Havadis'te yer alan habere göre, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 24 Haziran seçimlerinde KKTC’de bir ilkin yaşandığını belirterek, ilk kez siyasi partilerin bu kadar fazla bölgede aday çıkarmadıklarını kaydetti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) bu seçimlerde Serdarlı Belediyesi dışında aday gösterdiği yerleri koruduğunu belirten Talat, ancak bu durumu da başarı veya başarısızlık ile nitelendirilemeyeceğini kaydetti.

Mehmet Ali Talat, “24 Haziran seçimlerinin sonuçlarına göre, CTP başarısızdı diyemem ama başarılıdır demek de daha iyi bir noktaya geldi demek olur ki onu da söyleyemem, söyleyebileceğim sabit oldu. Olağan durumu korudu, beklenen de zaten buydu” dedi.

Talat, yerel seçim sonuçlarına erken genel seçim sonuçlarının da etkili olduğunu belirtti. Talat, “Erken seçim, gerçekten çok erken oldu. Maalesef bunun sonuçlarını da yerel seçimlerde gördük. Ulusal Birlik Partisi veya Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni genel belediyeler dışında aldıkları halk desteği açısından değerlendirecek olursak evet, CTP başarılı oldu, UBP ise başarısız oldu. Bir partinin başarılı olduğunu söylemek için geçen seçim ile bu seçimi kıyaslamak lazım. Genel seçim ve yerel seçim oy oranlarıyla, çıkarılan belediye meclis üyesi sayısıyla kıyaslanır. Bu kıyası yapıldığında görülür ki gerçekten CTP halk desteği açısından ciddi bir yükseliş gösterdi, UBP ise ciddi bir kayıp gösterdi” dedi.

Talat, Kıbrıs konusunda da önemli açıklamalarda bulunarak Türkiye’nin geçmişte Avrupa perspektifinin son derece olumlu ve açık olduğu, dünyayla ilişkilerinin oldukça iyi olduğunu, Kıbrıs sorununda çözüm istediğini ispat etmiş durumda olduğunu, bugün ise bu durumun daha farklı olduğunu kaydetti. Talat, mevcut durumda doğal olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da işinin kolay olmadığını belirtti.

“CTP Lefkoşa’da başkan adayı göstermeliydi”

Talat, CTP’nin 24 Haziran seçimlerinde Lefkoşa’da aday göstermesi gerektiği konusunda bir düşüncesi olduğunu ve bu düşüncesini parti ile paylaştığını söyledi.

Talat, şunları kaydetti: “Geçen seçimde CTP’nin adayı vardı ve aday seçimi kaybetti ama belediye meclisinde partileri teker teker ele alırsak CTP çoğunluktaydı. Mehmet Harmancı seçimi kazandı ama belediye meclisinde CTP çoğunluğu vardı. Bu sefer sadece 3 tane üyesi var, sebebi ise belediye başkan adayı göstermemesidir. Dolayısıyla en geneli gösterecek olur ve belediye meclislerinde alınan oyları esas alarak CTP’nin başarılı olduğunu söyledim. Eğer Lefkoşa’da daha çok oy almış olsaydı ve yine 6-7 belediye meclis üyesi çıkartsaydı ebette genel başarısını da etkileyecekti. Eğer CTP daha erken kararını verseydi ve adayını çıkarsaydı ben çok eminim ki 3’üncü asla olmazdı, kazanamasa bile 2’inci olurdu.”

“BM’den Güney Kıbrıs’ı uyarmalarını istedim”

Kıbrıs konusu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kıbrıs sorunu ile ilgili 24 Haziran’a kadar bir adım atılması yönünde bir tavsiyede bulunduğunu sanmadığını belirterek, “Bence tavsiyenin adım atılmasın üzerine bir tavsiye olması lazımdı. Çünkü seçimler var, seçimlerde istismar edilebilir bu Türkiye’deki ve buradaki muhalifleri tarafından. Çünkü Türkiye Kıbrıs’taki gelişmelerden birebir etkileniyor. Zaten atılacak bir adımda yok ortada” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin bir görüşme yaptıklarını söyleyen Talat, şunları anlattı: “Ne düşündüğümü, ne tavsiye edebileceğimi sordu, ben de Türkiye’deki seçimleri beklemelerini ve daha sonra bir adım atmalarını söyledim. Çünkü oradaki durum açıklığa kavuşsun, her şey yerli yerine otursun zaten yeni bir sistem oluşuyor. Türkiye’de, yeni bir hükümet modeli oluşacak, en önemlisi yeni dışişleri bakanını beklemelerini daha sonra girişmelere başlamalarını söyledim. Girişimlerde daha aktif olmalarını, Güney Kıbrıs’ı uyarmalarını ve ya sıkıştırmalarını söyledim. Çünkü Birleşmiş Milletler parametrelerinin bile dışına çıkıyor ve sizde susuyorsunuz, adam Kıbrıslı Türklerin katılımında kurumlara bir olumlu oy şartını kabul etmeyeceğini söylüyor, BM parametrelerine göre bu şart olmuş olmasına rağmen siz susup oturuyorsunuz. Böyle giderse kimse bir şey umup beklemesin. Çünkü Güney Kıbrıs rahattır ve sıkıntısı çok azdır bu yüzden hareket etmeyecektir. BM olarak çözüm isteniyorsa biraz hareketlenmeliler ve Kıbrıs Türkü sizden çok bir şey beklemiyor. Objektif olun ve sadece var olan kararı söyleyin.”

“Akıncı’nın işi kolay değil”

Talat, Türkiye’nin geçmişte dünyayla ilişkilerinin oldukça iyi ve Kıbrıs sorununda çözüm istediğini ispat etmiş durumda olduğunu, bugün ise bu durumun daha farklı olduğunu kaydetti.

Talat, süreç içerisinde Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde iyice bir kötüleşme yaşandığını ancak buna AB’deki gelişmelerin de etken olduğunu belirtti.

Talat, “AB’de popülist sağ egemenlik sağlandı. Türkiye demokrasisinin, Demokrasi olduğunu söylemek artık çok kolay bir şey değil. Ben şuan Türkiye’de böyle bir durum görmüyorum. Demokrasiyle ilgili son derece ciddi sıkıntılar var ve siyasi İktidarda bundan rahatsızlık duymuyor, tabi terör üstüne gerekçeleri var bunlarda haklı. Böyle bir Türkiye, Dünya’yla ve Avrupa’yla nasıl yürüyebilir” diye konuştu.

Talat, mevcut durumda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da işinin kolay olmadığını belirterek, “Çünkü biz demokrasiden taviz verme yanlısı değiliz, Sayın Akıncı da öyle. Tabi Türkiye Kıbrıs ilişkileri farklıdır. Türkiye’nin, Kıbrıs Türkü’nü desteklememe gibi bir durumu yoktur, dolayısıyla Sayın Akıncı’nın da bu bakımdan da kolaylığı vardır. Karşılaşabileceğimiz tek sıkıntı Türkiye’nin AB ilişiklerinin iyi olmaması durumu. Türkiye’nin AB ilişkilerinin iyi olduğu dönemdeki rahatlık bulunmayacak” diye konuştu.