Yeni Bakış gazetsinden Özlem Çimendal'a konuşan ve Ocak 2018’den bu yana hayvancının girdi maliyetlerinin sürekli arttığına dikkat çeken Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, dövizin artışı ve yapılan zamlarla her zaman mağdur olan kesimin üretici ve tüketici olduğunu ifade etti. 

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları, hayvan ürünlerine zam yapmanın çözüm olmadığını vurguladı.

Naimoğulları, ürünlere zam yapılmak yerine hayvancı ya da çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülerek, hem üreticinin nefes almasının sağlanmasının hem de tüketicinin zamlardan zarar görerek, mağdur olmamasının sağlanabileceğini kaydetti.

Naimoğulları, süte yapılan 5 kuruşluk zammın ithalatçı dışında kimseye faydası olmayacağını ifade etti.

Önceki gün üreticinin girdisine yine zam geldi 

Önceki gün itibarı ile hayvancının girdilerinin başında olan yeme yeniden zam geldiğinin altını çizen Naimoğulları, istediklerinin sütün ve etin fiyatının artırılması olmadığını, girdi maliyetleri olduğunu vurguladı. Naimoğulları, “AB ülkelerinde olduğu gibi üreticiye gerçek anlamda girdi maliyetleri neyse ona göre destek olmaları ya da tüketiciye sütün-etin fiyatından etkilenmemeleri için destek olması gerekir hükümetin” dedi.  

Sadece akaryakıta 1 ayda 53 kuruş zam 

Yine bir hükümetin üreticinin yem ve akaryakıt, hammadde, kaba ot girdilerini desteklemesi gerektiğini işaret eden Naimoğulları, şubat ayından itibaren her birine ciddi anlamda zam geldiğini söyledi. Naimoğulları, sadece akaryakıta şubattan bu yana 53 kuruş artış geldiğine dikkat çekerek, ürünlere zam yapılmasının ötesinde öncelikle bunlara önlem alınması gerektiğini ifade etti. 

Temel gıda maddelerine zam yapmak yerine, girdileri düşürsünler 

Hayvan ürünlerine zam yapmanın çözüm olmadığı gibi, üreticinin de karşılığının bu olmadığına vurgu yapan Naimoğulları, ürünlere zam yapılmak yerine hayvancı ya da çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülerek, hem üreticinin nefes almasının sağlanmasının hem de tüketicinin zamlardan zarar görerek, mağdur olmamasının sağlanabileceğini ifade etti.

“Hükümeti uyardık, sonuç; hem üretici hem tüketici mağdur”

Hayvancının ve çiftçinin sorunlarına hem tüketici hem üretici düzleminde hükümetin alacağı önlemlerle çözüm üretilmesi yönünde hükümet ve Tarım Bakanlığı ile defalarca görüştüklerinin altını çizen Naimoğulları, “Bu işin onların istediği gibi olamayacağını söyledik. Biz temel gıda maddelerinin artması için değil, girdi maliyetlerinin desteklenmesi için mücadele ettik” ifadelerini kullandı. 

“Toprak Ürünleri 1 günlük gecikmeye yüzde yüz faiz uyguluyor”

Toprak Ürünleri Kurumu’nun arpa alan üreticilerin bir gün gecikmesine dahi yüzde yüz faiz uyguladığına da dikkat çeken Naimoğulları, hükümetin üreticiye vermesi gereken destek bir yana bir de köstek olduğunu savundu. 

“Şahali bizi oyaladı”

Bir litre sütün fiyatı ile yem fiyatını karşılaştırarak bir maliyet ortaya koyduklarını ifade eden Naimoğulları, “Israrla süt üretiminde fazlalık var diye Sayın Tarım Bakanı Erkut Şahali bizi oyaladı ve sonuç olarak da; 3 kuruş açık inek sütüne, 5 kuruş soğuk inek sütüne, 10’ar kuruş da küçükbaş hayvan sütüne zam getirdi” dedi. 

“Süte yapılan zammı geri almalarını istedik”

Süte yapılan zammın geri alınması gerektiğini hükümete ilettiklerinin de altını çizen Naimoğulları, bunun direkt hayvancı ile dalga geçmek olduğunu da vurguladı. Naimoğulları, “Bizim istediklerimizin altıda biri kadardı bu zam. Bu bizim hiçbir şeyimizi karşılamaz. Bizden temmuza kadar süre istedi. Hükümetin fiyat istikrar fonunu kullanarak dövizin yükselişini önlemek elindeyken, üreticiden fedakarlık beklemesi kadar yanlış bir şey olamaz” şeklinde konuştu. 

Hükümetin hayvancıya yaptığı 5 kuruşluk zammı ithalatçı fırsat bildi 

Hükümetin süte yaptığı 5 kuruşluk zammın zararlısının üretici ve tüketicinin olduğunu vurgulayan Naimoğulları tek kazançlının bunu fırsat bilerek ürünlere yüzde 15 ile yüzde 20 arasında zam yapan imalatçılar olduğunu söyledi.

İthalatçı kazandı, üretici-tüketici mağdur oldu 

Hükümete bu yanlıştan dönmeleri için çağrı yaptıklarını da dile getiren Naimoğulları, yanlış atılan adımların mağdurunun üretici ve tüketici olduğunu ifade etti. İthalatçıların hammaddesi süt olan ürünlere zam yapamadığı için hükümetin yapacağı zammı bekleyerek, bunu fırsata çevirdiğini dile getiren Naimoğulları, üreticinin 3-5 kuruşluk zammı kabul etmediğini söyledi.