Havadis'ten Duygu Alan'ın haberine göre, Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin KKTC’ye olan talebi, ülkede bu alanda ciddi bir sektör oluşması sonucunu doğurdu.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, KKTC’de faaliyet gösteren tüp bebek merkezlerinde 2017 yılında toplam bin 754 tüp bebek işlemi uygulandı.

İstatistiklere göre, Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi Elite Hospital’da 1 yılda toplam 257 tüp bebek işlemi uygulanırken Doğuş Tüp Bebek Merkezi’nde 289, YDÜ Tüp Bebek Merkezi’nde 84, KOLAN Tüp Bebek Merkezi’nde 132, Lefkoşa Tüp Bebek Merkezi’nde 31, Gyno Life Tüp Bebek Merkezi’nde 324, UKCFA Tüp Bebek Merkezi’nde 170, DÜNYA Tüp Bebek Merkezi’nde 214, EURO CARE Tüp Bebek Merkezi’nde 24, BRİTİSH IVF Tüp Bebek Merkezi’nde 102, EURO IVF Tüp Bebek Merkezi’nde 141, Ortadoğu & Balkanlar Tüp Bebek merkezi’nde 76 tüp bebek işlemi  uygulandı.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ALTERA Sağlık Hizmetleri Tüp Bebek Merkezi’nde

2017 yılı içerisinde hiç tüp bebek işlemi yapılmadı.

298 donör sperm dışarıdan geldi

Sağlık Bakanlığı’nın KKTC de faaliyet gösteren Tüp Bebek Merkezlerine ait 2017 yılı verilerine göre, akredite merkezlerden gelmesine izin verilmiş donör Sperm sayısı 298.

İstatistiklere göre, akredite merkezlerden gelmesine izin verilmiş 298 donör spermden 3’ü Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi Elite Hospital’da, 81’i Doğuş Tüp Bebek Merkezi’nde, 6’sı YDÜ Tüp Bebek Merkezi’nde, 40’ı KOLAN Tüp Bebek Merkezi’nde, 17’si Lefkoşa Tüp Bebek Merkezi’nde, 48’i Gyno Life Tüp Bebek Merkezi’nde, 5’i DÜNYA Tüp Bebek Merkezi’nde, 13’ü EURO CARE Tüp Bebek Merkezi’nde, 24’ü BRİTİSH IVF Tüp Bebek Merkezi’nde, 50’si EURO IVF Tüp Bebek Merkezi’nde, 11’i de Ortadoğu & Balkanlar Tüp Bebek Merkezi’nde yapılan tedavilerde  kullanıldı.

Ciddi maliyet

Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyenler bu uğurda hatırı sayılır paralar harcıyor. Bazı çiftler ilk demede çocuk sahibi olma hayaline kavuşurken ilk tedaviden olumlu sonuç alamayan bazı çiftler, iki veya 3 kez bu yöntemi deniyor.

Havadis’in edindiği bilgilere göre, ülkemizdeki merkezlerde her bir tüp bebek işlemi uygulaması için çiftler, 5 bin Euro ile 7 bin Euro arasında ücret ödüyor.

Rekabet büyük

KKTC genelinde tüp bebek merkezi sayısının artması ile merkezler arasında da rekabet başladı.

Bazı tüp bebek merkezleri, yurt dışından tedavi için gelen çiftlerin konaklama ve gidiş dönüş uçak bileti masraflarını da karşılıyor.

Evlilik bağı koşulu var

Tüp bebek yöntemi Türkiye’de de KKTC’de de uzun yıllardır uygulanan bir yöntem.

Ancak, Türkiye’de tüp bebek yönteminin uygulanması için kadın ve erkeğin arasında resmi evlilik bağının bulunması gerekiyor.

KKTC’de ise tüp bebek yönteminin uygulanması için hem Kıbrıslı Türklerde hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarında kadın ve erkeğin arasında resmi evlilik bağı koşulu aranırken diğer ülke vatandaşlarında böyle bir koşul öne sürülmüyor.