Yeni Bakış gazetesinde yer alan habere göre; Kıbrıs Vakıflar İdaresi Eski Genel Müdürü Taner Derviş, Kapalı Maraş’taki mülkiyet ve tazminat haklarının ada genelinde ve uluslararası platformda tanınmış  dört  hukuki belge temelinde teyit edildiğini söyledi. Derviş, söz konusu hukuki belgelerin “Kıbrıs Yasaları”, “Kıbrıs Anayasası”, “Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruluş Antlaşması” ve “Uluslararası Antlaşmalar”dan oluştuğunun da altını çizdi. 

Taner Derviş, Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından uluslararası platformda Kapalı Maraş ile ilgili yapılan girişimler karşısında KKTC Devlet Makamları ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yetersiz kaldığını vurguladı 

Derviş, Avrupa Parlamentosu Dilekçeler Komitesi’nin son girişimi karşısında yetersiz kalınmasının da ötesinde muhtemel bir siyasi anlaşmada Kapalı Maraş’ın Rum tarafına verileceğinin ifade edildiğine de dikkat çekti

Yetersiz kalınmasının da ötesinde Maraş’ın Güney’e verileceği de ifade ediliyor 

Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından uluslararası platformda Kapalı Maraş ile ilgili  yapılan girişimler karşısında, KKTC Devlet Makamları ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yetersiz kaldığını vurgulayan Derviş, “Son olarak, Avrupa Parlamentosu Dilekçeler Komitesi’nin girişimi karşısında KKTC Devlet Makamlarının yetersiz kalmanın ötesinde, muhtemel bir siyasi anlaşmada Kapalı Maraş’ın Rum tarafına verileceğini ifade etmektedir” dedi.

AP Dilekçeler Komitesi’ne gönderilen mektup çok önemli 

Derviş, “Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından uluslararası  platformda Kapalı Maraş ile ilgili  yapılan girişimler ve buna karşın KKTC Devlet Makamları ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yetersiz kalıyor olması, Maraş konusunun sivil inisiyatif ile  değerlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu bağlamda Avrupa Parlamentosu Dilekçeler Komitesi’ne gönderilen mektup da oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı. 

AP Dilekçeler Komitesi’ne gönderilen yazı ise şöyle: 

“Kapalı Maraş’ın Kıbrıs Yasalarına aykırı bir şekilde Kıbrıslı Rumlar tarafından  işgal edildiği izah edilmektedir.

Kapalı Maraş’taki mülkiyet haklarının Abdullah Paşa, Lala Mustafa Paşa ve Bilal Ağa Vakıfları temelinde Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait olduğu,  bu hususun tapu kayıtları,  vakfiyeler ve ada genelinde geçerli yasalar ile teyit edildiği; Kapalı Maraş’taki toprağın %99,9 oranında hukuk kurallarına ve Kıbrıs Yasalarına aykırı bir şekilde, Kıbrıs Rum Kilisesi, Kıbrıslı Rumlara ait şirketler,  Rum okul komisyonları,  Rum Belediyesi, Merkezi Hükümet, Kamu kuruluşları ve Rum şahıslar tarafından işgal edildiği; Bu bağlamda Kapalı Maraş bölgesindeki 4,638 dönüm 300a2 tutarındaki vakıf taşınmaz malların %99,9’unun gaspedildiği, Vakıflar İdaresinin elinde sadece 1 dönüm 2 evlek 452 a2 tutarında taşınmaz mal kaldığı hususları izah edilmektedir.

Vakıf hükümlerinin 1571 yılından itibaren ada genelinde geçerliliğini koruduğu vurgulanmaktadır.

Mülkiyet hakkının dayandığı hukuki zemin üzerinde durulmakta, bu bağlamda vakıf hükümlerinin 1571 yılından itibaren Kıbrıs hukuk sisteminde özel statü ile yer aldığı ve 1960 Anayasası ve Uluslararası Antlaşmalar ile tanındığı; Ada genelinde geçerli anayasal ve yasal hükümlere göre vakıfların hiçbir şekilde feshedilemeyeceği, içeriklerinin ve statülerinin  değiştirilemeyeceği, hiçbir şart altında elden çıkarılamayacağı, sonsuza dek yaşatılmaları gerektiği ve vakıf hükümlerinin mahkeme kararları ile teyit edildiği hususlarında bilgi verilmektedir.

Hukuk kurallarına aykırı bir şekilde gaspedilmiş Vakıflardan kaynaklanan tazminat hakkına dikkat çekilmektedir.

20. yüzyılın başlarında ada genelinde gerçekleşen gasp ve işgal göz önünde bulundurulduğu takdirde Kıbrıs Vakıflar İdaresi adına tahakkuk etmiş tazminat hakkının önemli boyutlara ulaştığına dikkat çekilmektedir.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından geliştirilecek masterplan çerçevesinde, Kapalı Maraş’ın Turizm-Ticaret Merkezi olarak yeniden inşa edilmesi üzerinde durulmaktadır.

Kapalı Maraş bölgesinin yerleşim dışında olması nedeniyle sosyal, ekonomik ve çevre sorunlarına neden olduğu, bu bağlamda, Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından hazırlanacak yatırım planı çerçevesinde Kapalı Maraş’ın Turizm-Ticaret Merkezi olarak yeniden inşa edilmesi üzerinde durulduğuna vurgu yapılmaktadır.

Kapalı Maraş ile ilgili Güvenlik Konseyinin  550 (1984) sayılı kararı değerlendirilerek mülkiyette hukukun üstünlüğü ilkesine dikkat çekilmektedir.

Hukuki değerlendirme bağlamında, mülkiyet hakkı ile ilgili olarak hukukun üstünlüğü ilkesine dikkat çekilmektedir.   Vakıflar İdaresinin mal sahibi sıfatıyla Kapalı Maraş’ı tasarrufuna alma hakkına sahip olduğu vurgulanmaktadır. Hukuki kurallar ve hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde, Vakıflar İdaresinin, Kapalı Maraş’ın asli mal sahibi sıfatıyla Kapalı Maraş bölgesindeki mülkiyet ve tazminat haklarını kullanmak üzere gerekli adımları atma hakkına sahip olduğu vurgulanmaktadır.”