Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun herkesle Kıbrıs konusunun çözümü için farklı alternatiflerin konuşulması fikrine tam destek verdiklerini belirtti.

Birleşik Kıbrıs Partisi ise ilgili taraflar görüşme sürecini baltalamamalı ifadelerini kullandı.

Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Politis gazetesine verdiği demeçte vurguladıklarına tamamen katıldığını belirterek, “ Crans-Montana’dan sonra Kıbrıs’ta iki devletli bir zemin iyice pekişmiştir” dedi.

Töre yazılı açıklamasında, Rumların federasyon anlayışlarını hem Annan Planı’nda hem de Crans-Montana’da reddettiklerini belirterek, “Kaldığı yerden devam etmek mümkün değildir. Yeni fikirler, yeni yol haritası şarttır. Rumlar Kıbrıs’ı bir Helen adası yapmak istiyorlar. Tıpkı 12 adalar gibi, tıpkı Girit adası gibi istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar da yazılı açıklamasında Kıbrıs konusunda görüşme sürecine geçilmeden, federasyon dışındaki diğer çözüm modelleri ile hidrokarbon yataklarından iki halkın nasıl yararlanacağının ilgili tüm taraflar arasında ele alınmasından yana olduklarını belirtti.

“Önemli olan, barışın devamı, Kıbrıs’ta bir anlaşma sağlanması, Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesi ise her alternatif değerlendirilmeli, ‘federasyondan başka çözüm olmaz’ şeklinde bağnazlık yapılmamalıdır” görüşünü ifade eden Tatar, UBP’nin Türkiye Dışişleri Bakanı’nın alternatifleri de görüşme politikasına tam destek verdiğini ve bu bağlamda, Rum Yönetimi, Rum partileri, Yunan hükümeti ve Yunan partileri ile temaslar yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in üstlendiği inisiyatifin devam ettiğini, Jane Holl Lute’un yakında Kıbrıs ve garantör ülkeleri ziyaret ederek, görüşler sunup, ortak bir hedef talebinde bulunacağını belirterek, taraflardan, yeni konuları tartışmaya açıp süreci baltalamamalarını istedi.

İzcan, Rum lider Nikos Anastasiadis’in desantralize federasyon önerileri ile çelişkili açıklamalarının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, federasyon, desantralize federasyon, konfederasyon ve iki devletli çözüme hazır olduğunu vurgulamasının Guterres Belgesi çerçevesine tamamen aykırı olduğunu, bu tür yaklaşımların çözüme değil, taksime hizmet ettiğini savundu.