Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Partilerin Kurultay süreçleri yaklaşmaya başladıkça parti genel başkanlıklarına aday adayları da belli olmaya başladı. UBP Genel Başkanlığı aday adaylığını açıklayan UBP Milletvekili ve Sağlık eski Bakanı Faiz Sucuoğlu, UBP’nin bundan sonra her yönü ile kurumsallaşması ve yenilenmesinin öncelikleri olduğunu kaydetti.

"UBP’nin zayıf olan yayın organları güçlendirilecek"

KKTC’nin kurulduğu günden bu yana en büyük hizmeti veren parti olan UBP’nin gazetesi, radyosu, televizyonu gibi yayın organlarının var olduğunu ancak bunların yeterli olmayıp güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Sucuoğlu, bir diğer konunun da gençlerin parti çatısı altında birlik içerisinde toplanabilmesi ve parti görüşleri çerçevesinde Kıbrıs konusunu da içeren bilgilendirmeler ile kafalarındaki soru işaretlerini giderici çalışmalar için siyaset okullarının  hayat bulacağını ifade etti. 

"UBP Tüzüğü’nde değişiklik yapılacak"

Beş yıl önce hazırlanan UBP tüzüğünün de değişeceğini, yenilenerek güncelleneceğini anlatan Sucuoğlu, “Bazı değişikliklere gidilmesi gerekiyor. Olağanüstü Tüzük Kurultayı gerekecek, güncel gelişmeler ışığında yeni düzenlemeler yapılacak” dedi. 

“UBP tabanı ve örgütlenme sistemi elden geçirilecek”

Yeni dönemde kurultaydan çıkması halinde UBP tabanının ve örgütlenme sisteminin yeniden elden geçirileceği bir sürecin  başlayacağı bilgisini veren Sucuoğlu şunları söyledi: “UBP’nin daha da büyümesi adına adım atılacağı bir süreç başlayacak. Özellikle şu an da UBP’ye üye olmak isteyen, olumlu ve katkı verici düşünce yapısına sahip olan insanlarla kucaklaşılacak. Partinin var olması ve gelişmesi için emek vermiş olan parti büyüklerine gereken  özen daha fazla gösterilecek.”

"UBP baştan aşağı yenilenecek"

UBP’nin Kıbrıs konusu, ekonomi, turizm, çevre ve diğer konulardaki vizyonunun ortaya konulacağının  altını çizen Sucuoğlu, Türkiye ile olan ilişkilerin çıtasının da en üste çıkarılmasının öncelikleri olacağına vurgu yaptı. Sucuoğlu ayrıca, KKTC’nin gelişmesinin, kalkınmasının ve önünü açacak olan projelerin hayat bulması adına gerekli işbirliklerinin ve çalışmaların da hız kazanacağı UBP’de her şeyin eskisinden daha hızlı ve yenilenmiş olarak hayat bulacağını sözlerine ekledi. 

“UBP’nin başına geçecek olan, aynı zamanda KKTC Başbakanı adayı da olacak”

UBP’nin başına geçecek olan aday adayının aynı zamanda KKTC’nin de Başbakan adayı olacağı bilinci ile hareket edilmesi gerekliliğinin önemine de dikkat çeken Sucuoğlu, “Sadece UBP’nin geleceği değil aynı zamanda ülkenin de geleceği söz konusudur” dedi. 

“21 milletvekili ile iktidarda olmalıydık”

UBP’nin 21 milletvekili ile tartışmasız iktidarda olması gereken bir parti olduğunun altını çizen Sucuoğlu, önümüzdeki süreçte yeni açılımlar yapılarak UBP’nin iktidara gelmesi için gerekli atılımların yapılacağını kaydetti. 

“Koalisyonda çatlak yakın” 

Dörtlü koalisyon hükümetinin ömrünün uzun olmadığının  görüldüğüne vurgu yapan Sucuoğlu, büyük bir çatlağın yakın olduğuna da işaret etti. UBP’nin iktidarlığın büyük partilerinin başında geldiğine de vurgu yapan Sucuoğlu, aynı zamanda başbakan ve bakanlarının oluşturacağı bir iktidardan da söz edildiğini dile getirdi. 

“UBP ülkenin olmazsa olmazıdır, mutlaka iktidarda olmalı”

UBP’nin gerek tek başına gerek ise de hükümetin organlarını oluşturacak kabinesinin yer alacağı koalisyona hazır olması gerektiğini dile getiren Sucuoğlu, “UBP iktidarda halkına hizmet vermekte olan, KKTC’nin olmazsa olmaz partisidir. Önümüzdeki dönemde UBP’nin mutlaka iktidarda olması şeklinde hazırlıklarımızı yapacağız” ifadelerini kullandı. 

“Yerel seçimlere iktidarda girmek avantajdır”

UBP’nin zaman zaman oy potansiyelinin diğer siyasi partilerden açık ara önde olmasına rağmen seçimlerde istenilen başarının yakalanamadığı eleştirilerine de yanıt veren Sucuoğlu şunları anlattı: “Yerel seçimler temelinde değerlendirecek olursak, iktidarda seçime gidilmeyişinin olumsuz sayılabilecek bir etkisinin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Yerel seçimlere iktidarda girmek olan büyük bir avantajdır.”

"UBP’den bir bölgede birden fazla aday çıkması olumsuz etkiledi"

UBP’nin oy oranı yüksekliğine rağmen istediği randımanı yakalayamamasındaki bir diğer önemli konunun da hemen hemen her bölgede kendi partilerine mensup adaylar içerisinde bir yarışın söz konusu olması olduğuna da vurgu yapan Sucuoğlu, “Bir bölgeye baktığınızda 6 aday varsaydı bunun dördü UBP’liydi” diyerek, fotoğrafın bütününün değil belli kesimlerinin göründüğüne değindi. 

“Disiplin, koordine zaafiyetimiz oldu”

UBP’nin seçimlerde tek ses değil, parça parça görülmesinin ve tek bölgede birden fazla aday çıkmasının nedeninin disiplinsizlik ve yeterli koordine sağlanamaması sonucu ortaya çıktığı eleştirisinde de bulunan Sucuoğlu, “Belki disiplin belki koordinasyon eksikliği, seçim, yönetim ve adayların belirlenme şekli, muhalefette olma gibi konuların tümü etkiledi bunu. Adaylar ile görüşülüp gücü doğru kanalize etme adına ikna çalışmaları yapılmalıydı, burada bir zafiyet söz konusudur” dedi. 

“Partili ve taban yeni bir heyecan ve motivasyonla yeni başkan ve kadrosunu arayacak”

UBP’nin bundan sonraki süreçte yenilenme, heyecan, motivasyon temelli hareket edeceğine de vurgu yapan Sucuoğlu, ayrıca baştan aşağı yeni bir sürecin başlayacağı sinyallerini de verdi. Sucuoğlu, “Bu yeni süreçte partili ve taban yeni bir heyecan ve motivasyonla yeni başkan ve kadrosunu arayacak görünüyor” şeklinde konuştu. 

“Partiler arası değil, aile içi yarış”

Kurultay sürecinin partiler arası yarış olmadığı, aile içerisinde bir mücadelenin söz konusu olduğu gerçeğinin de unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Sucuoğlu, süreç boyunca adayların birbirlerini üzmeden, kırmadan ve kol kola iktidarlık yarışı verileceği günlerin de akıllardan çıkarılmadan hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

“Ülke hiçbir yönde iyiye gitmiyor”

Ülkenin birçok alanda hiçbir yönde iyiye gitmediğini savunan Sucuoğlu, dörtlü koalisyonun sırf UBP’yi dışlamak adına zoraki kurulması ve var olan sorunlara çözüm üretilememesi sebebi ile de sorunların gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal aldığına değindi. 

Sucuoğlu, “Bu koalisyon 5 ayda halka arzu edilen ekonomik, sosyal ve daha birçok alanda beklenen gelişmeleri veremedi” ifadelerini kullandı. 

"Halkta kaybolan güven duygusu yeniden kazanılmalı"

Sucuoğlu, bundan sonra halktaki kaybolan güven duygusunun ve geleceğe yönelik olan umutsuzluğun kazanılması anlamında ellerin taşın altına koyulması gerektiğinin de altını çizdi. 

“Ona ses etmeyelim, buna dokunmayalım oy kaybederiz mantalitesi bizi bu hallere getirdi, bu değişecek”

Partisel olarak oy kaybı endişesi nedeni ile bugüne kadar var olan zihniyet ve izlenen yolun da değişmesi gerektiğine işaret eden Sucuoğlu, “Ona dokunmayalım, buna bir şey demeyelim yoksa oy kaybederiz mantalitesi ve düşüncesi bizi bu hallere getirdi. Bundan sonra doğruyu bulmaya çalışacağız. Kendi kişisel menfaatleriniz ve çıkarlarınız doğrunun daha önünde yer alırsa hem toplum için hem de aslında özünde kendiniz için dönüşü olmayan sorunları da beraberinde getirir. Artık bunun farkına varmalı ve doğrunun peşinde olmalıyız” diye konuştu. 

“Koltuklar ömür boyu tahsis edilmedi, yapamayan özür dileyip gidecek”

Ülkede birçok alanda yaşanan kaos ortamının sorumlusunun halk olmadığı gibi sorumluların da gerekli öz eleştiriyi yapması gerektiğini de sözlerine ekleyen Sucuoğlu, “Bugün bir ada ülkesinde yaşayan vatandaş fahiş fiyatlara uçak bileti alıyorsa bu kabul edilebilir değildir. Daha biz ulaşım sorununu çözemedik. 

Bu pahalılık halkı ilgilendirmez, bunu düşünecek olan kişiler siyasilerdir” dedi. Sucuoğlu makam, mevkilerin ve koltukların kimseye tahsis edilmediğine vurgu yaparak, hem partisel hem de iktidarda işlerin yolunda gitmediği ve gerekli performansın gösterilemediği zamanlarda kişilerin özür dileyerek, görevi gerekli iradeyi gösterecek kişilere devretmesinin artık zamanının geldiğine de işaret etti. 

Sucuoğlu, “Bu Avrupa ülkelerinde böyledir. Size koltuklar ömür boyu tahsis edilmedi. Önemli olan halkın geleceği ise yapamıyorsanız, özür dileyip çekilerek yapana yol açmanız gerekmektedir” dedi.