Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. 

Güncel konuşmaların yapıldığı toplantıda, dövizdeki artışa yönelik önlemler, seyrüsefer harçları, Girne limanındaki sorunlar ve tarımsal faaliyetler yanında dün akşamki liderler buluşması ve bundan sonra atılacak adımlarla ilgili görüş ve öneriler de tartışıldı.

Genel Kurul’un bir sonraki toplantısı 24 Nisan Salı günü gerçekleştirilecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Pazartesi yapılamayacak Meclis Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan’da saat 10.00’da yapılacak. 

TÖRE: ” ‘UNİTED CYPRUS’ PEŞİNDE KOŞMAK HAYAL”

UBP Milletvekili Zorlu Töre “Rum-Yunan Zihniyetinde Değişiklikler Var Mı? konulu bir konuşma yaptı. 

Liderlerin dün akşam gerçekleştirdikleri sosyal içerikli yemeğe değinen Töre, Rum tarafının zihniyetinde bir değişiklik olmayacağını yaşanan tarihi süreç içinde gördüklerini kaydetti. 

Sürecin sona ermesi gerekirken, sürekli tekrarlanmasını eleştiren Töre, Kıbrıs’ta Yunan zihniyetinin sebep olduğu iki ayrı devlet bulunduğunu, ”United Cyprus” peşinde koşmanın hayal olduğunu söyledi. 
EOKA, Elam, Kilise ve Rum-Yunan ikilisinin zihniyetinin değişmediğini vurgulayan Töre, Kıbrıs’ta barış denildiğini, ancak şu anda zaten Kıbrıs’ta bir barış olduğunu belirtti. 

Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye ile deniz ve hava üssü oluşturulması konusunda bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Töre, Savunma İşbirliği Anlaşması Çerçevesinde bunun gerçekleştirilmesini istedi.

HASİPOĞLU: “BUNDAN SONRA ATILACAK ADIM KONUSUNDA MECLİS İRADE ORTAYA KOYMALI”

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, “Liderler Yemeği’nin Yeni Sürece Etkisi” konusunda yaptığı konuşmada, dün gerçekleştirilen liderler görüşmesinde her iki tarafın beklentilerinin farklı olduğunu söyledi. 

Hasipoğlu, “Rum tarafının buna alelade bir görüşme gibi baktığını, Türk tarafının ise müzakerelerin yeniden başlayacağı yönünde beklentileri olduğunu” kaydetti. 

“Cumhurbaşkanı artık bu aşamadan sonra yapılacak bir şey yok diyorsa, burada KKTC Meclisinin bir adım atması gerekir” diyen Hasipoğlu, bundan sonra atılacak adım ve müzakereler başlayacaksa Meclisin bu konuda bir irade ortaya koyması gerektiğini söyledi. 

“MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANMALI”

Bu konuda Meclis’in olağanüstü toplanması düşüncesini dile getiren Hasipoğlu, müzakere sürecinde konuşulmayan hiçbir konu kalmadığını, Meclisin de bir durum tespiti yaparak, Kıbrıs Türk tarafının artık yoluna devam etmesi gerektiğini söyledi. 

BM’nin Kosova’da olduğu gibi sürecin çöktüğünü ilan etmesi gerektiğini vurgulayan Hasipoğlu, müzakerelere devam edilip edilmeyeceği konusunda Meclisin karar üretmesi gerektiğini yineledi. 

Artık halkın, Meclisin dünyadan, AB’den önünü görmesi için talepte bulunmasının zamanın geldiğini vurgulayan Hasipoğlu, Kıbrıs konusunda son aşamadaki sonucu talep etmediklerini, görmek istemediklerini kaydetti. 

Meclisin artık halka dönmesi, belki halkın ne istediğine dair bir referandum yapılması gerektiğine işaret eden Hasipoğlu, dünyanın, kamuoyunun dikkatini çekecek bir irade ortaya konulması gerektiğini, yoksa Rum tarafının tutumundan vazgeçmeyeceğini vurguladı.

AKANSOY: “TEMASSIZLIK HER İKİ TARAF İÇİN DE KAYIP” 

CTP Milletvekili Asım Akansoy da “Kıbrıs Sorununda Son Gelişmeler ve Federal Çözüm” konusunda konuşma yaptı. 

Dün akşam gerçekleşen görüşmeye değinen Akansoy, Crans Montana’da görüşmeler koptuktan sonra yaklaşık 10 aydan sonra liderlerin bir araya geldiklerini kaydetti. 

CTP’nin bu görüşmelerin önemli olduğunu düşündüğünü dile getiren Akansoy, temassızlığın her iki tarafa da kayıp sağladığı görüşünü dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarına ve bugüne kadar gelinen sürece değinen Akansoy, Güney Kıbrıs’ın şu anda nasıl bir yaklaşım içinde olduğunu bilmediğini ve onu da görerek yorum yapabileceklerini söyledi. Akansoy, sonuç alınamamasının temel nedenlerinin birinin de ön koşullar olduğunu dile getirdi. 

Dün akşamki görüşmeden çıkan önemli noktalar olduğunu ifade eden Akansoy, bunlardan birinin Aplıç Kapısıyla ilgili 15 Eylül tarihinin ifade edilmesi, Derinya Kapısı ile ilgili de 1 Temmuz tarihinin zikredilmesi olduğunu kaydetti. 

Akansoy, kapılar konusunda mutlaka birlikte açılması gibi bir zarurete ihtiyaç olmadığını daha önce dile getirdiğini söyledi. 

Akansoy, CTP’nin müzakerelerin Guterres çerçevesinde, belli bir tarih odaklı olması ve BM’nin daha aktif olabileceği şekilde başlamasını istediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Genel Kurul toplantısı sona erdi. 

Genel Kurul’un bir sonraki birleşimi 24 Nisan Salı günü saat 10.00’da yapılacak.