Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı’nın 256 milyon 649 bin 500 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. 

Meclis Genel Kurulu, İçişleri Bakanlığı bütçesini görüşmeyi saat 00.35’te tamamladı.

TÖRE: “20-30 YILDIR ÜLKEDE OLAN ANNE BABALARIN DURUMU NE OLACAK?”

Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP Milletvekili Zorlu Töre,  muhtarlara ve yerel yönetimlere daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Töre, ülkede doğan çocuklara vatandaşlık verilirken, 20-30 yıldır ülkede olan anne ve babalarının durumunun ne olacağını sorarak mevcut yasaya göre bunlara da vatandaşlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

“GÜNEY 1 MİLYONU AŞARKEN, KKTC’NİN 240 BİN NÜFUSA SAHİP OLMASINA ÜZÜLÜYORUM”  

Ekonominin gelişmesi için nüfusa ihtiyaç olduğunu söyleyen Töre, Güney Kıbrıs’ın nüfusu bir milyonu aşarken, KKTC’de 240 bin nüfusa sahip olmasına üzüldüğünü belirtti . Töre, “Keşke, Avustralya, Kanada ve İngiltere’de yaşayan Türkler, Türkiye’ye göç eden Türkler geri gelseydi  Rumlar bize nüfusunuz az dayatması yapmazdı“ ifadelerini kullandı

9 yıldır vatandaşlık yasasının gündeme geldiğini ancak çıkarılamadığını söyleyen Töre, bu konunun geciktirilmemesi gerektiğini ifade etti.

“BU TOPRAKLARDA KÖKLEŞMEMİZ LAZIM”

Töre, gençlere ve eşdeğer hak sahiplerine haklarının verilmesinin geciktirilmemesi gerektiğine değinerek “Bu topraklarda kökleşmemiz lazım” dedi.

Emirnamelerin çıkarılmasının belediyeleri olumsuz etkileyebileceği üzerinde durarak Yenierenköy’ü örnek gösteren Töre, emirnamelerin  olmadığı yerlerde belediyelerin mali yapısının  güçlendiğini söyledi.

Türkiye’nin KKTC halkına yaptığı yatırım ve katkılara değinen Töre,” Türkiye’ye ana vatan demekten utanmayalım şeref duyalım” dedi.

HAMZAOĞULLARI: “VATANDAŞLIK KONUSUNU ÖTEKİLEŞTİRMEDEN YASAL ZEMİNE OTURTMAK GEREK”

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, vatandaşlık konusunda popülizm yapıldığını ifade etti.

Ülkenin gerçek nüfusunun bilinmediğini belirten Hamzaoğulları, 18-20 mührü olanların vatandaş olamadığını, vatandaşlık konusunu ötekileştirmeden yasal zemine oturtmak gerektiğini kaydetti.

“BELEDİYENİN BATMASININ NEDENİ AŞIRI İSTİHDAM”

Belediyelerde de popülizm yapıldığını ileri süren Hamzaoğulları, belediyelerin  batmasının nedeninin aşırı istihdam ve vizyon yoksunluğu olduğunu kaydetti

Hamzaoğulları, Yenierenköy bucak binasının ikinci etabının ihalesinin bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.

ÇALUDA: “LEFKE’DE ÇARPIK YAPILAŞMA YAŞANIYOR” 

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, 43 yıldır iskan ve eşdeğer sorununun çözülemediğini bunda bugüne kadarki  bütün yönetimlerin sorumluluğu olduğunu söyledi.

Çaluda,  2 bin küsur insanın eşdeğer beklediğini, 5 milyar da puan bulunduğunu belirterek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini, aksi halde mevcut kaynakların da “peşkeş” çekilmesi ihtimali olduğunu ileri sürdü.

Çaluda, 25 bin nüfusa ulaşan Lefke’de çarpık yapılaşma yaşandığını ifade ederek, Lefke için imar planı hazırlanarak betonlaşmanın önlenmesi, imar planı hazırlanıncaya kadar da emirnamenin süratli bir şekilde uygulamaya konmasını talep etti.

Lefke’ye kaymakamlık binasının bu yıl içinde başlatılması talebinde bulunan Çaluda, bölgede kırsal arsa sorunu yaşandığını dile getirdi.