Havadis'ten Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Ülkemizde yaşayan insanların boğuştukları ekonomik zorluklar günden güne büyümeye devam ediyor. Dövizin hızla yükselmesi de her alanı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Birçok sektör perişanları oynarken vatandaşın zaten kötüye doğru seyreden alım gücü neredeyse dibi gördü.

Birçok harcamasından kısan vatandaşın, asla kısmaz dediğimiz market alışverişlerinden bile kıstığı gözler önüne serildi. Havadis’e konuşan marketçiler, A’dan Z’ye kadar her kaleme zam geldiğini yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişen artışlar karşısında vatandaşın oldukça tepkili olduğunu ve ihtiyaçlardan fazlasını almaktan kaçındıklarını dile getirdi.

Hatice Alibaba: A’dan Z’ye her şeye zam geldi

A’dan Z’ye bütün kaleme zam geldi. Değişen zamlarda aklımda kalanlardan bir örnek vermem gerekirse geçen aylarda 19 TL’ye sattığımız neskafeyi bugün 27 TL’ye satıyor olduğumuzu gösterebilirim. Kısacası en az 3-5 TL her şeye zam geldiğini yani yüzde 10 ile yüzde 30’lara kadar değişen zamlar gerçekleştiğini söyleyebilirim. Bazı ürünler ise her geldiğinde daha pahalıya gelmektedir, bu ürünlerden bir tanesi de içkidir.

Vatandaşın zamlar karşısında tepki gösterdiğine, hata bazılarının zamlardan dolayı o ürünü almaktan vazgeçtiğine de şahit oluyoruz. Öte yandan vatandaş alışverişten sonra fişe baktığında miktarın her zamankinden fazla olduğunu gördüğünde, onlara kalem kalem neylere ne kadar zam geldiğini anlatmaya çalışıyoruz. Ama şöyle de bir gerçek var ki kimse aç kalamaz, bu nedenle ihtiyaçları kadarı da olsa alışveriş yapıyorlar.

Nuri Açık: Vatandaş tepkili

“Dövizin yükselmesi ile birlikte Gıdadan temizlik malzemesine, sigaradan alkole, gazda, meyveye sebzeye kadar her şeye zam geldi. Özellikle dolap ürünleri olan peynir, hellim, kaşar, sosis ve tereyağı gibi ürünlere gözle görülür zamlar yapılmıştır. En az 4-5 TL her şeye zam yapılmıştır. Vatandaşın kötüye giden ülke ekonomisinde maalesef ki alım gücü düşmüştür, bu nedenle market alışverişlerinde her zaman faturaya yansıyanın üzerinde fiyatı gördüklerinde tepki göstermektedirler. Vatandaşlar yaşadıkları ekonomik zorluklar karşısında kemer sıkabilir, lüksten, gezmesinde veya kıyafet alışverişinden vazgeçebilir ama karınlarını doyurmak zorundadırlar. Ama yinede market alışverişlerini minimuma indirmekte ve canım çekti alayımdan çok karınlarını doyurmak için alışveriş yapmaktadırlar.”

Hüseyin Çelik: Yüzde 10 ile 30 arası zamlar var

“Üzülerek söylüyorum ki son zamanlarda zamların ardı arkası kesilmiyor. Her ay fiyat değiştikleri ürünler var ve ürünlere minimum yüzde 10 ile yüzde 20 ve yüzde 30’a varan artışlar meydan gelmiştir. Her zaman gelen ve faturalara yansıyan fiyatların yüksek oluşunu gören vatandaş ise bu zamlar karşısında boynunu büküyor. Zaman zaman artışlara yönelik tepkiler de doğuyor, ama maalesef ki ne vatandaşın, ne de biz marketçilerin elinden gelen bir şey yok. Vatandaş alım gücünün düşmesi ile birlikte alışverişlerini de kısıtladıklarını görüyoruz. Örneğin daha önce gelip çocuğuna 5 çeşit yemiş alan vatandaşlar, şimdi 2 çeşit alıyor. Kısacası vatandaş gıda alışverişlerini bile minimuma düşürmeye çalışıyor.”

Burak Kenci: Vatandaşın alım gücü düştü

“Aldığımız ürünlerin genelinde artışlar meydana gelmiştir bu artışlar ise genellikle yüzde 10 ve yüzde 15’lik artışlardır. Meydana gelen zamlar süt, süt ürünleri, gaz, gıda, meyve, sebze ve diğer tüm ürünlerde gerçekleşmişttir. Dövizin hızla yükselişi ve ardından vatandaşın alım gücünün düşmesi ile bu market satışlarına da illa ki yansımıştır. Fiyatlardaki artışları gören vatandaş zaman zaman tepkilerini de ortaya koymaktadır”