Girne Belediyesi, Alsancak , Lapta ve Çatalköy Belediyeleri işbirliğinde, Kıbrıs Türk Esnaf ve  Zanaatkarlar  Odası ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği  katkılarıyla, bölgede, katı atık hizmetlerinin  geliştirilmesi amacıyla , AB kaynaklı “Transfer İstasyonu ve Geliştirilmiş Atık Yönetim Hizmetleri”projesini hayata geçiriyor.

36 ayda tamamlanacak projeyle , Girne Batı Çevre Yolunun  Güneyinde, bir transfer  istasyonunun hayata geçirilmesi,  Girne, Alsancak, Lapta ve Çatalköy Belediyelerindeki katı atık  yönetimlerinin iyileştirilerek , yaşam standartlarının  yükseltilmesi hedefleniyor.

Girne Belediyesi yönetiminde,  Alsancak , Lapta ve Çatalköy Belediyeleri’nin işbirliği ,Kıbrıs Türk Esnaf ve  Zanaatkarlar  Odası ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği katkılarıyla 36 ayda tamamlanacak projenin , 788 bin 463 euro olan toplam maliyetinin, 709 bin 617 euroluk kısmı AB tarafından hibe edilecek..

Projeyle iglili olarak,  bugün The Olive Tree Otel’de bir tanıtım toplantısı düzenlendi.Toplantıya Girne Belediye  Başkanı Nidai Güngördü, Lapta  Belediye  Başkanı Fuat Namsoy, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ve Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, Avrupa Komisyonu Birim Başkan Yardımcısı  Renay Henoumont, Avrupa Komisyonu Toplum Kalkınması  ve Kültürel Miras Bölüm Yöneticisi Agustin Moya Colorado  ve belediyelerin  ilgili birim personeli katıldı.

Etkinlikte projeyle ilgili sunum yapan, proje asistanı Burcu Nesimoğlu, Girne Belediyesinin , kuzey sahil şeridinde  ilk olacak transfer  istasyonu oluşturma  fikrini,AB tarafından  toplum  kalkınması 4’üncü  hibe programı  kapsamında  finanse  edilen  “Transfer istasyonu  ve geliştirilmiş  atık yönetimi hizmetleri”projesiyle hayata  geçirme fırsatı bulacağını belirtti.

Transfer istasyonunun,   atık depolama alanı  değil, yerel  atık depolama araçları  atıklarını daha büyük araçlara  yüklemek ve geri  dönüşüm  , artıma veya bertaraf için  bitiş noktasına  nakledilmek üzere  geçici olarak  boşaltacağı  bir işleme alanı  olacağını söyleyen  Nesimoğlu, projeyle katı atık toplama  hizmetlerinin verimliliğinin arttırılacağını ayrıca  atık toplama konusunda  rota optimizasyonu  gerçekleştirilmesiyle Girneli’lerin  daha çevreci estetik ve sağlık açısından daha   gelişmiş katı atık toplama hizmeti ve  çevre koşullarına kavuşacağını ifade  etti.

Avrupa Komisyonu Birim Başkan Yardımcısı  Renau Henoumont ise, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk  toplumunu desteklemek için 10 yıldan  çalıştığını belirterek, yerel yönetimlerle  işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Büyük önem taşıyan katı atık yönetimi konusunun, ada ülkelerinde ayrı bir öneme sahip olduğunu  kaydeden  Henoumont,yaklaşık 800 bin euroluk  bir yatırım olan 3 yıllık  projeyle,  bölgede atık  toplama hizmetlerinin  verimliliği ve kalitesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Halkın refahını yükseltecek  projede, 4 belediyenin işbirliği yapmasının da ayrı bir önem taşıdığına dikkat çeken Henoumont, projenin tamamlanmasıyla , katı  atık yönetimi ve  toplumda katı atığın azaltılması konularında önemli ilerleme kaydedileceğine inanç belirtti.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, Girne Belediyesi tarafından Lapta , Çatalköy ve Alsancak Belediyeleri işbirliğinde yürütülecek projenin, Sibel Siber’in başbakanlığındaki  geçici hükümet döneminde  gündeme geldiğini ve proje için, Girne batı çevre yolunun güneyinde, arazi tahsis edildiğini  anımsattı.

Güngördü, İstasyon’un , Girne Belediye sınırlarında bulunması nedeniyle,  Girne Belediyesi tarafından yürütüleceğini  ancak diğer belediyelerin de  projede paydaş olduğunu ifade etti.

Ülkede atık yönetimi konusunda çözülmesi gereken ciddi sorunlar olduğunu  belirten Güngördü,  4 belediyenin yapacağı işbirliğiyle , kuzey sahil şeridinde sorunla ilgili öneml iyileşme kaydedileceğine inanç belirtti.

Ülkede atıkların sınıflandırılarak toplanması ve geri dönüşüm imkanının  kısıtlı  olmasının üzücü olduğunu dile getiren Güngördü, geri dönüşümle katı atık miktarının  azaltılması gerektiğini söyledi.

Atıkların sınıflandırılması ve geri dönüşümün hayata geçirilebilmesi  için toplum genelinde farkındalık oluşturulması gerektiğine  dikkat çeken Güngördü, bu konuda,  ilkokullardan başlayarak ciddi bir eğitim verilmesi için, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Belediyeler ve ilgili tüm kesimlerin işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Birçok ülkenin katı atıkları geri dönüştürerek, hem katı atığı azalttığını hem de  maddi kazanç elde ettiğini anımsatan Güngördü, AB’ye, 4 belediyeye güvenerek projeye finansman sağladığı için teşekkür etti.