Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Enginar Üreticileri Yeni Bakış’a konuştu, üretici için kötü bir yıl olduğunu anlatan Birlik Başkanları, “Bu yıl rekolte düştü, enginar beleşe gitti. Tüm bu nedenlerle de üreticiler üretimden vazgeçti” dedi. Devletten beklentilerini de sıralayan üreticiler, enginarın 8-9 bölgede üretildiğini, kooperatif kurduklarını ancak üreticinin bir kooperatif altında buluşamadığını söyledi. Bu noktada da devletin üreticiyi kooperatife yönlendirmesi, tarım sigortasından ise, yararlanılmasına olanak sağlamasını talep etti.

Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği Eski Başkanı Ersoy Kırsan;“Üretici üretimden vazgeçti”

Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği Eski Başkanı Ersoy Kırsan, rekoltenin bu sene geçtiğimiz yıllara oranla düştüğüne vurgu yaparak, “Rekoltedeki düşüşün sebebi ise kuraklık olarak gösterilebilir. Öte yandan fiyatlarında geçtiğimiz yıllara kıyasla daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni de üreticinin birlik olmaması ve bir çatı altında birleşememesinden dolayıdır. Fiyatların düşük olmasına diğer bir sebep ise, tüccarların birkaç büyük üreticiyi himayelerine alıp karşılıklı birbirlerine çıkar sağlamaları ve bu birkaç büyük üretici dışındaki kişilerin bedavaya gitmesidir. Tüm bu sebeplerden dolayı Enginar üreticilerinin birçoğu da üretimden vazgeçti ve bu gidişle vazgeçecek olan başkaları da olduğunu söyleyebilirim. Örneğin dün, üreticilerin biri ile konuştum ve bana son kesimi ve Enginar üretimindeki son günü olduğunu söyledi, sebep olarak zararına üretim yaptığını, geçen yıl da bu yıl da borçla yılı kapattığını söyledi” dedi.

“İlaçlar konusunda bize yol gösterip izin versinler”

Ülkede üretimde ve tarımda şahsi menfaatlerin ön planda olduğunu söyleyen Kırsan, devletin bu durumun çözümüne yönelik çalışmalar yapması gerektiğini, aksi halde tarım sektörünün günden güne kötüye gitmeye devam edeceğini söyledi. Kırsan, devletten üretici olarak enginar üretiminde hastalıkların önünü alması için yol göstermesini ve örneğin enginardaki mantarı tedavi edecek ilaçları planlamalarla üreticiye nasıl bir ilaç kullanacaklarını söylemesi ve ilaç izni vermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Alaniçi Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Halil Nizam;“Tüccar enginarı beleş aldı”

Alaniçi Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Halil Nizam ise, enginar üretimindeki en kötü yılı yaşadıklarını vurgulayarak, “Hem kuraklık ve yağmurun yağmaması nedeni ile rekolte düşüktü hem de tüccar enginara hak ettiği miktarı vermedi, neredeyse malı beleş aldı. Devlette beklentimiz ise enginar üreticilerinin de devlet tarım sigortası kapsamına alınmasıdır. Çünkü biz enginar üreticileri örneğin don olayı yaşandığında enginarlarımız yanmakta ama devletten herhangi bir destek görmemekteyiz” diye konuştu.

Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gazi;“Kooperatifleşmeliyiz”

Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gazi de, rekoltenin hemen hemen geçen sene ile aynı gittiğini söyleyerek, “Ancak sıcaklardan dolayı ürün bu yıl daha erken bitmiştir. Tüccarlarla anlaşılan fiyatların üretici için düzgün bir fiyat olduğunu söyleyebiliriz, ürünler eğer anlaşılan fiyattan ödenirse sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum. Enginar üreticileri için en büyük sıkıntı ürünün 8-9 yerden çıkmasıdır. Bir kooperatif kurduk fakat üreticileri kooperatife bir türlü getiremedik. Bu noktada da devlet üreticileri kooperatife yönlendirirse veya destekleri kooperatif üzerinden yaparsa belki amacımıza ulaşırız” dedi.