Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Genç TV ekranlarında yayınlanan ve Mustafa Alkan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Er Meydanı’ adlı programa katıldı.

Atun, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Son zamanlarda oluşan dövizlerdeki artış pahalılığı getirdi. İnsanlarımızın alım gücünü zayıflattı. Halkın alım gücünü eski seviyesine getirmek ve daha üzerine çıkarmalıyız” dedi.

Geçmişte de bunun yapılabildiğini dile getiren Atun, “2018 yılı sonrasında ortaya etkin bir ekonomik program koyulamadı. Türkiye ile kapsamlı ve analitik bir ekonomik program yapılamadı. Bunların karşılığında kaynak tahsisatı kısıtlı kaldı...” ifadelerini kullandı.

"SON BİR AYDA TL'DE YÜZDE 62 OYNAKLIK VAR"

Ersan Saner hükümetinin de bir geçiş hükümeti olduğuna işaret eden Atun, Türk Lirası’nın değer kaybına dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Son bir ayda TL’de yüzde 62 oynaklık var, bir değişim var. Bu ilk adımda öngörülebilirliği etkiler... Ardından bizim gibi tüketim maddelerini ithal eden ülkeleri etkiler. Biz tüketim mallarının yüzde 65 ila 70’ini Türkiye’den ithal ediyoruz. Bütün dünyada gıda ücretleri arttı. Mesela ekmek; bizim un fabrikalarımız var ama burada da yerel buğday ve arpa dışında tamamı ithal...”

“FİYATLARIN DÜŞMESİNİ TAKİP EDECEĞİZ”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu yeni ekonomik paket ile birlikte döviz kurlarında yaşanan düşüşe de dikkat çeken Atun, “Türkiye fiyatlara gelen zamların geri çekilmesi için tedbirler alınıyor. Benim önceliğim mutfaktır. Mutfağın pahalılığı insanları fakirleştirir. Özellikle dar gelirli vatandaş zorluk ve sıkıntılar yaşıyor. Dövizdeki düşüşle birlikte ülkemizde de fiyatların düşmesi için takipçisi olacağız” diye konuştu.

“Benim düşüncem, tamamıyla temel tüketim maddelerinde ucuzlatmaya gitmektir ve ucuzlatmak için her alanda her şeyi yapmalıyız” diyen Atun, fiyatların eski noktasına inmesi için her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı.

“BİRANIN SÜTTEN UCUZ OLMASI KABUL EDİLEMEZ”

Süt fiyatlarına gelen zamma da tepki gösteren Ekonomi Bakanı Atun, “Bu süt fiyatını indirmeliyiz. Eğer bir bira sütten daha ucuz ise burada hem ciddi bir yanlış vardır hem de ciddi bir zafiyet vardır. Bu asla kabul edilemez. Vergilendirme yönünde bir eksiklik var. Vergi politikası çok daha karakterli olmalıdır. Bunu hükümetler yapacak. Dosdoğrudan söylüyorum” şeklinde konuştu.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI