Özlem Çimendal

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak sektörünün cazibesinin artması ile  bundan nemalanmaya çalışan sabıkalı dolandırıcıların türediğini kaydetti. Sektörün büyük ivme kazandığını dile getiren Sungur, kötü niyetli kişilerin bu sektöre zarar vermemesi için yetkililere acil denetim mekanizması oluşturması çağrısı yaptı.

Sungur,  Türkiyeli yatırımcıların ağırlıklı olarak  KKTC’ye yöneldiğine dikkat çekerek, tek endişelerinin ülkeye yabancı olan yatırımcıların kontrolsüz ve denetimsiz şekilde çoğalan bazı kötü amaçlı emlakçılar tarafından dolandırılmaları olduğunu kaydetti

Emlakçılık sektörüne bir disiplin getirmenin şart olduğuna dikkat çeken Sungur, “Bugün dolandırıcılıktan hüküm giymiş, çek yasağına girmiş kişilerin çok rahatlıkla emlak ofisi açtıklarını görüyoruz. Lüks ofislerde kendilerini emlak danışmanı olarak tanıtan bu kişiler gazete ve çeşitli mecralarda reklamlarını da yapmaktadır” dedi

“BAZI AÇIKGÖZLER TÜREDİ”

Sektörün cazibesinin gün geçtikçe artması nedeniyle bazı açıkgözlerin de sektörden haksız kazanç elde etmesinin önüne geçilmesini isteyen Sungur, aksi halde emlak sektörünün bu kişiler nedeniyle imajının zarar göreceği uyarısında bulundu.

“YABANCI YATIRIMCI DOLANDIRILMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA”

KKTC’ye ağırlıklı olarak Türkiyeli yatırımcıların yöneldiğine dikkat çeken Sungur, tek endişelerinin ülkeye yabancı olan yatırımcıların kontrolsüz ve denetimsiz şekilde çoğalan bazı kötü amaçlı emlakçılar tarafından dolandırılmaları olduğunu kaydetti.

“EMLAKÇI PATLAMASI YAŞANDI”

Sungur, “Bakanlık düzeyinde birtakım çalışmalar başlattık. Bu konu oldukça önemli. Özellikle ülkede son zamanlarda bir emlakçı patlaması yaşandı. Bugün bazı emlak ofislerinde emlak danışmanı diye kendisini tanıtan çek yasağına girmiş batmış kişilerin bu işlerle uğraştığını görüyoruz. Hatta bazı kişileri dolandırmaya başladıklarını da görüyoruz” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ ÜLKEMİZDEN MUTLU AYRILMALARI”

Türkiye’den ve Rusya’dan gelecek olan yatırımcıların dolandırılmadan gönül rahatlığı ile nasıl yatırım yapabilecekleri noktasında endişeleri de olduğundan bahseden Sungur, “Bizim kayıtlı ve işi kurallarına uygun yapan emlakçılar olarak endişelendiren konu budur. Ülkemize gelen yatırımcıların dolandırılmadan, ülkemizden mutlu ayrılması için gerekli önlemleri almalıyız” dedi.

“EMLAKÇILAR BİRLİĞİ YASASI’NIN BİR AN EVVEL HAYAT BULMASI GEREKMEKTE”

Hükümete bu noktada çok önemli görevler düştüğüne de dikkat çeken Sungur, bir an evvel Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yasası’nın hayat bulması gerektiğini söyledi. Sungur, “Geçmiş dönemlerde de 2003-2004 yılında emlak sektörü KKTC’de suni bir bahar yaşadı. Birkaç kaçak emlakçı nedeniyle birçok kişi mağduriyet yaşadı. Tüm emlakçılar kötü değildi ancak aralarından çıkan birkaç kişi nedeniyle sektörün imajı sarsıldı ve ağır darbe aldı. 25 bin civarında İngiliz’in dolandırıldığı haberleri bu dönemde kamuoyunu bayağı sarsmıştı. Evler inşa edilmeden yarı buçuk kaldı. Belli bir dönem ne kimse ev almak istedi ne de ev satmak istedi” ifadelerini kullandı.

“1974 SONRASI İNŞAATLARDA HİÇBİR PROBLEM YOK”

Şu anda emlak sektöründe ciddi bir ivme yakalandığının altını çizen Sungur, bu şansın iyi değerlendirilmesini istedi. Sungur, “ Akdeniz coğrafyasında bir ada olmamızın çok büyük avantajı var. Kıbrıs konusunda da gelinen aşamada yatırım yapılacak yerlerle ilgili belirsizlikler de ortadan kalkmıştır. Kıbrıs’ta yatırım yapan bir kişinin eğer yatırım yaptığı arazi 1974 sonrası inşaat ise, arazinin menşei ne olursa olsun bir riskinin olmadığını göz önünde bulundurursak, evet Kıbrıs’ta bir canlılık başladı” ifadelerini kullandı.

“DOLANDIRICILIKTAN HÜKÜM GİYMİŞ, ÇEK YASAĞINA GİRMİŞ KİŞİLER EMLAK OFİSİ AÇIYOR”

Emlakçılık sektörüne bir disiplin getirmenin şart olduğunu vurgulayan Hasan Sungur, “Bugün dolandırıcılıktan hüküm giymiş, çek yasağına girmiş kişilerin çok rahatlıkla emlak ofisi açtıklarını görüyoruz. Lüks ofislerde kendilerini emlak danışmanı olarak tanıtan bu kişiler gazete ve çeşitli mecralarda reklamlarını da yapmaktadır” şeklinde konuştu.

“100’ÜN ÜZERİNDE İNSANI DOLANDIRMIŞ EMLAKÇILAR VAR”

Emlak sektörünün önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Hasan Sungur, bir kişinin yanlışının bütün sektöre mal olabileceği gibi, yatırımcıda oluşturacağı güven erozyonunun da tamirinin çok güç olacağını vurguladı. Sektörün acilen disiplin altına alınarak, Emlakçılar Yasası’nın bir an evvel geçmesi gerektiğini vurgulayan  Sungur, “Bugün 100’ün üzerinde insanı dolandırmış kişilerin, kendilerini emlakçı olarak tanıtması ve sektörü zorda bırakacak davranışlarda bulunması, sektöre telafisi olmayan zarar verecektir. Emlakçılar olarak bunların önüne geçebileceğimiz yasamızın da olmayışı bu konudaki en büyük eksikliğimizdir” dedi.

“YATIRIMCININ BAŞINA GELEBİLECEK OLUMSUZLUK ÜLKEMİZ ADINA DA ÜZÜCÜ”

Yurt dışından gelen her yatırımcının KKTC’de başına gelebilecek olumsuzluğu kendi ülkelerine taşıyacağı ve sektörün imajının da sarsılacağı gereçeğinin göz önünde bulundurulmasını isteyen Sungur, “KKTC’de yatırım yapmak isteyen ve dolandırılan her yatırımcı ülkesine döndüğünde hem bizim hem de ülkemizin adına hoş izlenim vermeyecektir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE, RUSYA VE İSKANDİNAV ÜLKELERİNDEN YATIRIMCILAR AĞIRLIKTA”

KKTC’de emlak sektöründe şu anda Türkiye, Rusya ve İskandinav piyasasının hız kazandığına işaret eden Sungur, “Şimdi yeni yeni de Dubai başlamaktadır. Bu kadar kıymete bine bu sektörün de artık kontrol altına alınmalıdır” diye konuştu.

“DEVLETE KATKISI YADSINAMAZ ÖLÇÜDE”

Sektörün ülke ekonomisine de katkısının yadsınamaz olduğunun altını çizen Sungur, “Bir malın 4 defa satışa uğradığı zaman, devlete katkısı da neredeyse değeri kadar olmuş oluyor” dedi. Sungur, bu kadar ciddi kazanç sağlanan ve devlete katkısının da aynı oranda olan bir sektörün ciddi anlamda kontrol ve disiplin altına alınarak, kötü niyetli kişilere kapı aralama fırsatı verilmemesini istedi.

“KAÇAK MÜTEAHHİT VE KAÇAK EMLAKÇI DA BÜYÜK SORUN”

Kaçak inşaatçılığın da önemli bir sorun olduğuna vurgu yapan Sungur, “Kaçak inşaatçılığın da önüne geçilmeli. Bu kaçak inşaatların insanlar tarafından satın alındığını da üzülerek görmekteyiz.  Bu insanlar evi satın aldıktan sonra muhatap bulamıyorlar. Bir kaçak müteahhit ile kaçak emlakçı anlaşıyor ve sistem kuruluyor. Günün sonunda olan yine insanlarımıza ve yabancı yatırımcılara oluyor” ifadelerini kullandı.

“BİRLİĞE ÜYE EMLAKÇILAR SİGORTALI”

Emlakçılar Birliği’ne üye olan emlakçılardan 100 bin Euro sigorta parası alındığını anlatan Hasan Sungur,  emlakçı ve müşteri arasında sıkıntı olduğu takdirde yazılı şikayet ile bu anlaşmazlığın bu sigorta yöntemi ile garanti altına alındığını dile getirdi. Sungur, “Herhangi bir anlaşmazlıkta gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra eğer müşteri haklı ise bu sigorta müşteriyi tazmin ediyor. Böylelikle mağduriyetler de yaşanmamış oluyor. Aynı sigortayı müteahhit ve avukatların da sözleşme yaparken hayata geçirmeleri taraftarıyız” şeklinde konuştu.

“İNCELEMEYE ALINAN BAZI EMLAKÇILARIN DOLANDIRICILIK VE ÇEK YASAĞINDAN SABIKASI VAR”

Şikayetler üzerine gündemlerine gelen ve incelemeye alınan bazı emlak ofislerinde inceleme yapıldığında çok şaşırtıcı gerçeklerle de karşılaşıldığını ifade eden Sungur, “İncelmeye aldığımız kaçak emlak ofislerinin bazılarının dolandırıcılık ve çek yasaklarından dolayı birçok sabıkası olduğunu görüyoruz. Denetimsiz ve başıboş şekilde kontrolsüz çoğalan bazı emlakçıların, sektöre verdiği zararın telafisi çok güçleşmektedir. Bu sektörde güven çok önemlidir. Bu kişilere şu anda hiçbir şey yapılamıyor çünkü bir yasamız yok” diyerek, her gün gelişen emlak sektörüne acilen denetleme getirilmesi ve devleti zarara uğratan kötü niyetli emlakçıların da ayıklanarak, önlem alınabilmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.