Kıbrıs Postası'ndan Ertuğrul Senova'nın haberine göre; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1992 yılında, su sorunlarına dikkat çekmek amacıyla belirlediği 22 Mart Dünya Su Günü, Kıbrıs’ın bir ada olmasına rağmen ülkemizde pek de mutlu kutlanmadı. Ada, Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre, 2040 yılında su sıkıntısı yaşayacak ülkeler listesinde “Orta sınıf” grubuna giriyor. 

Başta Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali olmak üzere pek çok isim ve örgüt, suyun yaşam demek olduğunu belirterek, ülkede sorun halini alan su konusunun çözümüne ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Tarım odaklı pek çok örgüt ise adeta söz birliği yaparak, kuraklığın tavan yaptığını ve Asrın Projesi kapsamında adaya gelen suyun, sulama projesine ilişkin kısmının en hızlı şekilde sonlanması gerektiğini ifade etti.

Asrın Projesi’ndeki son durumu Kıbrıs Postası’na özetleyen Türkiye Cumhuriyeti (TC) Devlet Su İşleri (DSİ) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Levent Yıldırım, üç aşamadan oluşan Asrın Projesi’nde ilk adımın, içme suyu projesinin sonlanmasıyla atıldığını, ikinci adım olan sulama projesinin ise inşasına başlamak üzere olduklarını ifade etti. Son adım olan atık su projesine ilişkin de bilgi veren Yıldırım, projenin bitmek üzere olduğunu dile getirdi.  

YILDIRIM: “İNŞASINA BAŞLADIK DESEK YERİDİR”

Mesarya ve Güzelyurt ovalarının sulanmasını ve canlanmasını sağlayacak projeyle ilgili ihaleye çıkıldığını ve sözleşmenin imzalandığını kaydeden Yıldırım, projeye ilişkin “İnşasına başladık desek yeridir” yorumunda bulundu. 

“YAKIN ZAMANDA TEMEL ATMAK İÇİN KKTC’YE GELME İHTİMALİMİZ VAR” 

DSİ Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Yıldırım, yakın zamanda projenin temelini atmak maksadıyla KKTC’ye gelme durumlarının söz konusu olabileceğini kaydederek, “Projelerle ilgili sıkıntımız gözükmüyor” dedi. 

ATIK SU PROJESİNE İLİŞKİN ÇALIŞMALARDA SONA YAKLAŞILDI

Atık su projesine ilişkin de konuşan Yıldırım, konuyla ilgili ciddi mesafeler aldıklarını, proje çalışmalarının sürdüğünü ve çok yakında ihaleye çıkacaklarını kaydetti.