Başkent Lefkoşa’yı çevreleyen surlar ve Girne Kapısı kaderine terk edildi. Tarihi yapının üzeri adeta otlarla dolu sürülmemiş tarlaya döndü 

Havadis gazetesiinde yayınlanan Duygu Alan'ın haberine göre; Başkent Lefkoşa’yı simgeleyen tarihi Girne Kapısı sahipsiz kaldı.

Venedikliler tarafından 1567 yılında inşa edilen tarihi kapı, Girne Kapısı, en son 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirildi.

451 yıldır ayakta duran Girne Kapısı’nın duvarlarını bugün bakımsızlıktan yabani otlar sardı.

Ülkeye gelen turistlerin uğrak mekanlarından olan Girne Kapısı’nın bugünkü görünümü, ülkenin tarihi ve kültürel miraslara verdiği değer bakımından imajını sarsar nitelikte.

Girne Kapısı’nın tarihi

Lefkoşa surlarında yer alan Girne Kapısı, Venedikliler tarafından 1567 yılında inşa edildi. Girne Kapısı, o dönemde şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne’ye ulaşımını sağlamaktaydı. Girne Kapısı, inşa edildiği dönemde gün doğumunda açılıp gün batımında kapanırdı.

Tarihi kapı, 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirildi. Bu sırada, kapıya bekçi kulübesi olarak kullanılan bir ikinci kat inşa ettiler. Bu katın inşa amacı, olası bir Rum isyanına karşı şehri korumaktı.

Tamirat sırasında Venediklilerden kalma, kapının inşasını anlatan taş bir tablet bulundu. Bu tablet kapının kemerinin üzerine yerleştirildi.

Şehrin dışına bakan tarafta bulunan tabletin üzerinde Kur’an’dan bir sureden oluşan bir kitabe, yanında ise kapının her iki tarafındaki surların yıkıldığı tarih olan 1931 yazısı bulunuyor.

Sure Hattat Şeyh Feyzi Dede tarafından işlendi.

Şehre bakan tarafta ise yine bu tamirat sırasında yerleştirilmiş II. Mahmud’un tuğrası bulunuyor.

İlk adı “Porta del Proveditore”

Girne kapısı, ilk inşa edildiği dönemde Venedikliler tarafından “Porta del Proveditore” veya “Porta del Provveditore” adı verilmişti.

Kevork K. Keshishian, “Provveditore” sözcüğünün İtalyanca’da “askeri vali” anlamında kullanıldığını ve kapının adında Kıbrıs valisine atıfta bulunulduğunu söylemektedir.

Kapıya askeri bir mimar olan Proveditore Fransesca Barbaro’nun adının verildiğini belirtmektedir

Keshishian ise Barbaro’nun “provveditore” olduğunu söylemektedir.

Daha sonra, kapıya adanın valisi olan Laurenco Bembo’nun adına atfen, “Porta Bembo” adı da verildi.

Kapı Osmanlı döneminde “Edirne Kapı” olarak adlandırılmaktaydı.

Kapı, batısında bulunan Cephane Burcu’nda cephane bulunması nedeniyle “Hisar’ın Kapısı” olarak da anılmaktaydı.

Girne Kapısı 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açıldı.