Yeni Bakış gazetesinden Özlem Çimendal'ın haberine göre; KKTC’nin lokomotif sektörlerinin başında gelen turizmin tanıtım ve reklam çalışmaları ile erken seçim tarihinin ocak ayına denk gelmesi sektör temsilcilerini endişelendirdi. Ayrıca birçok yasal mevzuatın eksikliği de seçim öncesi turizm sektörünü çıkmaza sokmaya devam ediyor. 

KITSAB Başkanı Erkan Kilim:  

“Ercan’dan gelen turistlere teşvik düşürüldü”

Direkt uçuşlardan doğan farkın kapanması için TC destekli turizm teşviklerinin verildiğini anlatan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim, Güney’den gelen turistler için de bu teşvikin başlatıldığını kaydetti. Kilim, verilen bu teşviklerin daha sonra Ercan’dan gelen turistler için düşürüldüğünü ve bunun turizme yansımasının ise olumsuz olduğunu ifade etti. Dünyada birçok ülkenin teşvik sistemini kullandığını dile getiren Kilim, bu uygulamanın sadece KKTC’ye has olmadığını vurguladı. 

“2018 turizm için riskli olacak”

KKTC Turizm Bakanlığı’nın Türkiye çapında tanıtım ve reklam faaliyetlerinde olumlu ilerleme kaydetmesine rağmen, dünya çapında özellikle de İngiltere pazarında oldukça geri olduğunu dile getirdi. Kilim, “Avrupa’da maalesef hiçbir tanıtım çalışması yapılmadı. Akdeniz çanağında olumlu gidişat varken aynı şeyleri Avrupa ülkeleri için söyleyemiyoruz. 2018 turizm açısından risklerle dolu bir yıldır. 2016-2017 yılları arasında Türkiye’de meydana gelen olumsuzluklar tur operatörlerini Türkiye coğrafyasından çıkarmıştır. Programlarını iptal etmişlerdir. Bu tur operatörleri ve seyahat acenteleri Kuzey ve Güney Kıbrıs’a kaymıştır. Ancak bu operatörler tekrar Türkiye’ye döneceklerdir. Dolayısıyla Güney ve Kuzey Kıbrıs’ta boşluklar oluşacak. 2018 yılında iki büyük otelimiz faaliyete geçecek ve bizim de bu yönde çalışmalarıma başlamamız lazım ki kotalarımızı doldurabilelim” dedi. 

“Turizm çalışmaları ile seçimlerin ocak ayına denk gelmesi dezavantaj”

Turizmde reklam ve pazarlama çalışmalarının genel olarak ocak ayı gibi başladığına dikkat çeken Kilim, erken seçim döneminin de bu tarihlere denk gelmesi nedeniyle turizmin olumsuz etkileneceğini savundu. 

“Turizmin 7 aylık kaybı olacak”

Erken seçim nedeniyle lokomatif sektör turizmin 7 aylık bir kaybı olacağının  altını çizen Kilim, “Yeni hükümetin gelmesi, bizimle istişare içerisinde plan program belirlemesi ve daha birçok atılacak adımı da var sayarsak epey bir zaman kaybımız olacaktır” şeklinde konuştu. 

“Acentelere teşvikler zamanında ödenmiyor”

Kilim, seçim tarihi ile turizmin çalışma atak döneminin aynı tarihlere denk gelmesinin dezavantajı nedeniyle acentelere verilen teşviklerin zamanında ödenmesi ve çalışmalara bir an evvel başlanması gibi adımların bu zaman kaybının göz önünde bulundurularak gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. 

“Acentelerin yasal mevzuatta ciddi sorunları var”

2018 turizmi açısından turizmin beklediği yasalara da dikkat çeken Kilim, acentelerin ciddi sorunları olduğunu kaydetti. Kilim, “Bu sorunları defalarca anlatmamıza rağmen bir çözüm bulamadık. Bunların en başında gelen sorun transfer araçlarımızda rehber aranmasıdır. Daha önce bu yasa geçti ama düzeltilmesi gerekmektedir. Yasaya göre her araca bir rehber konulması gerekmektedir. Bu ciddi bir kayıptır bizim için. Turistlik izinlerin verilmemesinden dolayı mağduriyetler yaşanmaktadır. Sadece dışarıda değil, çeride de ciddi anlamda çalışmalar yapmalıyız” ifadelerini kullandı. 

“Çevre ve ulaşım ciddi problem yaratıyor”

Turizmde çevre ve ulaşımın ciddi bir sorun olduğunun altını çizen Kilim, özellikle uçak biletlerinin fahiş fiyatlarının ve iki havayolu şirketinin uçuşlarını durdurmasının turizme darbe vurduğunu söyledi. Havayolu şirketlerinin seferleri artırarak, bilet fiyatlarında indirime gitmesinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Kilim, aksi halde turizmin daha da geriye gideceğinin gözle görülür olduğunu ifade etti. 

KITOB Başkanı Fethi Özboğaç:

“Kıbrıs’a Alman operasyonu yapıldı”

2017 turizminin Türkiye’de yaşanan birtakım gelişmeler neticesinde olumsuz etkilendiğini ifade eden Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç ise, “Orada yaşanan sıkıntılar dolayısıyla özellikle Alman turistlerin farklı bir yer arayışlarına neden oldu. Bu da Kıbrıs’a Alman operasyonunun başlamasına neden oldu. Bu da ciddi olumlu etki yarattı ve otellerdeki doluluk oranı arttı” dedi. 

“En büyük sıkıntı uçak fiyatları”

KKTC turizminin en büyük sorunun uçak bilet fiyatları olduğuna dikkat çeken Özboğaç, “En büyük sorunumuz bilet fiyatlarının yüksekliğidir. İki uçak şirketinin uçuşları durdurması ile ciddi sıkıntı yaşadık. Hala bu sorun çözülmedi aynı problemler devam ediyor. Turizm 3 evreden oluşur. Turistlere ülkeyi tanıtım, ülkeye taşıma ve ülkede ağırlama. Biz ilk ikisinde çok başarılı olamıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“İngiltere pazarı kaybedildi”

Daha küçük ve az yıldızlı turizm tesislerini besleyen İngiliz pazarında büyük bir kayıp olduğuna dikkat çeken Özboğaç, Türkiye’den sonra ikinci büyük pazar olan İngiltere’nin tanıtım eksikliği ve ulaşım problemlerinden dolayı kaybedildiğini ifade etti.  

Reklam ve tanıtımda çok geriyiz 

Reklam ve tanıtım eksikliği nedeniyle Kuzey ile Güney turizmi arasında korkunç bir fark oluştuğuna dikkat çeken Özboğaç, bunun olumlu bir etkiye çevrilebileceğine dikkat çekti. Özboğaç, Güney’e gelen yüksek sayıdaki İngiliz turistin Kıbrıs coğrafyasını tanımasına neden olduğu için Kuzey’in de otomatikman olumlu yönde artıya geçebileceği anlamı taşındığına değindi. Özboğaç, tanıtım ve reklamın turizmin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.