Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, trafikten toplanan paraların hükümetin kasasına gittiğini ifade ederek, ciddi ekonomik bir kaynak haline gelen ancak kangrenleşen sorunlar ve can kayıpları nedeni ile günden güne içinden çıkılmaz bir hal alan KKTC trafiğine geri dönüşünün yapılmamasını eleştirdi. 

"Her yıl trafik düzenlemelerine zam yapılıyor" 

Her yıl yasa gereği trafik düzenlemelerinde ya da var olan uygulamalarda zam yapıldığını dile getiren Avcı, trafik alanından toplanan paraların özelde daha çok trafikteki sorunların çözümü için kullanılması gerekirken, bu paraların hükümet kasasına giderek, ağırlıklı olarak prim, teşvik ve maaş ödemelerinde kullanılmasını eleştirdi. 

"Trafikten toplanan para gelir kapısı oldu"

Sabit trafik kameraları cezaları, trafiğe kesilen cezalar, ehliyet ve araç vergilerinden toplanan paraların, ülke kasası için ciddi bir gelir kaynağı olarak ekonominin neredeyse lokomotif para toplama alanına geldiğine işaret eden Avcı, buna rağmen her gün ölümlerin, altyapı sorunlarının arttığı KKTC trafiğine gerekli katkının yapılmadığını kaydetti.

"Trafikten toplanan paralar tekrar trafiğe dönmeli"

Trafikten toplanan paraların yeniden ülke trafiğine dönmesi gerektiğinin altını çizen Avcı, “Çünkü bizim trafiğimizin buna ihtiyacı var. Ehliyet alınırken ödenen harçlar, seyrüseferler, araç muayeneden toplanan paralar, toplanan trafik cezaları ve araba satışlarından, akaryakıttan toplanan gelirlerin tümü devletin genel bütçesine aktarılıyor ve trafiğe de bunun çok küçük bir miktarı harcanıyor” dedi. 

“Büyük paralar toplandığı halde bu paralar vatandaşa hizmet olarak dönmüyor”

Trafikten devlet kasasına akan paranın fabrikasyon sistemine bağladığına da işaret eden Avcı, bu paraların çok ciddi gelir kaynağı olarak ekonomiye katkı sağlayan trafiğin nitelikli bir şekilde iyileştirilmesinden öte, parasal bir kaynak olarak görülmesini eleştirdi. 

Avcı, “Büyük paralar toplandığı halde bu paralar vatandaşa hizmet olarak dönmüyor” şeklinde konuştu. 

“En fazla pay insan canı ile ilgili olan trafiğe harcanmalı” 

Trafik alanının insan canı ile eşit tutulacak derecede önemli olduğunun altını çizen Avcı, trafikten toplanan paralar olmasa dahi, ülke bütçesinden en fazla payın ayrılması gereken bir konumda olduğuna vurgu yaptı. Avcı, toplanan paraların yolların yapımı, araçların muayenesinde ya da sürücülerin testlerinde kullanılması gereken cihazların alımı için harcanması gerektiğini ifade etti.

Muayene cihazı yok, muayeneden para alınıyor

Mehmet Avcı, KKTC’de araç muayene cihazı olmamasına rağmen, gözle yapılan ve kabul edilebilir olmayan çağ dışı bir muayene yöntemi kullanılarak, araç muayene parasının alınmasına dikkat çekerek, amacın araçların kontrol edilerek ülke trafiğindeki sorunları en aza indirmek olmadığı, aksine yaparmış gibi gösterilerek ciddi para akışını sağlamak olduğunu söyledi.  

“Vatandaşı kandırıyorlar”

Araç muayene cihazının sadece Lefkoşa’da küçük araçlar için olduğuna vurgu yapan Avcı, büyük arabaları muayene edecek bir cihazın olmadığını dile getirdi. Avcı şöyle konuştu: “Diğer muayene merkezlerinde ve otobüs ve kamyon muayene aleti olmaması ve muayeneler yapılmadığı halde, bunlardan para alınmaktadır. Bu da vatandaşı kandırmaktan öte bir şey değildir.  

Cihaz olmamasına rağmen para toplanıyor ve para toplanmasına rağmen yine cihaz alınmıyor. Muayene eder gibi yapıyorlar. Ben arabamın, kamyonumun muayene olduğunu sanıyorum ancak muayenesini yapacak cihaz yok ki olsun.”

"Radar paraları da trafiğe harcanmıyor"

Avcı, “Bu muayeneden toplanan paralarla cihazın alınması gerekir, gelen cezalardan trafiği güçlendirecek şekilde personel ve cihaz alımı yapılması gerekir, radar cezalarından toplanan paralar 3 yıl öncesine kadar sadece trafik için harcanırdı, şimdi Meclis’te yasa değişikliği yapıldı ve öncelik trafik denilmesine rağmen, yine hükümetin genel bütçesine aktarıldı” dedi.