Ülke gündemine hızlı bir giriş yapan ve birçok sorunun üstesinden geleceği söylemleri ile başa gelen 4’lü koalisyon hükümetinin icraatlarını Yeni Bakış gazetesinden Özlem Çimendal sokaktaki vatandaşa sordu.

Yolsuzlukla mücadele, sistemde köklü değişiklik, hak ve adalet söylemleri ile başa gelen 4’lü koalisyon hükümetinin 3 aylık performansını değerlendiren vatandaş, hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediği görüşünde.

Ülke gerçeklerinin ortada olduğunu dile getiren vatandaş, yeni hükümetin yapamayacağını bile bile birçok şeyin sözünü vererek başa geldiğini, ancak söylediklerini hayata geçiremediğini savundu.

Ülkedeki sorunların ana kaynağının sistemsizlik olduğunun altını çizen vatandaş, sadece parti, kişi, logo ve bayrak değişimi ile ülke sorunlarının çözülemeyeceğini, önemli olanın zihniyet ve uygulamadaki değişimler olduğunu ifade etti.

Koalisyon hükümetlerinin yapı ve irade olarak da sorunlu bir oluşum olduğunu düşünen vatandaş, ortak kararların alınarak, topyekün icraata konmasının güç olduğunu, bu nedenle de koalisyon ortaklıklarından ve ömründen umutlarının olmadığını ifade etti.

Tahsin Abak: Yeni hükümet de bir şeyleri düzeltemedi 

“KKTC devletinin birimlerinin baştan aşağı öncelikli olarak kalıcı ve doğru bir sisteme geçmesi gerekmektedir. Hükümet değişimleri ile ülkede yanlış giden bir şeylere çare üretilemiyor. Ben 9 yaşımda 1974’te göçmen statüsü ile vatandaş oldum. Kimliğimi yenilemeye gittiğimde bana vatandaş olmadığım söylendi. Askerliğimi yaparken, vergimi öderken, oy kullanırken vatandaşım ancak kimliğimi yenilemeye gittiğimde değilim. Bu nasıl bir iş ben anlayamadım. 1 günlük insanları vatandaş yaptılar, ben vatandaşım ve dairelerdeki düzensizlik ve düzgün işleyiş olmaması nedeniyle kimin ne yaptığı belli değil ülkede. Yeni hükümetin de attığı adımlar ortada bir şeyi düzelttikleri yok.”

Dervişe Afacan: Hiçbir şeyden memnun değiliz

“Siyasiler sadece oy zamanı halkla iç içe onun dışında hiçbir şeyi düzeltmek adına kimse gerçek bir irade ortaya koymuyor. Eski hükümet gitti yenisi geldi, ne değişti, hiçbir şey. Gelen de aynı giden de aynı. Halk olarak hiçbir şeyden memnun değiliz. Ne hastanemizde hayır var, ne yollarımızda ne de eğitim sistemimizde. Yeni hükümetten de bu yönde değişim ya da olumlu adım göremedik.”

Naci Aslan: Koalisyondan umduğumuzu bulamadık

“Yeni hükümet birçok söylemle başa geldi ancak hiçbir şey yapamadı. Koalisyon hükümetleri her zaman problem yaratan bir yapıdır. Her kafadan bir ses çıkıyor, birinin ak dediğine diğeri kara diyor. Anlaşıp ortak karar verilebilecek bir düzlemde değiller. Bu da doğal olarak beraberinde sağlıklı düzgün bir işleyişin hayat bulamayışını getiriyor. Yeni hükümet de sorunlara çare bulacak bir yapı kuramadı.” 

Yasin Yılmaz: Sorun hükümet değişimi değil, sistemin bozuk oluşu 

“Gelen giden hükümetler hep aynı. Hükümet ve kişilerin değişmesi bir şeyleri yoluna koymuyor. Sorun kökte. En dipte. Sistemde. Sorunların kaynağı sistemsizlik, sistem düzeltilmediği takdirde hiçbir şeyin düzeleceği yok. Koalisyon hükümeti de olsa, tek başına iktidar da olsa başta, sistem bozuk olduğu sürece ülkede bir değişim beklemek imkansız.”

Erol Yikit: Herkes düzelteceğim diye başa geliyor, düzeltmiyor 

“Zam üstüne zam yapılmaya başlandı. Sistemi otomatiğe bağladılar. Yeni hükümet başa birçok vaatte bulunarak geldi ancak bunların neredeyse hiçbirinin gerçekleştirilmediğini görüyoruz. Konuşmak kolay, önemli olan icraattır. Trafikte sorunluyuz, eğitimde sorunluyuz, sağlıkta sorunluyuz, düzelen de bir şey yok. Herkes düzelteceğim diye başa geliyor ancak bir şeyin düzeldiği yok.”

Eyüp Sayılı: Yolsuzluk, adaletsizliği önleyecekler diye başa geldiler, net bir şey göremedik

“Hükümet olgusunda kişiler ve partilerin rengi değişiyor ancak sorunlar baki kalıyor, çözüm bulunmuyor. Yıllardır aynı sistem devam ediyor, hiçbir şeyin düzeldiği yok. Yeni hükmet haksızlık, adaletsizlik ve vurgunların önüne geçeceği söylemleri ile başa geldi ancak henüz daha net bir tavır göremedik bu konularla ilgili.”

Mehmet Bulut: Vatandaş eliyle yapıp, boynuyla çekiyor 

“Şu anda halkın hiçbir şeyden şikayet etmeye hakkı yok bence. Herkes eliyle yapıp boynuyla çekiyor. Eski ya da yeni hükümetler hiç fark etmez, eğer yanlış bir şey düzeltilmiyorsa burada ilk suçlu olan vatandaştır. Bu kişileri başa seçen yine vatandaşlar. O zaman ince eleyip sık dokumaları gerekir ki gerçekten bir şeyleri değiştirebilen bir anlayış iktidara gelsin ve bir düzelme yaşansın ülkede.”

Mehmet Dinçer: Yeni hükümet de dediklerini yapamaz, ülke gerçekleri ortada 

“Yeni hükümetin de yapacak bir şeyi yok. Seçim dönemi herkes konuşuyor ancak iş icraata gelince aynı şey olmuyor. Ülkede bir döviz gerçeğimiz var buna bile bir çare üretemediler. Onun için ne giden ne de gelen birbirinden farklı olmayacak. Ülkenin içerisinde bulunduğu bazı gerçekler var, konuşmayla bir şeyler düzelmiyor, somut girişimler ve değişimler gerekli.”

Ali Seven: Kim başa gelirse koltuğa yapışıyor 

“Ülke sistemi baştan aşağı değişmeli. Kim başa gelirse o koltuğa yapışıyor, öncelikleri ülke ve vatandaş olmuyor, kendileri oluyor. Gelen giden hep aynı. Yeni hükümet de birçok şey yapacağını söyledi ancak yapılanlar da yapılmayanlar da ortada. Çok fazla konuşmaya gerek yok. Hayvancıyı, narenciyeciyi, üreticiyi bitirdiler geriye hiçbir şey bırakmadılar. ”