Bahar UYGUR

Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası Komite üyesi UBP milletvekili Ersin Tatar, çarşaf liste olarak bilinen yeni seçim yasasına dair Halkın Sesi’ne açıklamalarda bulundu.

Tatar, çarşaf listenin halk tarafından da benimsendiğini söyleyerek olası bir seçimde bu yasanın uygulanacağını belirtti. Tatar, yasanın meclisten geçtiğini ve artık eski sistemle seçime gidilemeyeceğini söyleyerek şu anda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yasa ile ilgili önerileri olduğunu ve komitede bu konuların görüşüldüğünü ifade etti.

Eski sistemde milletvekillerinin sadece kendi bölgelerine yatırım yaptığını belirten Ersin Tatar, bu sistemle vekillerin kendilerini kamuoyuna kabul ettirmesi gerektiğini ifade etti. Her partiden 50 milletvekilinin isminin yer alacağı oy pusulalarının tek mi iki tane mi olacağının da komitelerde görüşüldüğünü belirten Tatar, örnek oy pusulası basılıp hangisinin daha kolay olacağını halka sorulması gerektiğini söyledi.

Yeni sistemin çok da zor olmadığını belirten Ersin Tatar, bir partiye oy verecek olanların mühür vurmasının yeterli olacağını ifade etti.

Tatar, parti içi tercih yapmak isteyenlerin yine bölgelerinin milletvekili sayısına göre tercih yapabileceklerini söyledi. Tatar örnek olarak Lefkoşa’nın 16 milletvekili olduğunu ve 8 ile 16 kişi arası tercih yapılabileceğini dile getirdi. Karma oy sisteminde de eskiye göre bir değişiklik olmadığını ifade eden Tatar, hangi partiden kişilere oy vermek istiyorsa bulunduğu bölge milletvekili sayısı kadar oy kullanılabileceğini söyledi. Ersin Tatar, ülkede vatandaşların %65’inin partilere mühür kullandığını bu yüzden de bağımsızların çok fazla kazanma şansı olmadığını da sözlerine ekledi.