelere yer verilmişti: 

'Su arıtma cihazı pazarlayabilmek için zengin mineralli doğal kaynak suları elektrolizle bulanıklaştırıp, arıttıkları çeşme suyu ile mukayese ediyorlar. Özellikle evlere ve işyerlerine giden arıtma cihazı satıcıları görsel olarak tüketicileri etkilemekte, uyguladıkları 'Suyun Elektrolize Edilmesi' yöntemi ile adeta bir çeşit illüzyon yapmaktadır. Suyun elektrolize edilmesi demek 'elektrik akımı' verilmek suretiyle doğal kaynak suyunun içerisindeki doğal minerallerin 'ayrıştırılması' demektir. Suya verilen elektrik akımı sayesinde sudaki sağlığa yararlı ve gerekli doğal mineraller tabiattaki doğal renklerine geri dönüşür ve suyun rengi bir anda değişir.'