Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderilen Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik: no 2) Yasa Tasarısı görüşülerek, oybirliğiyle kabul edildi.

ROGERS: YASAYA UYMAYANLAR UYARILMALI, İŞTEN UZAKLAŞTIRILMALI

Rogers, yasanın, bazı maddelerinin “ikinci iş yasağını sulandırdığı” gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı tarafından geri gönderildiğini, yapılan değişiklikle yasanın yeniden Meclis Genel Kurulu’na geldiğini belirtti. 

Yasayı gözden geçirerek, ikinci iş yasağına uymayanlara yönelik somut ve uygulanabilir kriterler hazırladıklarını söyleyen Rogers, yasal uyarının ardından yasağa uyulmaması halinde 15 iş günü süre içinde kişinin işinden uzaklaştırılabileceğini öngördüklerini belirtti. 

GÜNDÜZ: YASAK TÜM KAMUDA UYGULANMALI

İkinci iş yasağının tüm kamuda uygulanması gerektiğini söyleyen UBP Milletvekili Menteş Gündüz, önceki yasa tasarısında 6 kademeli bir süreç bulunduğunu buna yönelik bir değişiklik yaptıklarını ve kriter belirlendiğini belirtti. 

Gündüz, kamu sağlık çalışanlarının gelir getirici başka işler de yapmasının da yasak olduğunu vurguladı. 

Yazılı ihtar yapıldıktan sonra 15 iş günü içinde yasaya uymayan kişinin işine son verilebileceğini belirten Gündüz, yasaya olumlu oy vereceklerini söyledi. 

ARIKLI: SAĞLIK ALANINDA TÜM YASALARIN GEÇMESİ ÖENMLİ

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, sağlık alanındaki tüm yasaların geçmesinin önemine işaret etti.  Arıklı, sağlık sektöründe büyük bir rant olduğunu savunarak, MS hastalarının ilaçları konusu üzerinde örnek verdi.

Arıklı, yasaya olumlu oy vereceklerini, süratle hayata geçmesine katkı koyacaklarını, Genel Sağlık Sigortası’nın da hızla ele alınması gerektiğini belirtti. 

SUCUOĞLU: DEVLET HASTANELERİ ÖZEL İLE REKBET EDECEK DURUMA GELMELİ 

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, ikinci iş yasağı kararı verildikten sonra büyük sıkıntılar ortaya çıktığını, bunları çözmek adına bakan olduğu dönemde çalışma yaptıklarını, bunlardan birinin de Döner Sermaye Yasası olduğunu, ancak Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadığını, ardından da seçimlerin geldiğini ve yasanın kaldığını söyledi. 

Sucuoğlu, bu yasanın da kısa sürede geçirilmesini ve yasal altyapının hızlı bir şekilde düzeltilmesini temenni etti. 

Sağlıkta bu geçen sürenin kaybedilmesine üzüldüğünü dile getiren Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortası ve Hasta Hakları Yasası’nın da geçmesinin önemine dikkat çekti. 

Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortası’nın geçmesinin ardından devlet hastanelerinin 3-4 yıl içinde özel ile rekabet edecek duruma getirilmesi gerektiğini, bu yapılmazsa özel hastanelerin daha fazla tercih edilebileceğini kaydetti. 

PİLLİ: ÇOK SAYIDA KAMU GÖREVLİSİ 2'NCİ İŞ YAPIYOR 

UBP milletvekili Ali Pilli, çok sayıda kamu çalışanının ikinci iş yaptığını söyleyerek, kamu reformunun şart olduğunu belirtti. 

Pilli, ikinci iş yapan memurların vergi kaçakçısı durumuna düştüğünü söyleyerek, reform yapılarak tüm bu sorunların çözülmesi gerektiğini kaydetti. 

Doktor ihtiyacının karşılanması gerektiğine de işaret eden Pilli, doktor olmadan hastane açılmasının anlamı olmadığını belirtti. 

ÇAĞMAN: GEREKLİ DÜZENLEME YAPILIRSA SORUN KALMAZ

DP milletvekili Koral Çağman, gerekli düzenlemenin yapılmasıyla ikinci iş ile ilgili sorun kalmayacağına inandığını belirtti. 

Çağman, ikinci iş konusunun denetlenmesi, fazladan çalışandan da vergisini alacak bir düzenlenme yapılması yönünde çalışma yapılması görüşünü paylaştı.

BESİM: YASAĞA UYMAYAN HERKESE AYNI UYGULAMA YAPILMALI

Sağlık Bakanı Filiz Besim düzenlemeyi önemli bulduklarını yasağa uymayan herkese aynı uygulamanın yapılması gerektiğini belirtti. 

Besim, yapılan uygulamanın çalışma barışını bozduğunu kamu reformunun hızla yapılması gerektiğini, aksi halde toplumsal olarak ciddi sıkıntılar oluşabileceğini kaydetti. 

Besim, eşit adil bir çalışma düzeni sağlanması konusunda ilgili tüm yasaların hızla çıkarılması ve eşitsizliklerin giderilmesinin önemli olduğunu söyledi. 

Döner Sermaye Yasası ile Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın birlikte çalışıldığını söyleyen Besim, Hasta Hakları, Kamu Tabipler Yasası gibi yasalarla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. 

Konuşmaların ardından yasa oybirliğiyle kabul edildi. 

MECLİS GENEL KURULU ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sayıştay Komitesi’nin KKTC Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumu’nun 1 Temmuz 2016-30 Haziran 2017 Mali Dönemine İlişkin Raporu görüşüldü.

Sayıştay Komitesi Başkanı Faiz Sucuoğlu yasaya ilişkin raporu okudu.

Raporun okunmasının ardından toplantı sona erdi. Meclis’in bir sonraki oturumu yarın saat 10.00’da yapılacak.