Kıbrıs Postası'ndan Rahmican Çalışkan'ın haberine göre, Her yıl olduğu gibi bu yıl da Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye günübirlik turlarla turist getirilmesinden, turistik bölgelerdeki orta ölçekli Rum esnafın rahatsızlık duyduğu kaydedildi. Rum basını, Türk Lirasının değer kaybetmesi sebebiyle turistler için KKTC’nin Güney Kıbrıs’tan yüzde 30-35 daha ucuz hale geldiğini; bunu fırsat bilen kişilerin ise Girne, Gazimağusa, Karpaz gibi noktalara günübirlik veya konaklamalı turlar düzenlediklerini belirtti. Bazı turizm acenteleri ise KKTC’nin yiyecek içecek ve alışveriş bakımından Güney Kıbrıs’ın ünlü turistik semtleri ve şehirlerinden çok daha ucuz olduğu konusunda reklam yaptıkları öğrenildi.  

“YERLİ HALKIMIZ GÜNEY'DEN ET DIŞINDA ALIŞVERİŞ YAPMIYOR”

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tugla, iddiaları doğrulayarak, KKTC’de fiyatlar konusunda Güney Kıbrıs’a göre avantaj olduğunu ve bunun nedeninin ülkemizde yaygın olarak bulunan imitasyon eşyalar olduğunu söyledi. Geçmişte, fiyatlar konusunda avantajın olmadığını da belirten Tulga, ülkemizde şu anda 1-2 ürün dışında fiyat konusunda büyük bir ucuzluk olduğunu kaydetti ve “Yerli halkımız artık Güney’den et dışında alışveriş yapmıyor” ifadelerini kullandı. 

“ORTAK ETKİNLİK TEKLİFİMİZİ MAZERET SUNARAK REDDEDİYORLAR”

Kuzey Kıbrıs’taki fiyat farkının Güney’deki esnafı hep rahatsız ettiğini dile getiren Hürrem Tulga, bunu bazı çalışmalar sonucunda tespit ettiklerini de sözlerine ekledi. “Güneydekilere ortak etkinlik teklifi yaptık, ama ne yaptıysak kabul ettiremedik” diye konuşan Tulga, KKTC’de fazlasıyla imitasyon olduğu söylediklerini ve bu nedenle ortak etkinlik tekliflerini reddettiklerini işaret ederek, bunun bir mazeret olduğunu da belirtti. 

“İMİTASYONA YATMAMALIYIZ, ÜLKEMİZ İMAJI İÇİN NEGATİF…”

Ülkemizde yaygın olan imitasyon ürünlerinin büyük bir avantajı olduğunu, fakat bunun alışkanlık haline getirilmemesi gerektiğini savunan Hürrem Tulga, Ülkemizde yerli üretimin yaygın olmadığı için büyümenin de olmadığını, imitasyon ürünlerinin avantajlı olmasının, yabancı para bazında alınan ev kiralarını, ulaşım, elektrik ve petroldeki artışı karşılayamadığını belirterek, “İmitasyona yatmamalıyız, bu durum ülkemizin imajı için negatif bir algı oluşturuyor” dedi. 

Güney’den gelen turist için fiyatların avantajlı, fakat ada dışından gelen turistler için dezavantajlı olduğuna vurgu yapan Tugla, yabancı ülkelerden gelen turistlerin Kuzey Kıbrıs’a özgü ürünleri istediklerine dikkat çekti ve imitasyonun, yerel ürünler için de tehlikeli olduğunu dile getirdi. 

“KORSAN ÜRETİM %70 CİVARINDA”

Ülkemizde korsan üretimin yüzde 70 civarlarında olduğunun altını çizen ve bu rakamın dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyleyen Hürrem Tulga, Türkiye’de çok sıkı denetim olduğu için bu rakamın yüzde  20’yi aşmadığını belirterek, “Bizde de yasa var, fakat uygulanmıyor” ifadelerini kullanarak, yasanın kademeli ve esnafı da mağdur etmeyecek şekilde uygulanması gerektiğini dile getirdi. 

“ESNAFIMIZ ACENTELER TARAFINDAN SABOTE EDİLİYOR”

Bazı seyahat acentelerinin, turistleri anlaşmalı merkezlere götürdüğünü, dolayısıyla çarşıdaki esnafın, kendilerine turist gelmemesinden şikayetçi olduğunu aktaran KTEZO Genel Koordinatörü Tugla, “Bizim esnafımız acenteler tarafından sabote ediliyor” dedi.

“GÜNEY'DEN KUZEY'E GEÇENLER İÇİN ÖNLEM ALIYORLAR”

Güney’den Kuzey’e geçen turistin Güney Kıbrıs devleti ve Güney’deki kuruluşlar için sıkıntılı olduğuna vurgu yapan Tulga, “Güney’den Kuzey’e geçenler için önlem alıyorlar” dedi ve son günlerde, sınır kapılarında Rum polisi tarafından, imitasyon ürünlere yönelik denetimlerin arttığını, imitasyon ürünlerinin bulunduğu takdirde Rum polisi tarafından el konulduğunu söyledi.