Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Mekanik Tesisatçılar Birliği ile Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO), ortak sorunların çözümünde iş birliği kararı aldığı açıklandı. 

Mekanik Tesisatçılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Ardıç ile beraberindeki heyet, Makina Mühendisleri Odası’na (MMO) gerçekleştirdikleri ziyarette MMO Başkanı Emir Taşcıoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüştü.

Toplantıda, tesisatçıların sorunları ve binalarda mekanik tesisat işlerine dair yaşanan sıkıntılar görüşülürken, Ardıç bu sorunların çözümü noktasında MMO’dan destek talep etti.

ARDIÇ: “BELEDİYELER SORUMLULUK ÜSTLENMELİ”

Mekanik Tesisatçılar Birliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ardıç ziyarette yaptığı konuşmada binaların mekanik tesisat projesinin MMO tarafından onaylandığını, sonraki süreçte ise inşaatı yapılan binanın mekanik tesisat işleri ile ilgili kontrol ve denetiminin belediyelere ait olduğunu kaydetti.

Bu süreçte birtakım sıkıntılar yaşandığın kaydeden Ardıç, tesisat işlerinin kayıtlı tesisatçılara yaptırılması noktasında da belediyelerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Ardıç, mekanik tesisat işlerinin kontrol ve denetiminin yapılmasının şart olduğunu, ancak bu şekilde verilen hizmetin kalite ve standartlarının yükseltilebileceğini, böylece bu meslekle uğraşanların niteliklerinin artacağını ve mesleki hayatlarının iyileştirilebileceğini belirtti. 

Birlik olarak Girne Belediyesi ve KTEZO ile imzalanan protokol çerçevesinde bu konuda iş birliği içerisinde çalıştıklarını dile getiren Ardıç, diğer belediyelerle de iş birliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi. 

Ardıç, Mekanik Tesisatçılar Birliği olarak bu konuda Lefkoşa Türk Belediyesi’ne iş birliği protokolü önerisinde bulunduklarını ancak henüz taleplerine bir yanıt alamadıklarını belirtti. 

TAŞCIOĞLU: “BELEDİYELER YAPI DENETİMİNİ LAYIKIYLA UYGULAMALI”

MMO Başkanı Emir Taşcıoğlu da Ardıç’ın dile getirdiği sıkıntıların çözümünde desteğe hazır olduklarını, ancak bu sıkıntıların çözümünün tüm belediyelerin yapı denetimini layıkıyla uygulamaları sayesinde olacağını dile getirdi. 

Taşcıoğlu, yapı denetimi çerçevesinde inşaatlarda tesisat işleri konusunda KTEZO Mekanik Tesisatçılar Birliği’ne üye olan tesisatçılardan hizmet alınması gerektiğine, böylelikle kaçak ve kayıt dışılığın da önüne geçilebileceğine vurgu yaptı. 

Belediye ve kaymakamlıklarla ilgili yaşanan sıkıntıların da ortak olduğunu dile getiren Taşcıoğlu, yapı denetiminin inşaatın başından sonuna kadar tam ve eksiksiz olması gerektiğini, tesisatçıların kayıtlı olup olmadığının belediyeler tarafından bilinmesinin şart olduğunu ifade etti. 

Taşcıoğlu, böylece mekanik tesisatçıların niteliklerinin artacağını ve ürettikleri iş ve hizmetin kalitesinin de yükseleceğini belirtti. 

Ziyarette, bu sorunların çözümü yönünde ortak bir çalışma yapılması ve ortaya çıkacak yol haritasının belediyeler ve diğer yetkililerle ortak ziyaretler kapsamında paylaşılması kararlaştırıldı.