Hayvancılar Birliği’nin talebi üzerine Tarım Bakanlığı’nın süte yüzde 15 oranında zam yaptığı belirtilirken, Süt İmalatçıları Birliği Üyesi Mehmet Özkoç, bir litre sütün bir şişe biradan pahalı olduğunu söyledi.

Hayvancılar Birliği’nin talebi üzerinde Tarım Bakanlığı’nın süte yüzde 15 oranında zam yaptığı belirtildi. Süt İmalatçıları Birliği Üyesi ve Bey köy Süt Ürünleri Firması sahibi Mehmet Özkoç, Hayvan yetiştiricilerinin talebi üzerine Tarım Bakanlığı’nın düzenleme yaptığını ve süte yüzde 15 oranında zam yapıldığını söyledi. Zamlı fiyatların önümüzdeki günlerde piyasaya yansıyacağını kaydeden Özkoç, “Bir kutu sut bir şişe biradan daha pahalı olacak” dedi. Ada Rapor’a konuşan Özkoç, süte yapılan zammın süt ürünlerine de yansıyacağını ve bunun alım gücü düşen halkın sofrasına olumsuz etkileyeceğini ifade etti. 

sust.jpg

BİR LİTRE SÜT BİR ŞİŞE BİRADAN PAHALI OLDU 

Hayvancıların süt üretiminde zorluklar yaşadığını, verdiklerine karşın aldıklarının az olduğunu ve bu nedenle zam talebinde bulunduğunu kaydeden Özkoç şunları söyledi: “Şuanda 1 litre süt 3 TL civarında zamdan sonra 3,60 civarına gelecek. Bira şişe ise 3,15 TL. Bir kutu süt bir şişe biradan pahalı oldu. Döviz yükseldi, halkın alım gücü düştü. Bu nedenle temel gıda maddesi olan sütün fiyatının aşağı çekilmesi gerekiyor. Bunu yaparken hayvancıyı, imalatçıyı ve halkı düşünerek kimseye zarar vermeden yapmaz lazım. Diğer ülkelerde sigara ve alkol bizim ülkemizden daha pahalı. Lüks tüketime giren bu ürünlere yüzde yüz fon uygulanarak elde edilecek para ile hayvancı desteklenebilir. Böylelikle süt ürünlerine zam yapmak yerine üretici oluşturulan kaynakla desteklenir.” 

ZAM AŞAĞI ÇEKİLMELİ 

Zam haberini yeni aldıklarını, konuyu enine boyuna değerlendireceklerini kaydeden Özkoç, “Süte zam geldiği zam süt ürünleri de zamlanır. Eğer fiyatları aşağı çekecek bir yöntem bulamazsak halk bu kez ithal ürünlere yönelecek ve iç piyasada yerli ürün tüketimi azalacak” dedi. KKTC’de süt üretiminin yıldan yıla arttığını ancak üreticiye ayrılan kaynağın hep aynı kaldığını ifade eden Özkoç, “Şuan için ürettiğimiz süt yetmiyor. Bu nedenle hayvancılığın geliştirilmesi ve devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Biz Rum tarafı ile yarışıyoruz eğer destek olmazsa bu yarışı nasıl götüreceğiz” ifadelerini kullandı.