Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Vatandaş, artan suç oranları nedeniyle korku içerisinde yaşadıklarını ve ülkede güven sorunu yaşandığını belirterek yetkili makamların bir an önce önlem almasını istedi. Vatandaş, suçların günden güne artmasına neden olarak ise KKTC’ye kontrolsüz girişler, cezaların yetersizliği ve ekonomik krizi gösterdi.

Vatandaş ne dedi?

Salih Doktoroğlu; “Çocuklarımız ve torunlarımız için korkuyoruz”

“Ülkede artan suç oranları bizleri korkutuyor. Şiddet, tecavüz, hırsızlık ve bunlar gibi birçok suçlar karşısında çocuklarımız ve torunlarımızın geleceği için endişe duyuyoruz. Geçmişte alışık olmadığımız bu olayların başlıca nedeni ülkemize kontrolsüz girişlerden kaynaklanmaktadır. Pakistanlı, Türkmen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve başka ülkelerden KKTC’ye gelen kişilerin sıkı denetimden geçirilerek ülkeye girişlerine kontrollü bir şekilde izin verilmelidir. Bu konuda hükümet de biran önce çalışmalara başlamalı, örneğin ülkemize öğrenci olarak gelenleri kontrol etmeli, kaç tanesi gerecekten öğrenci bakmalı. Bilindiği üzere öğrenci vizesi ile gelip inşaatlarda ve bunlar gibi yerlerde çalışan kişiler mevcut. Öğrenci kimliğiyle burada bulunup suça karışanlar da var. Bunlara karşılık yönetim duruma seyirci kalıyor.”

Emrah Yüceler; “Cezalar caydırıcı değil”

“Ülkede suç oranlarının bu noktaya gelmesi, her gün yeni bir şiddet olayı, yeni bir uyuşturucu ve tecavüz olayı ile karşı karşıya kalmamızın nedeni, cezaların caydırıcı olmaması ve ülkeye girişlerin sıkı denetimden geçmemesinden kaynaklanıyor. Bu konu ülkemiz için çok önemli bir mevzu olmakla birlikte, bu toplum bu olaylara alışık değildir. Yeni hükümet ivedilikle bu konunun üzerine gitmeli suçun karşılığı olan cezaları artırmalı ve giriş kapılarında sıkı kontrol yapmalıdır. Aksi takdirde bu ülke çocuklarımız için çok tehlikeli bir hal alacak ve bizler korku içerisinde yaşamaya devam edeceğiz.”

Osman Çelik; “Girişler sıkı denetimden geçsin”

“Gidişat kötü ve tam da balık baştan kokar dedikleri noktadayız. Afrika gazetesinin önündeki olaylarla sarsılan ülkemiz, çeşitli suç oranlarındaki artışla travma yaşamaya devam ediyor. Bir suç varsa bunun cezasını insanlar değil yargı verir. Polis ise tüm yaşananlara sadece seyirci kaldı. Ülkede şiddet olayları aldı başını gidiyor, tecavüz vakaları günden güne artıyor, hırsızlık ve uyuşturucu korkunç boyutlarda, biran önce hükümetin toplumsal refahı sağlamak adına önlem alması gerekli. 4’lü koalisyon bu suçlar karşısında yasalarda düzenlemeye giderek cezaları artırması ve girişlerdeki denetimleri sıkılaştırması gerekir.”

Veysi Dindar; “Kendimizi güvensiz hissediyoruz”

“Ülkede suç vakaları artıyor, buna karşılık polis gerekli olana değil gerekmeyene müdahale ediyor.

Bu ülkede yaşayan insanların genel şikayetlerinden birisi kendilerini güvensiz hissetmeleridir, günden güne çoğalan bu olaylar karşısında bu doğaldır. Benim yeni hükümetten umudum var ve bu sorunun önüne geçebileceklerini önlemler alabileceklerini düşünüyorum.”

Sinan Yaşar; “Suç artışının sebebi ekonomik kriz”

“Bence ülkedeki suç artışının ana sebebi ekonomik kriz, hırsızlıkların sebebi de parasızlık, diğer şiddet, uyuşturucu, cinayet, darp gibi suçların sebebi de parasızlıktan kaynaklanan psikolojik sorunlar. Bu bağlamda da hükümet alt tabakadaki kişilere, küçük esnafa, asgari ücretle çalışana destek olmalı ve ekonomiyi iyileştirecek önlemler almalı.”

Ekram Tayfur; “Ülkemiz sorma gir hanı”

“Ülkemiz sorma gir hanına döndü. Bu nedenle suç oranlarındaki artışı da normal karşılamak gerekiyor. Adamıza girenin haddi hesabı yok, her milletten insan ülkemize dolmuş durumda, kapılar sonuna kadar açık, her geleni içeri alıyorlar. Kontrolsüz girişler yüzünden de bu duruma geldik. Hükümet denetimleri sıklaştırmalı, ipleri eline almalı ve aynı İngiltere’ye girişler gibi her gelen içeri alınmamalı. Adam cebinde 20 TL ile ülkeye turist olarak gelir, sonrada hırsızlık yapar. Böyle bir şey kabul edilemez.”

Hürmüs Yarkın; “Her gelen ülkeye alınmasın”

“Ülkeye akın eden yabancı ve Türkiye kökenli bir nüfus var, kısacası kalabalık bir ülke haline geldik ve kontrolsüz girişlerde daha çok suç işlenmesine sebebiyet veriyor. Hükümet bu sorunun önüne geçebilmek için giriş kapılarında denetimleri artırmalı ve kontrolleri daha sıkı hale getirmeli, İngiltere’deki gibi her geleni ülkeye almamalı, sicili kontrol edilmeli.” 

Osman Uyar; “Yargı gecikiyor”

“Toplumumuzda her gün biraz daha şaşırarak duyduğumuz şiddet, hırsızlık, darp, kundaklama, uyuşturucu ve tecavüz gibi vakaların en büyük sebebi cezaların caydırıcı olmaması ve ek olarak yargının olayları çözmekte yetersiz kalmasıdır. Yargımız maalesef çağa göre geri kaldı. Yapılması gereken yargıyı hızla güçlendirip davaların bir an önce sonuca bağlanması için çalışmasını sağlamak. Tabi Meclis de mevcut yasaları güncelleyip güçlendirmeli.”