Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, 2018 Mayıs ayı biterken mahkeme kayıtlarına yansıyan uyuşturucu suçlarındaki artış da dikkatlerden kaçmadı. Mahkeme raporlarına yansıyan uyuşturucu suçları ile ilgili olaylar ise uyuşturucu illetinin bir aylık bir sürede 26 olayla hangi boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor. 

Ercan sorun

Uyuşturucunun ele geçirildiği en önemli noktalardan biri ise ülkenin tek havaalanı konumunda olan Ercan Havaalanı. Genelde ülkeye turist statüsünde girerken tespit edilenlerde en büyük payın dedektör köpeklerin başarısında olduğu gözler önüne seriliyor. 

1 ayda 26 uyuşturucu suçu işlendi 

Ülkemizde gün geçtikçe tırmanan ve alınan önlemlere rağmen ürkütücü bir boyuta ulaşan uyuşturucu illeti dur durak bilmiyor. Mayıs 2018’de mahkeme raporlarına yansıyan uyuşturucu suçları ile ilgili olaylar uyuşturucu illetinin gün geçtikçe artmaya devam ettiğini de gösteriyor. Bir ay içerisinde 26 olayın mahkeme kayıtlarına yansıması da bunu gözler önüne seriyor.

Uyuşturucuda ön sırada Lefkoşa ve Mağusa 

Her konuda olduğu gibi uyuşturucu suçunda da Lefkoşa mahkeme kayıtlarına yansıyan 12 olayla ilk sırada yer alırken, onu, 9 olayla Mağusa, 4 olayla Girne, 

1 olayla da Lefke takip etti. Suçların ağırlıklı olarak düzenlenen operasyonlar ve şüphe üzerine tespit edilmesi illetle mücadelenin kararlılıkla yürütüldüğünü göstermesine rağmen, suçlarda azalış yaşanmaması ise dikkat çekti.

Sentetiğin artışa geçmesi ve ziraatine başlanması dikkat çekiyor 

Kayıtlara yansıyan olaylarda uyuşturucu türlerinin sentetik ağırlıkta olması da endişe verici bir başka yön olarak dikkat çekti. KKTC’de uyuşturucu illetinin kökeninin kurutulamaması sorunsalı hala devam ederken, son zamanlardaki uyuşturucu ziraati suçlarındaki artış da bir başka boyut olarak karşımıza çıkıyor.

Öğrenciler ve denetim noktası sorgulatıyor 

Suçlu veya zanlı profilleri arasında ülkede eğitim amacı ile bulunan öğrencilerin de görülmesi, ülke yüksek öğrenimindeki denetim mekanizmasını da sorgulatıyor. Yoğun ve iç içe yaşanan toplu yaşam alanları veya yurtlarda da yapılan baskınlarda zaman zaman uyuşturucu illetinin ortaya çıkarılması kafalarda soru işareti oluşturuyor.