Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Parlamentolararası Kudüs Platformu tarafından düzenlenen konferansa katılmak amacıyla gittiği İstanbul’da temaslarına başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım’ın davetiyle konferansta yer alan Başkan Uluçay, konferansın açılış etkinliğinde yer aldı.

Konferansın yapıldığı İstanbul Pullman Otelde yer alan açılış etkinliğinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanısıra Kudüs ve Filistin ile ilgili Türkiye’de bulunan Yabancı Meclis Başkanları ve Sivil toplum örgütü temsilcileri konuşmalar yaptılar.

Konferans çerçevesinde KKTC’yi temsilen bir konuşma da yapan Başkan Uluçay, Filistin halkına desteğini belirtti ve katılımcılara Kıbrıs sorunu konusunda bilgiler verdi.

Kudüs’ün , Filistin davasının bir parçası olduğu kadar, haklı mücadelenin sembolü ve en kutsal noktalarından biri olduğuna vurgu yapan Uluçay, Kudüs’ün Filistin devletinin başkenti olduğunu ve bunu hiçbir güç, hiçbir ittifakın inkâr edemeyeceğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının komşu ve kardeş Filistin halkının barış, uzlaşı ve güven içerisinde yaşam mücadelesini takdir ederken, Kıbrıs adasındaki barış mücadelesini de herkesin kazançlı çıkacağı bir şekilde sonuçlandırmak için çaba sarf etttiğini ifade eden Uluçay: “Üzülerek belirtmem gerekir ki, fedakârlıklarımız, aldığımız risk ve sorumluluklar, maalesef, bugüne kadar bizleri istediğimiz noktaya taşıyamamıştır. “dedi.

Konuşmasında Kıbrıs sorunu konusunda yaşanan süreç ve Crans Montana’da son yapılan toplantılar hakkında da bilgiler veren Başkan Uluçay,on yıllardır sürmekte olan müzakereleri sonuçlandırmak ve adayı barış ve huzura kavuşturmak hususunda Rum tarafının gereken ciddiyeti sergileyemediğini , ihtiyaç duyulan siyasi iradeden yoksun olduğunun görüldüğünü belirtti.

Bu tavrın kırılması ve Rum tarafının aklıselime davet edilmesi nin aynı zamanda bölgesel bir gereklilik ve ihtiyaç olduğuna işaret eden Uluçay, ucu açık, ilelebet sürecek müzakereler değil, sonuç odaklı, takvimlendirilmiş kısa ve yoğun yeni bir müzakere sürecinin Kıbrıs sorununu nihayete kavuşturabileceğini söyledi.