Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Gıda ve Çevre Sağlığı biriminin yaptığı denetimler sonucu ortaya çıkan Eylül 2018 Şubat Ayı Faaliyet Raporu, gerek restoran ve barlar gibi toplu tüketim gerekse toplu üretim yerlerinde halk sağlığına yeteri kadar ilgi gösterilmediğini bir kez daha ortaya koydu. Raporlarda tarihi geçmiş ürünlerin kullanımının periyodik olarak artışa geçtiğinin gözlemlenmesi de gözleri denetimler noktasına çevirdi. 

Şimdiye kadar tarihi geçmiş olarak tespit edilen ürün sayısında ulaşılan en yüksek rakam: 789 

Gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri ile toplu tüketim yerlerinden otel, restoran, büfe, okul mutfağı, okul kantini, fırın, pastane, alkollü ve alkolsüz içki üreten fabrikalardan 118 tanesinin gıda güvenliği açısından denetlendiği açıklanan raporda, denetlenen toplu üretim ve tüketim yerlerinde 789 adet gıda maddesi son kullanma tarihinin geçmiş olduğu ortaya çıktı. 

Etiketsiz ürünlerin de önüne geçilemiyor 

Yine gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri ile toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimler sonucu birçok ürünün de etiketsiz olduğu için imha edildiği kayıtlara geçti. 

Sos, alkolsüz içecek ve unlu mamüllere dikkat 

Tarihi geçmiş olduğu için imha edilen gıda ürünlerinin sos, alkolsüz içecek ve unlu mamüller olduğu açıklanan raporda, bozulması veya tarihi geçmesi halinde insan sağlığı açısından önemli tehlike arz edebilecek soslara gösterilen ilgisizlik ise halk sağlığına gösterilen değeri gözler önüne serdi. 

Halk sağlığı için gerekli kriterler yerine getirilmiyor 

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi denetimlerinde en dikkat çeken nokta ise, insan sağlığı ile birebir ilişkili olan toplu tüketim yerleri bar, restoran, kantin, oteller ve benzeri yerlerde çalıştırılan elemanların sağlık karnesiz çalıştırılması oldu. Denetlenen yerlerde saptanan en önemli eksikliklerin başında çalışanların sağlık karnelerinin olmaması olduğunun vurgulandığı raporda, toplu tüketim yerlerinde çalışan kişilerin sağlık açısından tehlike arz edip etmediğinin ise tespit edilemediği de ortaya çıkmış oldu. 

Ürünler uygun koşullarda depolanmıyor 

Toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimler sonucu ortaya çıkan bir diğer önemli nokta ise, gıdaların uygun koşullarda depolanmaması ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler ile etiketsiz ve tarihsiz ürünlerin kullanılması.

Su numuneleri de alındı  Limanlarda yapılan ithalat

kontrolleri ve üretim yerlerinde yapılan denetimler sırasında ise, gıda ve ambalajlanmış içme ve kaynak suları ile şebeke sularından toplam 137 numune alınıp Devlet Laboratuvarı’na analize gönderildi. 

Kapalı alanda sigara içimi önceye göre azaldı

Yine dairenin 44/2008 sayılı Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası tahtınca yaptığı denetimler sonucu, 67 işyerinin denetlendiği ve denetlenen işyerlerin spor kulüpleri, restoran, kahvehane, pastane, bet ofislerinden oluştuğu rapora yansırken, bu işyerlerinden yasaya aykırı davranan 2 işletmeye kapalı alanda tütün ürünü içilmesine izin verdiği için ceza yazıldığı görüldü.