Kazak sanatçı Andrey Orazbayev’in, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı “Hafızaların Haritası” adlı kişisel resim sergisi, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu tarafından, Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane’de açıldı. Andrey Orazbayev’un 30 eserinden oluşan sergisi, Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonunda 20 Haziran’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 369’uncu sergisi olma özelliği taşıyan “Hafızaların Haritası” sergisinin açılışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin müzecilik ve kültür hayatı ile ilgili önemli bir açıklama da yapıldı. Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Yakın Doğu Oluşumu işbirliğinde kurulacak Kıbrıs Arkeoloji Müzesi ile mülkiyeti Turizm ve Çevre Bakanlığı’nda olan arkeolojik eserlerin, düzenlenecek süreli sergilerle gün yüzüne çıkarılacağı açıklandı.

Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonunda düzenlenen serginin açılış konuşmasını Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu gerçekleştirdi. Açılışta sırasıyla Kazak sanatçı Andrey Orazbayev, Yakın Doğu Oluşumu Müzeler Daire Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ve Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: Bu Dar Günlerimizde Gerçekleştirilen Sanat Etkinlikleri Toplumumuza Yapılan En Büyük Hizmetlerin Başında Gelmektedir”

Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Kazak sanatçı Andrey Orazbayev’in Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı “Hafızaların Haritası” adlı kişisel resim sergisinin, Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçeklen ilk etkinlik olduğunu hatırlatarak, topluma umut ve ışık olacak sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Konuşmasında büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur” sözüne gönderme yapan Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, “Yakın Doğu Oluşumu, teknoloji, resim ve heykel füzyonu Atatürk’ün bu sözle çizdiği vizyonu Kuzey Kıbrısımızda hayata geçirmek için bütün gücüyle çalışmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Yakın zamanda Turizm ve Çevre Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Kıbrıs Arkeoloji Müzesi’nin kurulumunu tamamlayacağız.”

Yakın Doğu Oluşumu Müzeler Daire Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ise, “Hafızaların Haritası” sergisinin Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin düzenlediği 369’ncu sergi olduğunu vurgulayarak Yakın Doğu Oluşumu’nun müzeleri ve sergileri ile ülkenin kültür sanat hayatına değer katmaya devam edeceğini söyledi.

Kıbrıs topraklarının tarih boyunca doğu ve batı medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Tarih boyunca Mısırdan Perslere, Romalılardan Bizanslılara, Venediklilerden Osmanlı İmparatorluğuna birçok batı ve doğu medeniyetine ev sahipliği yapmış bu topraklar çok zengin bir kültür ve sanat geleneğine sahip. Yakın Doğu Oluşumu olarak bugün de bu bereketli toprakların mirasına yaraşır bir kültür sanat ortamı oluşturmak için çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Yakın zamanda Turizm ve Çevre Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Kıbrıs Arkeoloji Müzesi’nin kurulumunu da tamamlayacaklarını söyleyen Prof. Dr. Özkul, “Mülkiyeti Turizm ve Çevre Bakanlığı’nda olan Kıbrıs topraklarının tarihini, kültürünü ve sanatını yansıtan arkeolojik eserleri, bakanlığımızla imzalayacağımız protokol uyarınca düzenlenecek süreli sergilerle Kıbrıs Arkeoloji Müzesi’nde insanlıkla buluşturacağız” ifadesini kullandı.

Konuşmasına, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’in “Bizlerin tek gayesi bu topraklarda var olmak ve kökleşmektir” sözleriyle devam eden Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Suat Hocamızın da ifade ettiği gibi bizler, gelecek kuşaklara birçok alanda olduğu gibi sanat alanında da yol gösterici olmak için çalışıyoruz” dedi.

Kazak sanatçı Andrey Orazbayev’in birbirinden değerli 30 eserini bir araya getiren “Hafızaların Haritası” adlı kişisel sergisin Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonunda 20 Haziran’a kadar açık olacağını hatırlatan Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, konuşmasını “Bütün sanatseverleri bu eşsiz eserleri görmek için Girne Üniversitemize davet ediyoruz” sözleriyle sonlandırdı.

Andrey Orazbayev: “Dr. Suat Günsel, bize normal yoldan fazlasını, otobanda limitsiz hızda gidebilme fırsatı verdi.”

Sanatçı Andrey Orazbayev ise konuşmasına, bir sanatçı için yaratıcı olmanın, fikirleri hayata geçirmenin, sergilere katılmanın çok değerli olduğunu söyleyerek başladı. Sanat üretmek için çıktıkları yolda, sanatçılar olarak yaşadıkları zorlukları “trafik sıkışıklığı”na benzeten Orazbayev, “Dr. Suat Günsel, bize normal yoldan fazlasını, otobanda limitsiz hızda gidebilme fırsatı verdi. Bu yolda gitmek bizim için çok büyük bir zevktir. Bu vesileyle Dr. Suat Günsel’e, Günsel Ailesinin tüm bireylerine, Yakın Doğu Oluşumuna ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesinin oluşumunda katkı koyan herkese şükranlarımı sunuyorum“ ifadesini kullandı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu: “Yakın Doğu Ailesi KKTC’nin Sembolü Haline Geldi”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konuşmasına Yakın Doğu Oluşumu’nun sadece ülke ekonomisine yön veren yatırımlarla değil, kültür sanat alanında oluşturduğu üretkenlikle de KKTC’nin sembolü konumuna geldiğini söyleyerek başladı. Bakan Ataoğlu, “Bugün Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 369’uncu sanat sergisinin açılışını yapıyoruz. Hepimizin, bu sayının gelecek sergilerle çok daha büyük bir seviyeye ulaşacağına şahitlik edeceğimize inanıyorum. Yakın Doğu Ailesine ve sanatçı Andrey Orazbayev‘e bu değerli sergiye imza attıkları için teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uzun yıllar boyunca müze anlayışının çok geride kaldığını söyleyerek, “Yakın Doğu Oluşumu’nun kuruculuğunu yaptığı müzeler ve Turizm ve Çevre Bakanlığının restorasyon çalışmalarını yürüttüğü müzelerle birlikte müzecilik alanında ülke olarak çok büyük bir atılım içerisindeyiz” ifadesini kullandı.

“Yakın Doğu Oluşumu ile işbirliği içerisinde çok yakında açılışını yapacağımız Kıbrıs Arkeoloji Müzesi ile ilgili çalışmalara devam ediyoruz” diyen Bakan Ataoğlu, “Bakanlık olarak bu girişimin önünü açmak ve arkeolojik eserlerimizi halkımızla buluşturmak için çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konuşmasında, müzecilik ve sanat alanında atılan her adımının bir yandan önemli bir kültürel birikim yaratırken diğer yandan ülke turizmine de büyük bir katkı yapacak potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Bakan Ataoğlu, Kıbrıs Arkeoloji Müzesi’nin de bu yönüyle de büyük bir potansiyel taşıdığını sözlerine ekledi.