Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın 68 milyon 482 bin 300 TL olarak öngörülen bütçesi görüşülüyor. 

TAÇOY

UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Kıbrıs konusuna ilişkin tutanakların Cumhurbaşkanı tarafından Cumhuriyet Meclisi’ne gönderildiğini ve okuyarak bilgi aldıklarını söyleyerek, teşekkür etti

Meclis’in konuları bilmesi ve tartışması gerektiğini söyleyen Taçoy, ABD’nin doğal gaz konusunu yakından takip ettiğini, Exxon’un Akdeniz’de araştırma yapacağını kaydetti. Kıbrıslı Türklerin haklarına ilişkin yeni bir tartışma mevzusu çıkmadan doğal gaz sorunun çözülmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen Taçoy, Rumların olumsuz tavırlarından vazgeçmeyeceklerinin görüldüğünü belirtti. 

Taçoy, doğal gaz araştırmalarının Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının ardından yapılması gerektiğine inandıklarını kaydetti. 

Haan Taçoy, telefon ve elektrik gibi konularda güven artırıcı önlemlerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından reddedildiğini, bu tutumun değişmemesi halinde müzakerelerin başlamaması gerektiğini ifade etti.

Rumların, Kıbrıslı Türkleri azınlık olarak gördüklerini ve anlaşmaya hazır olmadıklarını söyleyen Taçoy, bundan sonraki süreçte de anlaşmanın zor olduğuna inandığını kaydetti. 

Taçoy, AB tarafından verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyleyerek, “Bu adada iki ayrı devlet, hepsinin de ayrı yapısı var” vurgusunda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı temsilcilerinin sayısı konusunda da konuşan Taçoy, sayısının yetersiz olduğunu söyledi. Taçoy, “Bu konjonktür değişmeli. Daha görünür bir pozisyona gelmeliyiz” dedi. 

Hasan Taçoy, Dışişleri Bakanlığı’nın personel sayısının artırılması gerektiğini de belirterek, “Arzumuz yurt dışı temsilciliklerini artırmak ve kendi içimizde ortak kararlar üretebilmek” dedi.

Kıbrıs Türk halkının önünün açılması için el birliğiyle çalışılması gerektiğini kaydeden Taçoy, “Meclis olarak Kıbrıs meselesini daha fazla konuşursak belki çok daha farklı yerlere gelebiliriz ” dedi.