Kıbrıs Postası'ndan Ertuğrul Senova'nın haberine göre, Kurulduğu ilk günden bu yana, filtre eksikliği nedeniyle çevresindeki tüm canlılara ciddi zararlar veren ve vermeye de devam eden Teknecik Elektrik Santrali, henüz gelişme çağında bulunan çocuklarda, geri dönüşü zor olan kronik hastalıklara yol açtığı belirtiliyor. 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Doğuç Veysioğlu, Teknecik’in fuel-oil ile çalışan termik bir santral olduğunu, santralin bacalarından çıkan azot, kükürt ve partiküller atıkların filtre bulunmaması nedeniyle insan hayatına ciddi zararlar verdiğini söyledi. 

“AZOT VE ATIKLAR İÇİN GİRİŞİM YOK”

Veysioğlu, filtresiz bacadan çıkan kükürt miktarının azaltılması adına, Sibel Siber hükümeti döneminde yakıt konusunda iyileştirmeye gidildiğini fakat azot ve partiküller atıklar için henüz bir girişim bulunmadığını ifade etti. 

ÇOCUKLARIN CİĞERLERİ ZEHİRLENİYOR… 

Bacadan çıkan gazların, çevreye verdiği zararlarla ilgili konuşan ÇMO Başkanı, “Bu gazlar en basitinden hava kalitesini düşürüyor. Salınan kimyasallar bir canlı tarafından solunduğu zaman negatif yönde çeşitli etkiler doğurabiliyor” ifadesinde bulundu.  ÇMO Başkanı, özellikle gelişim çağındaki çocukların, zararlı gazları solunum yoluyla vücutlarına aldıkları takdirde, akciğerlerinde ciddi zararların meydana gelebileceğini söyledi. 

“BİLİMSEL KAYNAK BULUNMUYOR”

Bacadan çıkan kimyasalların yarattığı etkiler ve yayılabileceği bölgeler konusunda detaylı bir çalışmanın halen bulunmadığını belirten Veysioğlu, “Halen bu konuda bilimsel bir kaynak bulunmuyor” şeklinde konuştu. 

“İLGİLİ BAKANLIKLARIN UYARILAR VERMESİ GEREK”

Hava emisyonuyla ilgili Çevre Mühendisleri Odası tarafınca hazırlanan ve yürürlükte bulunan bir tüzüğün var olduğunu belirten Veysioğlu, tüzük kapsamında Teknecik’ten havaya karışan kimyasallar için, ilgili bakanlıkların uyarılar vermesi gerektiğini ifade etti. 

ÇMO Başkanı, son olarak “Şuana kadar çevresel bir önlem alınabilmiş değil” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

GARDİYANOĞLU: “TESPİT YERİNDE”

ÇMO Başkanı Doğuç Veysioğlu’nun, Teknceik’ten çıkan kimyasalların özellikle gelişim çağındaki çocuklarda akciğer rahatsızlıklarına neden olduğu yönündeki söylemine ilişkin görüşünü aldığımız Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ayni zamanda Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, Veysioğlu’nun tespitinin çok yerinde olduğunu söylüyor. 

BÖLGEDE YAŞAYAN ÇOCUKLARDA HASTALIKLAR ORTAK

Kliniğini ziyaret eden ve santral yakınlarında yaşam süren çocukların pek çoğunda ortak bir şekilde alerji ve astım gibi geri dönüşü zor olan kronik hastalıklar oluştuğunu ifade eden Gardiyanoğlu, bu tip rahatsızlıkların sadece çocuk hastalarda değil, yetişkinlerde de oluşabildiğini kaydediyor. 

“10-14 yaşlarındaki bu çocukların önlerinde uzun bir ömür var” diyen Gardiyanoğlu,  “Bu kirli hava geri dönüşümü olmayan, büyük riskler barındıran problemler yaratabiliyor” ifadesinde bulundu.