Haberal Kıbrıslı'dan Candan Mert'in haberine göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri konusunda aday olup olmayacağı konusu , mecliste Taşınmaz Mal Komisyonu(TMK)’nun görev süresinin uzatılması kararını ve KKTC içerisinde eşdeğer bekleyen insanlar olmasına rağmen arazilerin hak sahiplerine değil, eşe dosta peşkeş çekilmesi konusundaki görüşleri değerlendirdi.

“Adaylığı 2 yıl sonra konuşuruz”

Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri konusunda ‘kapıları tam kapatmamak lazım’ yönünde açıklamasının bulunduğunu ifade eden KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bu açıklamasında henüz bunu konuşmanın zamanı olmadığını ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 2 yıl olduğunu belirterek, “2 yıl sonra bunu konuşuruz” dedi. 

“TMK’nın kurumsal yapısı güçlendirilmeli”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edilen TMK’nın görev süresini 2 yıl daha uzatan Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi yasa tasarısı hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Talat, bu kararın olumlu olduğunu dile getirdi. Talat, TMK’nın anayasaya aykırı olduğunu geçmişte UBP’nin iddia ettiğini ancak Anayasa Mahkemesi’nin bu itirazı reddettiğini kaydetti. Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurumsal yapısının güçlendirilmesi gerektiğini aktaran 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bunun sebeplerini ‘TMK’daki eleman sıkıntısı’ ve ‘TMK’nınçalışabilmesi için devletin bilgi aktaran kurumlarına ihtiyacının olması’ şeklinde sıraladı. 

“Derhal kaynak sorunu konusunda harekete geçilmeli”

Devletin Savcılık, Tapu Dairesi, İç işleri Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin daha aktif hale getirilmesi gerektiğini savunan Mehmet Ali Talat, bunun yanı sıra kaynak sorununa da çare bulunmasının önemine değindi. Kaynak sorununa çare bulma konusunun herkesin düşünmesi gereken bir konu olduğunu belirten Talat, TMK’nın bütün ödemelerinin Türkiye tarafından yapılacağını düşünmenin hayal olduğunu ve bu sorunun TC’yi değil, KKTC’yi doğrudan etkilediğini aktardı. 

Konu bağlamında dava edilen ülkenin Türkiye olması açısından bu sorunun Türkiye’yi ilgilendirdiğini söyleyen Mehmet Ali Talat, “Ancak bu sorun bizim sorunumuzdur.” dedi. Talat, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun KKTC’nin mülksüzleşmesini sağlayabilecek veya getirebilecek sıkıntıları atlatmış olduğunu kaydederken, kaynak sorununun aşılmasına Kıbrıslı Türklerin ihtiyacının bulunduğunu dile getirerek, “Derhal bu konuda harekete geçmek şarttır” ifadelerini kullandı.

“Tazminatlar zorunlu olacak”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti içerisinde eşdeğer bekleyen bir sürü insan olmasına rağmen arazilerin hak sahiplerine değil, eşe dosta peşkeş çekilmesi konusunu değerlendiren KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bu konunun yıllardır Kuzey Kıbrıs’ta bilinen bir gerçek olduğunu belirtti. Bugünkü şartlarda konu çözümünün kaynağın azalmasından dolayı çok daha zor hale geldiğini savunan Talat, elde bulunan puanlara göre kaynağın son derece azaldığını ifade etti.

Verilmemiş malların oluşturduğu insanların elindeki puan fazlalığının arttığını kaydeden 2. Cumhurbaşkanı Talat, bu bağlamda günümüzde konuyu çözümlemenin daha da zorlaştığını söyledi. Konunun üzerinden ne kadar zaman geçerse, çözümünün bir o kadar zorlaşacağının bilinmesi gerektiğini kaydeden Mehmet Ali Talat, “O zaman da tazminatların devreye girmesi zorunlu olacaktır” dedi. 

Eşdeğer mal dağıtımının çözümü bakımından bugün için bir şey yapılamayacağını aktaran KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bu sorunun ancak Kıbrıs sorununun çözümünden sonra olabileceğini de sözlerine ekledi.