Uzun yıllardır faaliyet gösteren ve dağları tahrip eden taş ocaklarının faaliyetleri konusunda ülkede ciddi rahatsızlıklar dile getirilirken ve söz konusu tahribin sosyal medyada da belli aralıklarla yankı bulduğu gözlenirken, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu konu hakkında Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a konuştu.

“TAŞ OCAKLARININ SAYISI ARZ-TALEP DENGESİNE GÖRE AZALTILMALI”

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu, ülkede toplamda 56 taş ocağı olduğunu ve bunların 35’inden fazlasının aktif olarak faaliyet gösterdiğini dile getirerek, taş ocaklarının hükümet tarafından ülke ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak bir Master Plan çerçevesinde arz-talep dengesine göre sayılarının azaltılması gerektiğini belirtti. Hükümet programında taş ocaklarının ülke gereksinimi üzerinde olması nedeniyle azaltılmasına yönelik bir düzenleme bulunduğunu hatırlatan Veysioğlu, sayılarının azaltılmasının yanı sıra yaratılan tahribin de rehabilite edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“ADAYA GELEN BİR TURİSTİN İLK OLARAK BU TAHRİP MANZARASIYLA KARŞILAŞMASI HOŞ DEĞİL”

Taş ocaklarının faaliyetleri konusunda yapılacak düzenlemelerin Yer Bilimleri Mühendisleri ile birlikte hareket edilerek hayata geçirilmesini kaydeden Veysioğlu, “Dağların tahribine neden olan uygulama bir insan tahribidir. Doğal denge açısında büyük zararlara neden oluyor. Orada yaşayan ağaç ve hayvanlar yanı sıra yaratılan toz nedeniyle insanoğlu da bu uygulamalardan olumsuz etkileniyor. Ayrıca dağlarımızdaki tahrip, görsel olarak da çok çirkin bir manzara yaratıyor. Ercan Havaalanı’ndan adaya gelen bir turistin ilk olarak bu tahrip manzarasıyla karşılaşması hoş değil” şeklinde konuştu.