Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, Başbakan Erhürman’ın Londra’daki Kıbrıslı Türklerle buluşma gecesinde vurguladı

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, dün akşam Londra’da gerçekleştirilen Başbakan Erhürman’ın Londra’daki Kıbrıslı Türklerle buluşma gecesinde bir konuşma yaparak turizm sektörü için İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerden yardım ve destek beklediklerini ifade etti.

Çağıner, “böyle bir organizasyonun yapılması şüphelerimiz vardı. Her zaman gidiyoruz konuşuyoruz, bir şey olmuyor diye. Sayın Başbakanımız ile birlikte ve birlik başkanlarımızla yapmış olduğumuz toplantıda ben şunu söyleyebilirim. Samimiyeti gördüm” dedi.

Toplantıların amaçlarının tek bir amacı olduğunu kaydeden Çağıner, Kıbrıs Türk toplumunu kendi anavatanı ile birleştirecek her türlü ekonomik faaliyete ve her türlü kültürel faaliyete destek olmak olduğunu söyledi.

Çağıner, “bunun taahhüdünü vermek istiyorum. Burada yaşayan Kıbrıs Türk toplumu ile KKTC arasında köprü kurma görevini de turizm sektörü alacak. Bizler de yıllarca burada turizm ile uğraşan kişiler olarak buradaki toplumun Kıbrıs’ta tatil yapmasında ve seyahatlerde azalma olduğunun farkındayız. Bu farkındalığı aslında azalmanın sebebiyetinin birinin de Kıbrıs’tan kaynaklanan sebeplerden olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sorunları daha fazla dinleyeceğiz”

Çağıner konuşmasına şöyle devam etti: “Buraya geldiğim zaman bir hanımefendi bana bir soru sordu. Biz bayramda tatile gelmek istiyoruz. Ama otellerin ayırmış oldukları kontenjanların çok pahalı olduğunu söyledi. Bu bir eleştiri ve doğru. Demek ki bizim burada daha çok dinlememiz gerekiyor. Sorunları anlamamız gerekiyor ki Kıbrıs’a döndüğümüz zaman kendi birlik üyelerimizle burada yaşayan Kıbrıs Türk toplumunun hassasiyetine önem vermemiz gerekiyor. Çünkü siz tatil yapmaya gelmeyi bırakırsanız ondan sonra sizin çocuklarınız gelmez, sizin çocuklarınız gelmezse zaman geçtik sonra bağlarımız kopar. Bizim birinci görevimiz sizi oraya getirtmek için daha davetkar daha iyi hizmet edecek şekilde ağırlamaktır.”

“Turizm büyüyor”

Çağıner, Kıbrıs’ta turizmin büyüdüğünü ve 25 bin yatağa ulaşıldığını ifade ederek “1 milyon 200 bin turist ve yaklaşık 1 milyar dolar turizm gelirinden bahsediyoruz. Turizm sektörü bugün KKTC bütçesinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Sadece Londra’daki Türk toplumunu tatil yapmak için beklemiyoruz. Oraya yabancı iş adamları geliyor, bu insanlar adamızı bilmemelerine rağmen, adanın siyasi durumunu bilmelerine rağmen adaya gelerek bu yatırımları yapıyor. Biz de biliyoruz ki Londra’daki Kıbrıslı Türk iş adamlarında sermaye birikimleri mevcut. Bu yatırımları layıkıyla yapabilecek durumdalar. Biz kendi insanımızın yatırım yapmasını istiyoruz” dedi.

“KKTC eski KKTC değil”

Geçmişten gelen bazı kötü hikayelerin olduğunu kaydeden Çağıner, “Kıbrıs 10 yıl önceki Kıbrıs değil. Biz şunu taahhüt etmek için birlik başkanları olarak buraya geldik. Herhangi bir yatırımcı Londra’dan gelip yatırım yapmak isterse turizm ve sanayi konusunda biz kendisinin o yatırımı gerçekleştirmesi süresince yalanacak tüm sorunların çözülmesi için yardımcı olacağız. Yalnız değilsiniz tek değilsiniz hepimiz biriz. Biz sizin adınıza sizin için mücadele vereceğimizin taahhüdü veriyoruz. Lütfen gerek tatil yaparak gerekse yatırım yaparak ülkemizde ziyaretlerimizi kısıtlamayalım. Biz Kıbrıs’taki yatırımcılar olarak kendi önlemlerimizi alacağız ama sizlerin de destek vermenizi istiyoruz.

Ambargolar altında turizm yapmak evet zor. Ama başarıyoruz. Rakamlarımız gerçekten iyi rakamlar. Nüfus oranına baktığımız zaman aslında çok kötü bir noktada değiliz. Ana piyasamız olan İngiltere’den daha çok turist gelmesi için sizin de yardımlarınızı bekliyoruz. Biz önümüzdeki dönemde üzerimize düşeni yapacağız sizlerden de gerek tatil yaparak gerekse KKTC’de tatili teşvik etmek için destek istiyoruz” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.