Pelin Yükselay

Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle uçak şirketlerinin Ercan’a yönelik bilet fiyatları da astronomik rakamlara ulaştı.

Diyalog’un yaptığı araştırmaya göre; Kurban Bayramı rezervasyonlarında en büyük yoğunluk İstanbul-Ercan hattında yaşanıyor. Bayram arifesinde İstanbul’a gitmek isteyenlerin, erken davranıp biletlerini bugünden almaları halinde tek gidiş içinen az 431 lirayı gözden çıkarmaları gerekiyor. 

Sadece 35 dakikalık Ercan-Adana uçuşu için ise arife gidiş, bayramın dördüncü günü dönüş bileti 619 liradan başlıyor.İstanbul’a 31AğustosPerşembe (Arife günü) gidiş, 4EylülPazartesi (bayramın 4. günü) dönüş iki yetişkin olmak üzere Türk Hava Yolları’yla 568 TL. Bu rakam Pegasus Havayolları’nda829 TL’ye, Atlas Jet’te ise 1.026 TL’ye yükseliyor.

“Çocuklarokulları açılmadan enerji depolasınlar, İstanbul’u görsünler” fikrinden yola çıkılması halinde, biletlere adeta mini bir servet ödemek zorunda kalınıyor. Aynı tarihler arasında iki yetişkin, iki de çocuk İstanbul’a seyahat edilmesi ve biletlerin bugünlerde alınması halinde Türk Hava Yolları’na 2.198 TL,  Pegasus Hava Yolları’na 3.155 TL, ödemek gerekiyor. Atlas Jet’in fiyatı 3.735 TL.

Antalya 929 TL’den başlayan fiyatlarla

Yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Antalya’ya gitmek, İstanbul’dan ne yazık ki daha zor. Antalya’ya gerçekleştirilen sefer sayılarının azlığı ve bölgenin bayramda çok tercih edilmesi fiyatları adeta ‘arşa’ çıkarmış durumda.

Atlas Jet’in Arife günü Ercan’dan Antalya’ya seferi bulunmuyor. Bu durumda Pegasus Havayolları Arife günü Antalya’ya seyahat etmek için tek şans.
Bayramı Antalya’da geçirmek için 31 Ağustos Perşembe (Arife günü) gidiş, 4 Eylül Pazartesi (bayramın 4. günü) dönüş iki yetişkin olmak üzere Pegasus Havayolları’na 929 TL ödemek gerekiyor. 2 yetişkine iki de çocuk eklenince bu fiyat 1.753 TL’ye çıkıyor.

İzmir de ateş pahası

Ege’nin incisi İzmir’e gitmek için de fiyatlar cep yakıyor. Bayramı İzmir’de geçirmek için iki yetişkin olmak üzere Pegasus’a 1.567 TL ödemek gerekiyor. Atlas Jet’te bu fiyat 1.682 TL’ye yükseliyor. Bunun yanında iki yetişkin-iki çocuk Pegasus’ta 2.959 TL’ye, Atlas Jet’te ise 3.054 TL’ye denk geliyor. Bu fiyatlar, biletlerini bugünlerde alan vatandaşlar için geçerli.Zaman daraldıkça uçak bilet fiyatlarının artış göstermesi bekleniyor.

35 dakikalık uçuş, 1.239 TL’den başlayan fiyatlarla

Uçuş süresi toplamda 35 dakika olan Ercan-Adana seferleri de bayramda adeta ateş pahası. Bora Jet’in faaliyetlerini durdurma kararının ardından bu destinasyona seyahat eden sadece iki havayolu firması kalmış olması, fiyatları inanılmaz derecede yükseltti.

Bayram tatilini Adana’da eşiniz ya da sevgilinizle geçirmek istiyorsanız, Pegasus Havayolları’na 1.385 TL, Atlas Jet’e 1.239 TL ödeme yapılması gerekiyor. “Seyahatimize çocuklarımız da katılsın istiyoruz” derseniz bu fiyatlar Atlas Jet’te ise 2.264 TL,  Pegasus’ta ise 2.637 TL’ye yükseliyor.

Uçuş süresinin 35 dakika olduğu göz önüne alındığında, bilet fiyatlarının oldukça yüksek olduğu göze çarpıyor.

Ankara için mini servet

“Ankara’ya çok talep olmaz, bilet fiyatları ucuz olur” diye düşünülmemesi gerekiyor. Ankara’ya bayramda iki kişi gidiş dönüş bilet fiyatları, Pegasus Havayolları ile 1.429 TL, Türk Hava Yolları’nın Anadolu Jet şirketi ile 1.555 TL. “Çocuklarım Anıtkabir’i görsün” fikrinden yola çıkarsanız, 50 dakikalık uçuş için mini bir servet ödemeyi göze almak gerekiyor. Bayram’da 2 yetişkin-2 çocuk Pegasus’la 2.913 TL, Anadolu Jet ile 2.633 TL.

Atina, Larnaka’dan 1400 TL, THY ile 4 bin 68TL

Larnaka’dan Avrupa ülkelerine bilet fiyatlarının uygun olduğu biliniyor. Örneğin, Bayramı Yunanistan’ın başkenti Atina’da geçirmek istiyorsanız ve İstanbul aktarmalı gidecekseniz, iki yetişkin içinTürk Hava Yolları’na tamı tamına 4.068TL ödeme yapılmalı. Aynı tarihlerde Blue Air’la Larnaka üzerinden Atina’ya gitmek isteyenlerin ödeyecekleri rakam ise sadece 1.400 TL.

İngiltere biletlerinde de dev fark

Bayramı İngiltere’de ailenizin yanında geçirmek isteyenlerin, fahiş fiyatları görünce bu fikirden vazgeçebilecekleri göz önüne çıkıyor.Larnaka’dan İngiltere Gatwick Havalimanı’na Larnaka kalkışlı Rus Havayolu Aeroflot firması ile iki yetişkin 3.211 TL’ye gidilebilir. Ercan kalkışlı, İstanbul aktarmalı Türk Hava Yolları’nın Gatwick seferi ise tam7.814 Türk lirası.

Vatandaş tepkili

Bayramı yurt dışında tatil yaparak ya da ailesinin yanına giderek geçirmek isteyen vatandaşlar fahiş fiyatlardan dolayı son derece tepkili. Uçak biletlerinin uçuk fiyatları karşısında sosyal medya hesaplarından isyan eden vatandaşlar, ‘artık yeter’ diyor. “Havayolu şirketleri kurban bayramında bizi kurban olarak görüyor” diyen vatandaşlar yetkililerin bu duruma artık bir çare bulmasını istiyor.

Güneyde turizm patladı

Öte yandan Güney Kıbrıs’ı geçtiğimiz yıl 3 milyon 186 bin 531 turist ziyaret etmişti. Güney’deki yetkililer bu yıl rakamın beş milyonun üzerine çıkmasını bekliyor. Güney Kıbrıs bu rakamı yükseltmek için, uçak bilet fiyatlarını uygun tutuyor.